AutoRai

Topposities voor Subaru-motoren bij International Engine of the Year 2008-verkiezing

(5/13/2008)
Welke autofabrikant bouwt âs werelds beste motoren? Over deze vraag buigen zich jaarlijks 65 journalisten uit 32 landen, met elf onderscheidingen en één overallwinnaar tot gevolg. Dit jaar behaalden liefst drie motoren die door Subaru worden gebruikt een topscore.

In elke categorie wordt er door de vakjury gelet op factoren als rijkarakteristiek, techniek, verbruik, geluidsniveau en vermogen. Overallwinnaar werd dit jaar BMW met de drieliter, twinturbo benzinemotor. Maar in diverse categorieën stond ook Subaru in de favorietenlijst.


2.5 Turbo-boxer
In de klasse van 2,0 tot 2,5 liter was het â net als in 2006 - de Subaru 2,5 liter Turbo-boxermotor die fier op plaats één eindigde. Deze krachtbron wordt in Nederland geleverd in de Subaru Impreza STI. âEen boxermotor boordevol koppel en krachtâ, aldus de jury. BMW en Honda werden respectievelijk tweede en derde met hun 2,5 liter zescilinder benzine- en 2,2 liter viercilinder dieselmotor.

Boxer Diesel
Subaruâs fonkelnieuwe Boxer Diesel, die sinds kort in de Legacy en Outback, en komend najaar ook in de Forester alsmede begin 2009 in de Impreza leverbaar wordt, eindigde meteen al op een eervolle derde plaats in de categorie 1,8 tot 2,0 liter motoren. Bovendien ontving de volledig in eigen huis ontwikkelde Boxer Diesel (150 pk, 350 Nm) de derde prijs in de klasse Best New Engine, nog vóór de krachtbronnen van Audi (5,0 liter V10), Nissan (3,8 liter Twin-Turbo) en VW (1,4 liter TSI).


1.0 Justy
In de klasse tot 1,0 liter tot slot, was het de door Subaru-partner Toyota ontwikkelde motor waarmee de Subaru Justy is uitgerust, die met de hoogste eer aan de haal ging. âDe meest verfijnde driecilinder ter wereldâ, zo oordeelde de jury. Hetzelfde éénliter blok wordt behalve door Toyota en Subaru nog door enkele andere merken gebruikt.

Anno 1999
De International Engine of the Year-verkiezing wordt sinds 1999 georganiseerd door Engine Technology International. Dit wordt uitgegeven door UKIP Media & Events, de grootste uitgever van automotive-titels in Groot-Brittannië.