Gemeente Haren

Harenaars kiezen voor visie Kraaijvanger Urbis

Ruim 30% van de stemmen voor visie: Huis van vier seizoenen

06/05/2008

Winnend ontwerp Kraaijvanger Urbis De publieksenquête rondom de visie op het nieuwe gemeentehuis is gewonnen door architectenbureau Kraaijvanger Urbis. Deze visie kreeg zowel de voorkeur van het publiek als van de architectenselectiecommissie. De publieksenquête ontwikkelde zich vanaf het begin tot een nek-aan-nekrace tussen de visies `Huis van vier seizoenen' van Kraaijvanger Urbis architecten en `Het hart van Haren' van Penta Architekten in samenwerking met Van Overbeek Tromp. De winnende architect werd vrijdag 25 april tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis bekendgemaakt.

Het was een spannende verkiezing. Vrij snel na de start van de stemperiode bleek dat de visies van Kraaijvanger Urbis en Penta Architekten de Harenaars het meest aanspraken. Beiden wisselden de koppositie lange tijd af. De visie `Villa in het groen' van ADP architecten werd nummer drie, `In Haren staat een huis' van Van Manen en Zwart architecten eindigde als vierde en de laatste plaats wordt ingenomen door `Floating Solid' van I'm Architecten.

Architectenselectiecommissie volgt wens publiek

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het gemeentehuis maakte wethouder Liesbeth Boekel de winnaar van de publieksenquête bekend. En de keuze van het publiek is gelijk aan de voorkeur van de architectenselectiecommissie. Kraaijvanger Urbis is het architectenbureau dat het nieuwe gemeentehuis gaat ontwerpen. De architectenselectiecommissie volgt hiermee de wens van het publiek.

Klik hier voor een videoverslag van de bekendmaking van de winnaar van de publieksenquête.
De eindstand

1. Kraaijevanger / Urbis

2. Penta Architekten / Van Overbeek Tromp

3. ADP Architecten

4. Van Manen en Zwart

5. I'm Architecten 1.300 stemmen (30,95%)

1.205 stemmen (28,69%)
716 stemmen (17,05%)
511 stemmen (12,17%)
468 stemmen (11,14%)

Bijna 30% van de inwoners brengt stem uit

Het was voor het eerst dat de gemeente Haren een publieksenquête hield. Centraal stond de visie op het ontwerp van het nieuwe gemeentehuis. Iedere Harenaar van 18 jaar of ouder kon direct invloed uitoefenen door op één van de vijf visies te stemmen. Gezien de opkomst was het een groot succes. Maarliefst 4.200 Harenaars hebben een stem uitgebracht op één van de vijf visies. Dat is 28,53% van de stemgerechtigden.