Gemeente Assen


Chinees Sportfestival groot succes

13 mei 2008

Op 9 mei geeft burgemeester Sicko Heldoorn het startsein voor een heel weekend Chinese sporten. In een spannende drakenbotenrace tussen college en de raad, waarbij de raad als eerste de finish behaalt, begint een dag vol races tussen verenigingen, scholen en bedrijven. Onder luid tromgeroffel wordt hard geroeid en snelle tijden neergezet. De races worden afgewisseld met kleurrijke drakendansen. Tussendoor genieten de deelnemers en toeschouwers van de hapjes en drankjes van de Chinese markt.

Op zaterdag 10 mei is het zonovergoten Koopmansplein omgetoverd tot een Chinees sportcentrum. Demonstraties van Chinese sporten als Wushu, Tai Chi en draken- en leeuwendansen zorgen voor aardig wat publiek. Ook kan iedereen meedoen aan de diverse sporten. Onder andere is Europees kampioen tafeltennisster Li Jiao aanwezig. Zij speelt in een demo tegen haar teamgenote Li Jie en nodigt iedereen uit om allerlei vragen te stellen en een balletje tegen haar te spelen. Ook is er een levensgroot schaakspel en kan een spelletje Majhong tegen ervaren Chinese spelers worden gespeeld.

Op zondag 11 mei laat wethouder Henk van Hooft zelf een vlieger op voor de start van het spectaculaire vliegerfestival bij het zonnige en drukke recreatiegebied Baggelhuizen. Meester-vliegeraars uit China met reusachtige vliegers versieren de lucht bij Baggelhuizen. Ook zijn vliegerverenigingen uit Duitsland, België en Nederland van de partij. Iedereen kan meedoen met workshops en wedstrijden.

Met de komst van het Terracotta leger naar het Drents Museum staat Assen een groot deel van het jaar 2008 in het teken van China. Go China! Assen is een culturele ontmoeting. Tot en met eind augustus zijn er allerlei Chinese activiteiten in Assen en Groningen. Het Chinajaar wordt afgesloten met een Chinees cultureel hoogtepunt in het laatste weekend van augustus.

Hou de agenda in de gaten voor alle activiteiten, kijk op www.gochina-assen-groningen.nl

Foto's van de Drakenbootrace aan de Vaart en van het Vliegerfestival aan de Baggelhuizerplas zijn gemaakt door Miranda Drenth van Drenth Fotografie, onder meer gespecialiseerd in hoogtefotografie. Met een uitschuifbaar hoogtestatief kunnen unieke beelden met een verrassend perspectief worden gemaakt. www.drenthfotografie.nl