Provincie Overijssel

Publieksdag IJsseldelta trekt veel bezoekers

img_0628.jpg (1091 Kb)
Zaterdag 10 mei heeft voor de derde keer de Publieksdag van het Nationaal Landschap IJsseldelta plaatsgevonden. De open dag heeft zeker dankzij het mooie weer 4500 bezoekers getrokken. Op de Publieksdag, die dit jaar in het teken van de Middeleeuwen stond, was er in Stadshagen en de gemeentes Kampen en Zwartewaterland van alles te doen voor jong en oud.

Extra aandacht was er voor de opening van het theehuis van Minicamping en Zorgboerderij de Kattewaard, de opening van het nieuwe veerhoofd in Genemuiden en de presentatie van twee nieuwe producten van het Nationaal Landschap; de Schatkaart en de Schatkist.

Middeleeuwse activiteiten

Met als thema Middeleeuwen ging het publiek even mee terug in de tijd. De Koggewerf in Kampen werd omgetoverd tot een Middeleeuws dorpje waar honderden bezoekers op af kwamen. Oude ambachten, vuurspuwers, pijl en boog schieten of naar verhalen van vroeger luisteren... alles werd uit de kast gehaald. Ook in de rest van de IJsseldelta werd er op de geschiedenis ingegaan. Bijvoorbeeld met een boswachter in het Jutjesriet, Oudhollandse spelletjes bij de wijkboerderij in Stadshagen en 17e eeuwse schilderkunsten in de Geallery van Gea Kok in Mastenbroek.

Fietsen en varen langs boerderijen en galeries

Net als vorig jaar tijdens de Publieksdag waren er een aantal routes gemaakt langs de diverse activiteiten en bedrijven. Vanwege het mooie weer waren deze veel meer in trek als vorig jaar. Het zonnetje bracht vele fietsers op de been met fietsroutes over het Kampereiland, langs de Zwartewatersteden en van Stadshagen naar Mastenbroek. Nieuw dit jaar was de IJsseldelta-Express, een boot die in alle plaatsen van de IJsseldelta aanmeerde en de fiets mee aan boord genomen kon worden. Op elk gewenst moment konden bezoekers weer afstappen en verder fietsen door het prachtige landschap en de historische plaatsen.

Openingen en Schatten zoeken

Eén van de projecten van het Nationaal Landschap IJsseldelta is de renovatie van het veerhoofd in Genemuiden. Op de Publieksdag werd het vernieuwde veerhoofd met onder andere een jeu de boulesbaan en bankjes feestelijk geopend door wethouder Wigggers van de gemeente Zwartewaterland. Aan de IJssel in Kampen werd bij Minicamping en Zorgboerderij de Kattewaard een nieuw theehuis geopend door wethouder de Goede van de gemeente Kampen.

Twee nieuwe producten

Een ander hoogtepunt van de dag was de presentatie van de twee nieuwe producten van Nationaal Landschap IJsseldelta. De Schatkaart laat de Schatten van het gebied zien en geeft informatie aan toerist en recreant. Voor de kinderen is er aanvullend de Schatkist. Een kistje waar schatten in zitten en waarmee je schatten kunt gaan zoeken. Extraatje voor de kinderen was de speurtocht naar tien Schatkisten die verstopt lagen bij de Publieksdag deelnemers. Aan elke gevonden Schatkist hing een leuke prijs zoals een gesigneerd stripboek van Het Goud van Kampen, een bioscooparrangement bij Movie Unlimited en als hoofdprijs een volledig verzorgd arrangement voor het hele gezien op Pannenkoekenschip de Gebeurtenis.

Algemene informatie over het Nationaal Landschap IJsseldelta

Het Nationaal Landschap IJsseldelta bestaat uit de Polder Mastenbroek, het Kampereiland, de Mandjeswaard, Polder de Pieper, de Zuiderzeepolder, het rivierenland van de IJssel en het Zwarte Water, met de daaraan gelegen oude stads- en dorpskernen, en het Zwarte meer. De IJsseldelta met haar rivierenland, eeuwenoude polders, terpboerderijen en kreekruggen is één van de 20 Nationale Landschappen van Nederland.
Website Nationaal Landschap IJsseldelta