Politie Haaglanden

Extra persbericht 13 mei

Delft, 13-05-2008

Grote brand TU Delft
Delft Vanmorgen rond negen uur is brand uitgebroken in de buurt van de koffiehoek op de 7e verdieping van de faculteit bouwkunde (Berlageweg) van de TU Delft. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen en de brand is op dit moment nog niet onder controle.

De bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV) van de TU Delft heeft een eerste bluspoging ondernomen. Daarbij hebben zij direct een brandmelder geactiveerd waardoor de brandweer gealarmeerd werd. Toen de brandweer eenmaal ter plaatse kwam bleek het al te gaan om een uitslaande brand.

Het pand (met mogelijk twee- tot driehonderd aanwezigen) was al snel door de BHV ontruimd, waardoor er geen slachtoffers zijn gevallen. De brandweer heeft enige tijd van binnenuit geprobeerd de brand te bestrijden. Dit kon niet volgehouden worden vanwege de intensiteit en het oppervlak van de brand. Deze had zich inmiddels over diverse verdiepingen verspreid.

Naast brandbestrijden heeft de brandweer het gebied waar de rook zich verspreid bemeten. In dit gebied zijn geen gevaarlijke concentraties van gevaarlijke stoffen aangetroffen. Ook zijn er geen asbestdeeltjes buiten het incidentterrein gevonden. De brandweer blijft continue metingen verrichten. Het advies ramen en deuren sluiten geldt vooral voor de mogelijke rookoverlast.

Op enig moment heeft een technisch deskundige aangegeven dat de constructie van het gebouw mogelijk zo verzwakt is dat instorting niet uitgesloten wordt. Op dit moment moest de brandweer zich uit het gebouw en haar nabijheid terugtrekken, waardoor de blussing niet verder kon worden voortgezet.

De verwachting is nu dat het incident nog enige uren zal voortduren, dus het terrein blijft voorlopig afgezet. De politie waarborgt ondertussen de politiezorg ook buiten dit incidentterrein. Na afloop van het incident zal het terrein beveiligd worden en doet de politie technisch onderzoek.

Het College van Bestuur van de TU Delft laat weten opgelucht te zijn dat er geen slachtoffers en gewonden zijn gevallen. Daarbij betreurt het College de schade aan de faculteit, met name het verloren werk van studenten en medewerkers.

Zij worden komende uren en dagen middels e-mail, internet en bijeenkomsten geïnformeerd over de voortgang van deze brand. Voorlopige maatregelen om onderwijs en onderzoek te laten voortgaan worden zo snel mogelijk gecommuniceerd.