Gemeente Hilversum

Vragen van PvdA inz. gang van zaken omtrent de Leeuwerikstraat 108.

12 mei 2008
Geacht college van burgemeester en wethouders,

Hierbij wil ik u namens de gemeenteraadsfractie van de Partij van de Arbeid in Hilversum in het kader van artikel 41 van het Reglement van Orde enige vragen stellen.

In het vragenuur tijdens de Discussie van 23 april jongstleden heeft de Partij van de Arbeid al vragen gesteld over de gang van zaken omtrent de Leeuwerikstraat 108. Kern van deze vragen was het schuurdak van deze woning, waar asbest in is verwerkt. Bovendien wilden wij van de ontwikkelingen rondom onteigening van het pand op de hoogte gesteld worden. In het vragenuur heeft de wethouder op een voor onbevredigende manier antwoord gegeven. Vooral waarom het asbestdak er nog steeds is, blijft onduidelijk. De Partij van de Arbeid heeft daarom haar neus nog wat dieper in de zaak gestoken, en zet de volgende zaken even op een rijtje:

* Op 19 maart 2007 besluit het college van B&W om de woning onbewoonbaar te verklaren, en om 4 weken na het in werking treden van dit besluit het schuurdak te verwijderen. In dit besluit wordt letterlijk aangegeven dat het schuurdak verwijderd moet worden `vanwege de bouwvalligheid en het risico op asbestverspreiding'.
* Na een procedure heeft de Commissie bezwaarschriften in juli 2007 de bezwaren van de heer Karsdorp tegen dit besluit ongegrond en niet-ontvankelijk heeft verklaard. Er lijkt op dat moment niets meer in de weg te zitten om het asbestdak op de Leeuwerikstraat te verwijderen. Echter, het dak staat er tot op de dag van vandaag, 9 mei 2008, nog steeds.

* In de beantwoording van de wethouder op 23 april gaf de wethouder aan dat het asbestdak `geen risico vormt voor de volksgezondheid'. Hoe de wethouder tot deze conclusie is gekomen, nadat het college een jaar eerder het tegenovergestelde beweerde, heeft hij niet toegelicht.

Wij vinden dit een uitermate vreemde zaak. Daarom heeft de Partij van de Arbeid de volgende vragen voor het college:


1. Wat heeft het college tot nu toe gedaan aan het pand op Leeuwerikstraat 108?
a) Welke toezeggingen of besluiten zijn er sinds 2007 eigenlijk door het college gemaakt aangaande de Leeuwerikstraat 108? b) Welke van deze toezeggingen of besluiten heeft het college tot nu toe ook uitgevoerd, en welke niet?
c) Wanneer er nu nog geen uitvoering is gegeven aan een toezegging of besluit, waarom niet?
d) Welke ontwikkelingen hebben zich verder nog voorgedaan, met name in relatie tot de eigenaar van het pand, de bewoning van het pand, het (ver)huren van dit pand, het verbouwen/renoveren/slopen van (delen van) dit pand?

2. Wat gaat er nu nog gebeuren aan het pand aan de Leeuwerikstraat 108?
a) Welke toezeggingen of besluiten gaat het college nog uitvoeren, en hoe lang gaat dit duren?
b) Welke andere ontwikkelingen verwacht het college nog in de toekomst?
c) Hoe gaat het college voorkomen dat we in de Leeuwerikstraat van de regen in de drup belanden, aangezien de bewoners zich zorgen maken om de volgende dingen:

1. de heer Kasdorp heeft aangegeven dat hij het pand door wil verkopen aan een persoonlijke vriend;

2. bewoners van de Leeuwerikstraat vermoeden dat er nu al gesleuteld wordt aan vitale onderdelen van het huis. Na het beantwoorden van de bovenstaande vragen, willen wij eigenlijk ook vooral een duidelijk antwoord op de volgende vraag, die toch eigenlijk de kern vormt van het geheel:


3. Hoe lang gaat het nog duren voordat de Leeuwerikstraat 108 weer op een normale manier bewoond kan worden?

In afwachting van uw antwoord,
teken ik met vriendelijke groet,

Femke van Drooge,
namens de fractie van de Partij van de Arbeid Hilversum