Gemeente Nuenen


Bestrijding Eikenprocessierups

Het seizoen van de Eikenprocessierups komt er weer aan. Op eikenbomen kunt u in de maanden mei, juni en juli behaarde rupsen aantreffen. Deze rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenblad), vandaar de naam Eikenprocessierups. Na contact met de haren van deze rups kunnen klachten ontstaan zoals jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen. De Eikenprocessierups is een specifieke soort rups die de inlandse eik hoofdzakelijk als waardplant gebruikt.

Plaag
De Eikenprocessierups is al een flink aantal jaren actief in Nederland. De rups komt vooral voor in Brabant en Limburg maar rukt elk jaar verder op naar het noorden. Sinds een aantal jaren is deze rups ook actief in Gelderland.

Nieuwe bestrijdingsmethode

De afgelopen jaren hebben we de nesten met jonge rupsen in de eikenbomen vernietigd door branden of verwijderd met een soort grote stofzuiger. Met deze methode werden alleen de zichtbare nesten verwijderd, waardoor slechts een klein deel van de populatie werd verwijderd. Ook dit jaar is besloten om een nieuwe bestrijdingsmethode in te zetten. Het gaat om het biologische bestrijdingsmiddel Xentari.

Xentari is een biologisch middel en is niet schadelijk voor mens en milieu. Ook de natuurlijke vijanden van de rups, zoals sluipwespen en
-vliegen, bijen en mijten, worden niet door het middel aangetast. Behalve dat het een milieuvriendelijk middel is, werkt het middel ook preventief. De bestrijding met Xentari gebeurt op het moment waarop de jonge rupsen zich in de bomen begeven om zich vol te vreten. De rupsen hebben dan nog geen brandharen ontwikkeld en zijn dan nog niet schadelijk. Zo worden ze dus voordat ze schadelijk zijn al vernietigd.

Ook is het werken met dit product voor de betreffende medewerker aangenamer dan werken volgens traditionele methodes zoals zuigen of branden.

Uitvoering

De bestrijding van de Eikenprocessierups wordt verricht door een gespecialiseerd bedrijf onder begeleiding van de gemeente. We verwachten in week 20 met de uitvoering te kunnen beginnen. Een tweede behandeling binnen ca. 10 dagen kan noodzakelijk zijn. In verband met de werkdruk bij de aannemer kunnen de werkzaamheden ook `s avonds en/of `s nachts plaatsvinden.

Voor meer informatie kunt u terecht bij de balie GGZ, telefoon (040) 263 16 99.

De Eikenprocessierups en beschermde vlindersoorten Bij de bestrijding van de Eikenprocessierups wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van beschermde vlindersoorten. (Zie www.vlinderstichting.nl/eikenprocessierups)

Wat moet u doen bij (over)last?

Wanneer u plotseling last krijgt van jeuk, huiduitslag en/of irritaties aan de ogen en de
luchtwegen dan kan dat betekenen dat u in aanraking bent gekomen met brandharen van de Eikenprocessierups. Dit zijn pijlvormige haren. U kunt het beste meteen contact opnemen met de huisarts en bij acute gevallen de eerste hulp inschakelen. Voor meer informatie over de gezondheidsrisico's neemt u contact op met de GGD. Voor vraag en antwoord over de Eikenprocessierups kunt u terecht op www.ggd.nl

Niet overal wordt gespoten

De gemeente heeft ervoor gekozen om niet teveel in te grijpen in het natuurlijke proces en zal daarom alleen op die plekken spuiten waar de Eikenprocessierupsen een bedreiging voor de volksgezondheid zijn. Dit betekent dat alleen langs wegen en fiets- en wandelpaden in het buitengebied waar (grote) eikenbomen staan met Xentari wordt gespoten. De eikenbomen die zich bijvoorbeeld in het bos bevinden, worden niet met het bestrijdingsmiddel
behandeld. Binnen de bebouwde kom, waar de Eikenprocessierups incidenteel voorkomt, zullen de traditionele methodes worden ingezet zoals zuigen of branden.

De bestrijding van de Eikenprocessierups gebeurt dus louter uit oogpunt van volksgezondheid. De eikenbomen waar deze rupsen in voorkomen ondervinden geen grote hinder van de rupsen.

Daarom worden alleen op plaatsen waar veel of vaak mensen komen de bomen volgens de nieuwe methode behandeld.

Zie overzicht.

Beekstraat (g)

Mullakker

Boord

Nieuwe Dijk

Broek

Olen (g)

Broekdijk

Oude Landen (g)

Collsehoef dijk

Papenvoortsedijk

Eikelkampen

Prinsenweijer (g)

Europalaan (g)

Rullen

Geldropsedijk (g)

Schoutse Vennen

Gerwenseweg (g)

Smits van Oyenlaan (g)

Het Frankrijk

Soeterbeekseweg

Hoekstraat (g)

Stadse Kanaaldijk

Huikert (g)

Stiphoutseweg

Laar (g)

Vaarle

Lieshoutseweg

Wettenseind

Mierlosedijk

Weverse Kanaaldijk

(g)= gedeeltelijk