Senternovem


13-05-2008 | Rode daken in Nijmegen eyeopener

Het leverde veel publiciteit op, de primeur van Nijmegen begin februari. Vanuit een vliegtuig werden de daken met infraroodcamera's gescand op energieverlies. Half april maakte de gemeente de eerste resultaten onder grote belangstelling van de bewoners bekend. En de dakthermografie is nog maar één van de vele aspecten van de Nijmeegse klimaatcampagne `Ons groene hert'.

Woensdagavond 16 april, het Goffertstadion in Nijmegen. Meer dan 250 inwoners stromen binnen om te ontdekken hoe energiezuinig hun huis op de foto staat. Als de projectleider heel voorzichtig vraagt of iemand misschien ten overstaan van het hele publiek zijn huis wil laten uitlichten, blijkt de belangstelling enorm. Na afloop van de presentatie staan mensen een uur in de rij om de details van hun eigen huis te kunnen zien. En dat is precies wat de gemeente Nijmegen voor ogen stond: mensen bewust maken van de mogelijkheden voor energiebesparing.

Zorgvuldige interpretatie
Op de infraroodfoto's zijn kleuren te zien: rood als een oppervlak heel warm is, blauw als het koud is, en een aantal schakeringen daartussen. Blauwe daken verliezen weinig energie, rode veel. Toch ligt het genuanceerder. Een `blauw' winkelcentrum bleek vanwege brand niet gebruikt te worden en dus geen energie te verstoken. Terwijl een knalrode plek een ijzergieterij markeerde, waar logischerwijs veel warmte vandaan komt. Desondanks realiseren veel bewoners en bedrijven (ook de ijzergieterij!) zich bij het zien van de rode foto's dat er letterlijk energie weglekt uit hun dak. En dat het nemen van maatregelen dus geld op kan leveren.

Aan de slag
De gemeente Nijmegen zet sterk in op de volgende stap: daadwerkelijke actie. Tegen gereduceerd tarief kunnen huiseigenaren een energieadviseur laten komen die een rapport opstelt met mogelijke maatregelen. Ook gaat de gemeente in gesprek met woningcorporaties. De luchtfoto's leveren immers het harde bewijs dat er met beter onderhoud op energiegebied veel te bereiken is in een aantal wijken. Uiteindelijk wil Nijmegen met alle inwoners en bedrijven 3% energie per jaar besparen. Daarvoor nam de gemeenteraad begin dit jaar een klimaatprogramma aan, en is inmiddels een website met nieuws en tips op energiegebied in het leven geroepen: www.onsgroenehert.nl.

Ook voor andere gemeenten
Dakthermografie is een uitstekend middel om mensen bewust te maken van energiebesparingmogelijkheden. SenterNovem-adviseur Ruud van Gisteren: "Het zou helemaal mooi zijn als je de gegevens van de dakthermografie combineert met de gegevens van het energielabel. Zo kun je direct zien welke energetische omstandigheden welk label opleveren." In juni organiseert Van Gisteren samen met de gemeente Nijmegen een mini-symposium over onder meer dakthermografie. "Daar laten we andere overheidsinstellingen zien wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing in de gebouwde omgeving. En we maken duidelijk hoe dakthermografie daaraan kan bijdragen."

Meer weten?
Bekijk de foto's van de Nijmeegse daken en de Nijmeegse klimaatinitiatieven op http://www.onsgroenehert.nl/

Downloads

Review Special Dakscan