Provincie Groningen

`Voorzichtig met maaien, denk om de weidevogels' 13 mei 2008

De provincie Groningen en het Weidevogelverbond roepen boeren en loonwerkers op voorzichtig te zijn met maaien. Veel boeren en vrijwilligers zetten zich in om de weidevogels in Nederland te behouden. Ook in Groningen broeden op dit moment vele weidevogels op het boerenland of er lopen al jonge kuikens rond. Nu het maaien weer begonnen is het zaak de komende tijd voorzichtig te zijn met het maaien en rekening te houden met de weidevogels.

Maaien veroorzaakt veel onrust en kan bij onzorgvuldig handelen leiden tot dode vogels en dat is gemakkelijk te verminderen door het nemen van kleine maatregelen.

In de provincie Groningen dragen veel boeren de weidevogels al een warm hart toe, zij kunnen een extra handje helpen door:
1. 's Nachts niet te maaien. In principe is de nacht een rustmoment voor de vogels en zoeken jonge vogels de warmte van hun ouders op. 's Nachts maaien heeft een groter verstoringseffect op vogels, waarbij jongen onderkoeld kunnen raken.

2. Het aanbrengen van maaiblokken. Door op bedrijfsniveau het grasland op verschillende momenten te maaien (steeds 1/3 of 1/4 van het totale oppervlakte) ontstaat een natuurlijk mozaïek. Wanneer er tussen de maaibeurten rust is, blijft er steeds geschikt gras voor de vogels om er te foerageren en zich te verschuilen.

3. Roep voor het maaien de hulp van vrijwilligers of nazorgers in om de nesten en kuikens van weidevogels op te sporen.

Weidevogelverbond
Het Weidevogelverbond is een initiatief van het ministerie van LNV en wordt ondersteund door een coalitie van weidevogelbeherende organisaties, maatschappelijke organisaties, agrarische koepels, kennisinstellingen en de verschillende overheden (provincies, gemeenten en waterschappen).

13 mei 2008