Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Van Gennip en Ferrier over aanklachten tegen mensenrechtenverdedigers in Pakistan (http://www.minbuza.nl:80/nl/actueel/brievenparlement,2008/05/Beantwoording-vragen-van-de-leden-Van-Gennip-en-Fe.html) 13-05-2008 |

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Ferrier over aanklachten tegen mensenrechtenverdedigers in Pakistan. Deze vragen werden ingezonden op 18 april 2008 met kenmerk 2070818320.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van
Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de
leden Van Gennip en Ferrier
(beiden CDA) over
aanklachten tegen mensenrechtenverdedigers in
Pakistan.

Vraag 1

Kent u de oproep van diverse NGO's verenigd in de Pakistan NGO Support Group aan de regering van Pakistan om alle aanklachten tegen advocaten en mensenrechtenactivisten voor hun vreedzaam protest in te trekken? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2

Is de Nederlandse ambassade in Pakistan bekend met deze grote groep van advocaten, rechters en mensenrechtenverdedigers, die worden beschuldigd voor ernstige misdaden op basis van deelname aan een beweging voor herstel van democratie en tegen de noodtoestand? Zo ja, welke concrete stappen, als onderdeel van de mensenrechtenstrategie, gaat de ambassade ondernemen ter bescherming van mensenrechtenverdedigers in Pakistan?

Antwoord

Ja. De Nederlandse Ambassade in Pakistan onderhoudt actieve contacten met zowel mensenrechtenorganisaties als ook met de beweging van advocaten. Tijdens de noodtoestand eind 2007 werd zeer regelmatig contact onderhouden om naar het welzijn van betrokkenen te informeren.

Parallel aan deze directe contacten met de mensenrechtenverdedigers heeft Nederland in EU-verband tijdens de noodtoestand en daarna voortdurend aangedrongen op correcte behandeling van deze personen.

Vraag 3

Bent u bereid in de hervatte OS - relatie met Pakistan, de positie van deze mensenrechtenverdedigers expliciet aan de orde te stellen en te bepleiten dat de aanklachten tegen hen worden ingetrokken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De hervatte ontwikkelingsrelatie met Pakistan zal vanzelfsprekend gepaard gaan met een politieke dialoog, waarbinnen mensenrechten een prominente plaats zullen innemen.

Vraag 4

Betrekt u in uw prioriteiten binnen de hervatte ontwikkelingsrelatie met Pakistan ook de stabilisatie en opbouw van Afghanistan, waaronder de vluchtelingenproblematiek en de bewapende groeperingen in de grensstreek?

Antwoord

De prioriteiten binnen de ontwikkelingsrelatie met Pakistan worden thans nader uitgewerkt. Binnen de hervatte ontwikkelingsrelatie zal de nadruk liggen op het behalen van de Millennium Ontwikkelingsdoelen, goed bestuur en het bevorderen van mensenrechten. Deze inzet zal zich deels blijven richten op de grensregio's met Afghanistan, zoals dat ook in het verleden het geval was. Ook zal worden bezien in hoeverre er grensoverschrijdend kan worden samengewerkt binnen het kader van een regionale benadering.

In de periode 2001-2007 heeft Nederland ¤ 34 miljoen bijgedragen aaan het Afghanistan-programma van UNHCR, waarmee de vrijwillige terugkeer en eerste opvang van Afghaanse vluchtelingen uit Pakistan en Iran wordt ondersteund. In 2008 heeft Nederland opnieuw ¤ 2 miljoen bijgedragen aan dit prograamma. Afhankelijk van verdere ontwikkelingen zal worden bezien of deze bijdrage kan worden verhoogd. Ook zet Nederland zich via de wederopbouwactiviteiten in Afghanistan in om de omstandigheden voor terugkeer te verbeteren. In opvolging van de motie-Van Gennip cs. (27925, nr. 310) zal Nederland bovendien de vluchtelingenproblematiek in bilaterale en multilaterale contacten aan de orde blijven stellen en daarbij blijven zoeken naar een gefaseerde aanpak, gebaseerd op vrijwillige terugkeer.


1) Justice and Peace Netherlands, 15 april 2008, www.justitiaetpax.nl (http://nl.sitestat.com/minbuza/minbuza/s?www.justitiaetpax.nl&ns_type=clickout&ns_url=http://www.justitiaetpax.nl/)


---