Gemeente Zaltbommel


Eén groep extra voorschool in Gameren 13 mei 2008 Gemeente Zaltbommel ligt op koers 13 mei 2008 Eén groep extra voorschool in Gameren

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Zaltbommel heeft besloten om de School met de Bijbel in Gameren een subsidie te geven voor 2008 van 11.721 euro om een extra groep voorschool te starten. De school in Gameren heeft een wachtlijst van ruim 20 kinderen. Met deze uitbreiding wordt de kans verkleind dat kinderen met een taalachterstand het basisonderwijs instromen.

De School met de Bijbel in Gameren wordt geconfronteerd met een aanzienlijke wachtlijst van ruim 20 kinderen voor de voorschool. De school heeft een verzoek ingediend bij de gemeente om de voorschool met één groep uit te breiden. Hierdoor kan de school met twee groepen voorschool gaan draaien. De kosten hiervoor worden gedekt vanuit de Rijksbijdrage voor onderwijsachterstanden.

Sinds een aantal jaren draait met succes één groep voorschool op de School met de Bijbel in Gameren. Deze voorschool was een pilot en op 24 oktober 2007 heeft het college van burgemeester en wethouders besloten deze om te zetten naar een structurele voorziening.

De voorschool is een combinatie van een peuterspeelzaal en een basisschool, bedoeld voor kinderen van tweeënhalf tot zes jaar. De voorschool richt zich met name op kinderen die niet gewend zijn om in groepsverband te spelen, niet goed Nederlands spreken of extra gestimuleerd moeten worden. Als kinderen geen goed Nederlands spreken lopen zij later gevaar voortijdig van school te gaan, doordat ze de stof niet goed kunnen bijbenen. Een voorschool helpt de achterstand terug te dringen en kinderen voor te bereiden op de basisschool.

De komende maanden zal de behoefte aan voorscholen in de gemeente Zaltbommel in kaart worden gebracht. Tevens zal er gekeken worden of het beschikbare budget vanuit het Rijk voldoende is om alle voorscholen te bekostigen.
Geplaatst op: 13 mei 2008
Gemeente Zaltbommel ligt op koers

Uit de jaarstukken 2007 blijkt dat de gemeente op koers ligt met het behalen van de gestelde doelen. Daarnaast wordt 2007 afgesloten met een positief resultaat. De lokale lasten zijn relatief hoog, maar in 2008 wordt een verbetering verwacht. Op donderdag 15 mei staan de jaarstukken 2007 op de agenda van de carrousel. De Zaltbommelse gemeenteraad buigt zich over de stukken tijdens de raadsvergadering van 29 mei.

Behaalde resultaten
In de jaarstukken 2007 wordt gekeken naar de gestelde doelen voor 2007; wat is er wel en wat is er niet bereikt. Uit de verantwoording blijkt dat het afgelopen jaar veel voorbereidingen voor projecten zijn gestart en processen in gang zijn gezet. Een aantal grote projecten is bijvoorbeeld in een stadium gekomen waarin knopen doorgehakt kunnen worden. De ontwikkelingen met betrekking tot Scholengemeenschap Cambium, de brede scholen in de kern Zaltbommel, het Culturhus en de Zuidrand Waluwe (inclusief verplaatsen van sport) zijn hier voorbeelden van. Enkele projecten hebben vertraging opgelopen, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de toegankelijkheid van de bibliotheekvoorziening in de kernen en het opstellen van een sportnota. Deze activiteiten worden alsnog in 2008 opgestart.

Financieel gezond
In het coalitieprogramma "Kiezen en Delen" heeft het college van burgemeester en wethouders een ambitie uitgesproken, namelijk een gezonde financiële huishouding. In het coalitieprogramma staat: "Het geld loopt de gemeente Zaltbommel al jarenlang door de vingers. De komende raadsperiode wordt gebruikt om de problemen met de financiële huishouding structureel op te lossen". Het jaar 2007 wordt met een positief resultaat afgerond van 171.010 euro.

Lokale lasten
Uit de jaarstukken blijkt ook dat de lokale lastendruk in de gemeente Zaltbommel relatief hoog is. Dit wordt met name veroorzaakt door het tarief van het rioolrecht. Wanneer de gemeente Zaltbommel wordt vergeleken met de andere gemeenten in ons land (bron: Atlas der lokale lasten), dan is de verwachting dat de gemeente in 2008 een (relatieve) verbetering zal doormaken. Andere gemeenten worden namelijk ook in toenemende mate geconfronteerd met stijgende onderhoudskosten voor het riool, waardoor de lasten voor de burger zullen stijgen. In de gemeente Zaltbommel blijven de rioollasten voor de burger in 2008 en 2009 ongewijzigd.
Geplaatst op: 13 mei 2008