Ministerie van Buitenlandse Zaken

Kamerbrief inzake uitspraak in het Britse MKO-proces

13-05-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik hierbij een kort overzicht aan van de stand van zaken in het Britse proces rondom de plaatsing van de Organisatie van Volksmujahedeen van Iran, Mujahedin-e Khalq Organisatie (MKO), op de Britse nationale terrorismelijst, zoals toegezegd tijdens het mondelinge overleg in de Eerste Kamer op 11 maart jl. over de handhaving van MKO op de EU-terrorismelijst.

In 2006 heeft MKO bij de Britse Home Secretary een verzoek tot verwijdering van de organisatie van de Britse terrorismelijst ingediend. De Home Secretary heeft dit verzoek geweigerd. Op 30 november 2007 heeft de Britse commissie van beroep betreffende verboden organisaties, de Proscribed Organisations Appeal Commission (POAC), geoordeeld dat deze weigering onterecht was en MKO van de lijst moest worden verwijderd.

Eind januari heeft de Britse Home Secretary een verzoek ingediend bij het Court of Appeal om in beroep te mogen gaan tegen de uitspraak van POAC. Op 7 mei jl. heeft het Court of Appeal dit verzoek geweigerd. De uitspraak van POAC is daarmee onherroepelijk geworden.

De Home Secretary is nu verplicht gevolg te geven aan de uitspraak van POAC en zal een besluit tot delisting ter goedkeuring voorleggen aan het Britse parlement. Beide kamers zullen zich in de daaropvolgende weken over deze kwestie buigen. De Britse listing blijft van kracht tot dat er een definitief besluit over de plaatsing van MKO op de Britse terrorismelijst is genomen.

POAC heeft in haar vonnis geen oordeel gegeven over de listing van MKO op de Europese terrorismelijst, aangezien dit niet tot de competenties van de commissie behoort. Uiteraard zou de gang van zaken in het VK consequenties kunnen hebben voor de Europese listing van MKO. Vooralsnog is er echter geen definitief besluit over de Britse listing van MKO dat aanleiding zou kunnen geven tot mogelijke heroverweging van de plaatsing van MKO op de EU-lijst.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl