Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Vaccinatiecampagne blauwtong


13 mei 2008 - kamerstuk

Directie Voedselkwaliteit en Diergezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018

2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum

VD. 2008/955 mei 2008
13 onderwerp bijlagen

Vaccinatiecampagne blauwtong

Geachte Voorzitter,

Middels deze brief breng ik u op de hoogte van de stand van zaken met betrekking tot de vaccinatiecampagne tegen blauwtong.

In het najaar van 2007 heb ik besloten om 6 miljoen doses vaccin tegen blauwtong sero- type 8 (het in Nederland heersende type van het blauwtongvirus) aan te schaffen. Ik heb de vaccins besteld bij Intervet. Door grote inspanning van Intervet kan het vaccin eerder geleverd worden dan gepland was.

Het vaccin wordt in verschillende deelleveringen geleverd aan distributeur AUV. De eerste miljoen doses zijn op 6 mei bij AUV afgeleverd. Deze eerste miljoen doses worden, naar rato van praktijkgrootte, onder alle dierenartsenpraktijken in Nederland verdeeld. Ik heb op 7 mei de aftrap gegeven voor de vaccinatiecampagne door samen met een dierenarts de eerste schapen te vaccineren tegen blauwtong. Op 9 mei liggen de eerste vaccins bij de dierenartsenpraktijken.

Op 15 mei 2008 verwacht ik een tweede levering van 3 miljoen doses vaccin.

Op 28 en 31 mei 2008 verwacht ik de leveringen van de laatste doses vaccin. De exacte leveringsdata zijn nog onzeker. Deze zijn afhankelijk van de laatste testuitslagen voor de vrijgave van het vaccin. Als alles goed gaat zijn alle 6 miljoen doses begin juni beschikbaar voor dierenartsen.

Voor het vaccineren tegen blauwtong kunnen veehouders en hobbydierhouders een subsidie aanvragen. Bij het opzetten van de vaccinatiecampagne is het een belangrijk

uitgangspunt geweest om de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden. Het aanvragen van subsidie is daarom eenvoudig.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
13 mei 2008 VD. 2008/955 2

Dienst Regelingen betaalt de subsidie op basis van het aantal dieren ( 4,00 per rund en
1,50 per schaap of geit).

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --