Unicef helpt vrouwen en kinderen in Myanmar 13 mei 2008, Den Haag - Langzaam wordt duidelijk hoeveel leed cycloon Nargis in Myanmar heeft aangericht: misschien wel 100.000 doden, 220.000 vermisten en tussen de 1,2 en 1,9 miljoen mensen die de gevolgen van deze natuurramp moeten zien te overleven.

Unicef helpt de bevolking in de voormalige hoofdstad Yangon en de Irrawaddy-delta, de gebieden die het zwaarst door Nargis zijn getroffen. Met name vrouwen en kinderen hebben zeer dringend hulp nodig. Unicef distribueert onder meer waterzuiveringsmiddelen, muskietennetten, voedsel, medicijnen, dekens, dekzeilen en kookgerei. Op vrijdag 9 en zondag 11 mei hebben vliegtuigen hulpgoederen gebracht en ook vandaag zullen vrachten met Unicef-goederen in Myanmar arriveren. Gebrek aan schoon water, wc's, onderdak en voedsel spelen vooral kinderen parten. Hun levens worden bedreigd door diarreeziekten, mazelen en malaria. Vooral voor ondervoede kinderen zijn deze ziektes zeer gevaarlijk. Unicef zorgt voor de aanleg van latrines en waterputten in de zwaarst getroffen gebieden.

Bescherming en onderwijs Unicef heeft tijdens noodsituaties de taak om vrouwen en kinderen te beschermen tegen geweld, misbruik en verwaarlozing. Samen met haar partners helpt Unicef kinderen die hun familie tijdens de cycloon zijn kwijtgeraakt. Familieleden van deze kinderen worden opgespoord. Daarnaast zorgt Unicef voor 'kindvriendelijke' plekken in opvangkampen, waar kinderen kunnen bijkomen van hun traumatische ervaringen. Ook het onderwijs moet worden hervat, maar bijna alle scholen in de getroffen gebieden zijn door de cycloon beschadigd of verwoest. Op 1 juni begint het nieuwe schooljaar en Unicef wil dat op deze datum kinderen toch weer op een of andere manier onderwijs kunnen volgen, bijvoorbeeld op de kindvriendelijke plekken in de opvangkampen. Daarom zorgt Unicef ook voor de aanvoer van onderwijsmaterialen.