Inspectie Verkeer en Waterstaat


Taaltest Engels voor vliegers

Nieuwsbericht | 13-05-2008

Vliegers met een radiotelefoniebevoegdheid (RT) moeten binnen drie jaar officieel kunnen aantonen dat ze de Engelse taal in voldoende mate machtig zijn. Dit is een van de nieuwe eisen van de internationale organisatie voor de burgerluchtvaart ICAO.

De aantekening is verplicht voor vliegers met een zogeheten Private Pilot Licence (PPL), Commercial Pilot Licence (CPL), Cockpit Flight Engineer Licence (CFEL) of Airline Transport Pilot Licence (ATPL) die tevens gebruik maken van de boordradio. De regeling heeft als doel de communicatie tussen vliegers onderling en met de luchtverkeersleiding te verbeteren. De taalvaardigheidsaantekening wordt vanaf 5 maart 2008 op de RT-bevoegdheid bijgeschreven als het vliegbrevet vernieuwd moet worden. Vliegers met een vliegbrevet met RT van vóór 5 maart 2008 krijgen nog tot 5 maart 2011 de tijd om de taaltest te doen. Nieuwe brevethouders moeten de test eerst gedaan hebben.

De JAR-FCL stelt daarnaast nog de eisen voor de opleiding voor een zogeheten `meervliegervliegbewijs' (Multi Pilot Licence). De nieuwe opleiding moet volgens de wijziging minimaal aan dezelfde vakbekwaamheidseisen voldoen als de al bestaande opleiding tot verkeersvlieger (Airline Transport Pilot), maar mag in het praktijkgedeelte meer gebruik maken van simulators. Wel moet de opleidingsinstelling zijn verbonden aan de luchtvaartmaatschappij waarvoor de vlieger wordt opgeleid. Het MPL geeft een vlieger de mogelijkheid dienst te doen als tweede piloot van een vliegtuig dat is gecertificeerd voor een bemanning van twee bestuurders.

Meer informatie over de JAR-FCL is te vinden op www.ivw.nl