Senternovem


13-05-2008 | Steeds meer aandacht voor energiebesparing in utiliteitsbouw

Facility managers nemen vaker energiebesparende maatregelen in de gebouwen die zij beheren. In de afgelopen drie jaar is in twee derde van de kantoorgebouwen en zorginstellingen de aandacht voor energiebesparing toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy voor SenterNovem onder ruim 1100 facility managers, installateurs en adviseurs.

Bovendien denkt zo'n zeventig procent van de ondervraagden dat het thema de komende drie jaar alleen nog maar belangrijker zal worden. Niet verwonderlijk nu er wereldwijd veel aandacht is voor CO2-reductie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Gezond gebouw
Bij het nemen van energiebesparingsmaatregelen blijkt het welzijn van de gebruikers van het gebouw voorop te staan.
Energiebesparingsmaatregelen helpen om storingen van installaties te verminderen. Het overgrote deel van de facility managers grijpt het reduceren van storingen en klachten daarover meteen aan om een aangenaam werkklimaat en een gezond binnenmilieu creëren.

Populaire maatregelen
Het goed afstellen van klimaatinstallaties en het invoeren van energiezuinige verlichting zijn de meest genomen maatregelen in de afgelopen drie jaar. Opvallend is dat facility managers in zorginstellingen vaker energiebesparende maatregelen nemen dan facility managers in de overige utiliteitsbouw. In de zorg werd in 73% van de gevallen energiezuinige verlichting toegepast, in de utiliteitsbouw was dat 60%. Bij het monitoren van energiegebruik, een andere maatregel, is dat verschil nog veel groter. In de zorg doet 73% van de facility managers dat, in de utiliteitsbouw niet eens de helft van alle managers: 43%. Gebruikersgedrag speelt nog maar een kleine rol bij de energiebesparingsmaatregelen: maar 32% van de facility managers maakt richtlijnen of werkinstructies.

Scan met slimme energie
Uit het onderzoek blijkt dat facility managers verdere energiebesparing de komende jaren vooral zoeken in energiezuinige verlichting. Maar er is in zorginstellingen en kantoren nog veel meer mogelijk. De campagne Slimme Energie van SenterNovem helpt facility managers daarom de kansen voor energiebesparing in hun eigen organisatie te herkennen. Op de website www.slimmeenergie.nlstaan allerlei slimme oplossingen. Bijvoorbeeld de maatregelendatabase helpt facility managers om snel boven water te krijgen welke maatregelen geschikt zijn voor hun organisatie.