Ingezonden persbericht


Tweemaal winst voor Nederland in korfbalinterlands tegen België

Op zaterdag 10 mei vonden op het terrein van CKV Reehorst '45 te Ede de jeugdinterlands plaats tussen Nederland en België onder de 16 jaar en onder de 19 jaar. Al de hele week werd er op het kunstgrasveld getraind door de Nederlandse selectieteams en werden er oefenwedstrijden gespeeld tegen de selecties van ODIK en DVO om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op deze interlands.

Om 11.00 uur kwamen de eerste bezoekers het terrein op en rond 13.00 uur had zich al veel publiek rondom de arena verzameld. Onder andere de bondscoach van de nationale korfbalselectie, Jan-Sjouke van den Bos, was vandaag naar Ede afgereisd om de talenten van de toekomst te kunnen zien spelen. Maar ook enkele afgevaardigden van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond waren aanwezig.

De eerste wedstrijd werd gespeeld door de jeugdselectie onder de 16 jaar. De basisspelers van Nederland waren: Barbara Brouwer, Muriël Fiévez, Jet Hendriks, Laura de Wit, Jaimy Roos, Maarten van Erp, Mick Snel en Sem Lagerberg. Bij België stonden in de basis: Sofie Blanckaert, Julie Caluwe, Caro Ribbens, Gitte van Gorp, Seth Moortgat, Matthias Delorge, Jeroen de Groof en Irfan Shamsuzzaman. Na het spelen van beide volksliederen gaf de Duitse scheidsrechter Frank Diekmann (bijgestaan door grensrechter Henri van Holland) het startsein voor de wedstrijd. De stand ging in de eerste helft gelijk op. België wist als eerste te scoren, maar als snel volgde Nederland, waardoor de stand weer gelijk was. De ruststand was 4-3 in het voordeel van Nederland. Na de rust wist Nederland uit te lopen. België probeerde nog mee te gaan, maar wist ondanks enkele wissels niet meer dan twee doelpunten te scoren. Het Nederlandse team onder de 16 jaar won de wedstrijd met 10-5. Coach van Nederland, Leon Simons, zelf international bij het Nederlands team, was tevreden.

Na deze prachtige wedstrijd moest de Nederlandse jeugd onder de 19 jaar het opnemen tegen België. Voor Nederland waren de volgende spelers opgesteld: Merle van Rijn, Sieta Bijker, Francy Crielaars, Nadhie den Dunnen, Thomas Reijgersberg, Bart Nieuwenweg, Dion Moerman en Jeroen Preuninger. De basis van België bestond uit: Annelies Senecaut, Nikki Schilders, Philippa Jorissen, Karen van Camp, Lennart Holemans, Jorne Daelman, Nick Janssens en Lars Mattheysens. België beet met scoren het spits af en maakte er al snel 0-2 van, maar ook Nederland wist het gat van de korf te vinden en kwam gelijk door doelpunten van Bart Nieuwenweg en Jeroen Preuninger. De ruststand was 9-8 voor Nederland. In de tweede helft deden de Belgen er alles aan om uit te lopen, maar wisten niet te scoren. Nederland daarentegen zorgde voor prachtige treffers en in het heetst van de strijd liepen de gemoederen dan soms ook hoog op. Scheidsrechter Philip Alan (oorspronkelijk uit Engeland) legde zelfs een keer, op aanwijzing van zijn assistent Marcel Bruggeman, het spel stil om de Belgische coach Chris van Put te verzoeken zijn uitbundige commentaar voor zich te houden. Nederland hield echter het hoofd koel en wist het verschil te maken en uiteindelijk de strijd te beslissen met 19-13. Coach van het Nederlandse team, Jan Niebeek, was zeer tevreden over de gespeelde wedstrijd. Hij noemde deze wedstrijd de beste tegen België van dit seizoen. Voor Jan Niebeek was dit de afscheidswedstrijd als coach van de nationale jeugdselectie onder de 19 jaar. Volgend seizoen zal hij zich manifesteren in de korfballeague als hoofdtrainer van Wit-Blauw uit Amsterdam.

Nog aardig om te vermelden is dat de C-, D-, E- en F-jeugdleden van CKV Reehorst '45 de spelers van de vier ploegen mochten begeleiden bij het voorstellen. Een enorme belevenis voor deze jeugdspelers om met de toppers van Nederland en België het veld op te komen en vervolgens ook nog op de foto te worden gezet. Na afloop van deze interlands waren de ploegen vol lof over de organisatie van dit evenement. Dit was echter niet gelukt zonder de enorme inzet van de vrijwilligers van CKV Reehorst '45.

H. Snitselaar
korfbalvereniging
CKV Reehorst 45
www.ckvreehorst45.nl