Gemeente Haren

Overlast aangepakt

Meerschap besluit tot terugdringen overlast buitenseks

29/04/2008

Het gebied rond het Paterswoldsemeer is een populaire bestemming voor mensen die seks in de buitenlucht bedrijven. Dat veroorzaakt overlast en het algemeen bestuur van het Meerschap Paterswolde wil deze overlast terugdringen. De maatregelen zijn erop gericht te voorkomen dat de duizenden recreanten in het natuur- en recreatiegebied ongewild geconfronteerd worden met seksuele handelingen, afval en druk autoverkeer.

Het algemeen bestuur van het Meerschap Paterswolde heeft daarom op 24 april 2008 tot de volgende maatregelen besloten:

Maatregelenpakket

1. Het afsluiten van het laatste gedeelte van de Oude Badweg te Eelderwolde door middel van een slagboom met pasjesautomaat; alle gebruikers van recreatieverblijven krijgen een toegangspasje en er komen bezoekerspasjes voor familie, leveranciers en servicediensten;

2. Het afsluiten van de grote parkeerplaats bij de hoofdingang van de Hoornseplas gedurende de nachtelijke uren;

3. Het wijzigen van de Algemene Plaatselijke Verordening voor het Meerschap Paterswolde(APVM), door het toevoegen van een verbodsbepaling om zich in de bosschages op te houden.

De vastgestelde APVM 2008 treedt in werking op 15 mei 2008. Vanaf die datum mogen bezoekers van ons gebied zich niet meer in de bosjes begeven. Deze maatregel is gericht tegen het beschadigen en vervuilen van ons landschapsschoon. De plaatsing van de hekwerken en de slagboom zal in de tweede week van juni 2008 gerealiseerd zijn.

De eigenaren van achter de slagboom gelegen recreatieverblijven zullen binnenkort schriftelijk worden geïnformeerd over de uitgifte van de elektronische toegangspasjes. De politie zal toezien op naleving van de nieuwe regels en zo nodig verbaliserend optreden.

De ruimte met elkaar delen

De maatregelen zijn bedoeld om ongewenst gedrag te voorkomen en zij gelden voor iedereen. Door naleving van de gedragsregels blijft het Meerschapsgebied een prachtige plek waar iedereen kan recreëren en mensen elkaar in een veilige en nette omgeving ontmoeten.

Inzage stukken

De genomen besluiten, de APVM 2008 en het verslag van de inspraakprocedure liggen ter inzage bij:

de Meerschapsboerderij, Veenweg 46 in Groningen; Informatiecentrum, Kreupelstraat 1 in Groningen; de gemeentewinkel, Raadhuisplein 10 in Haren;
gemeentehuis Tynaarlo, Kornoeljeplein 1 in Vries; en staan op het internet: http://www.meerschap-paterswolde.nl/ .