Senternovem


13-05-2008 | Duurzaam installeren goed voor portemonnee, installateur en klant

Vier energie(ke) thema-avonden voor installateurs

"De techniek is er. Het is nu aan ons om onze klanten duidelijk te maken dat wij ze kunnen helpen om een beter, comfortabeler en energiezuiniger huis te krijgen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee én die van uw klant", aldus Rensa Verwarming + Ventilatie tijdens de thema-avonden in Eindhoven, Arnhem, Den Haag en Assen die ze in april organiseerde in samenwerking met SenterNovem. De huidige aandacht voor energie, mede dankzij de Europese richtlijn energieprestatie gebouwen (EPBD) en de invoering van het verplichte energielabel, waren de reden voor Rensa om de thema-avonden te organiseren. Ook gaat Rensa een speciale afdeling oprichten waar installateurs terecht kunnen met hun vragen over duurzaam installeren. Niet alleen Rensa speelt in op de toenemende vraag uit de markt. Fabrikanten Nefit, Grundfos, Danfoss en J.E. StorkAir presenteerden op de thema-avonden welke mogelijkheden er in de praktijk zijn om duurzaam te installeren.

Centraal stond hoe installateurs in kunnen spelen op de ontwikkelingen in de markt. Duurzaam installeren levert geld op, benadrukte H. van Eck van SenterNovem. Volgens cijfers van SenterNovem scoort ongeveer 50% van de bestaande woningen in Nederland minder dan het D-label. Als alleen al in de sociale huursector in de E-, F-, en G-woningen maatregelen worden genomen om de energieprestatie tot minimaal D-niveau te verbeteren, is daar 2,3 miljard euro voor nodig. Een interessante markt voor installateurs.

Energielabel
Sinds januari van dit jaar is het verplicht om bij verkoop en verhuur van een woning een energielabel te overleggen. Het energielabel geeft de nieuwe bewoner een inzicht in de energieprestatie van een woning. Het gaat daarbij om de actuele bouwkundige en installatietechnische toestand. Gedrag is buiten het energielabel gehouden omdat dit moeilijk te standaardiseren valt. Het label geeft inzicht in het energiegebruik bij de uitgangssituatie. Hoe zuinig of onzuinig de bewoners met energie om gaan bepaalt uiteindelijk de hoogte van de energierekening. Maar dat iemand in een huis met een G-label (slechte energieprestatie) meer moeite moet doen om de energierekening laag te houden in vergelijking tot een huis met A-label (goede energieprestatie) is duidelijk.

Woonlasten
In Nederland hebben nog veel huizen een slechte energieprestatie. Onderzoek van SenterNovem wijst uit dat meer dan 1 miljoen huizen een G-label hebben en nog eens 1,2 miljoen een F-label. Zeker voor deze huizen geldt dat de maandelijkse woonlasten omlaag kunnen. Die woonlasten bestaan uit huur of hypotheek en de energielasten. Door het nemen van energiebesparende maatregelen kunnen die energiekosten omlaag. Aangezien de energieprijzen de afgelopen vijf jaar verdubbeld zijn is dat voor bewoners financieel aantrekkelijk. En dat wordt steeds aantrekkelijker volgens Van Eck, want energieprijzen gaan de komende jaren alleen maar omhoog. "Ik ken geen scenario dat uitgaat van stabilisatie van die prijzen. Alle scenario's gaan uit van een forse stijging. Daarom zal de vraag naar energiebesparende maatregelen alleen maar toenemen."

Wilt u een uitgebreid verslag lezen van de bijeenkomsten, klik dan hier.

Meer informatie

Installatie Performance Scan
Energiebesparingsverkenner voor woningen