VVD


12-5-2008

Ten Broeke: Tadic moet nu Mladic uitleveren

De pro-Europese partij van president Tadic heeft de Servische verkiezingen gewonnen. Sinds januari 2007 is dat nu de vierde verkiezing op een rij en de VVD in de Tweede Kamer is daar zeer gelukkig mee.

Ongeacht of Europa nu allerlei cadeautjes op tafel heeft gelegd of niet, een groot deel van de Servische bevolking kiest consequent voor Europa.

Maar ook na deze verkiezing blijft het de vraag of Tadic een meerderheid van 126 zetels in het Servische parlement weet te halen. Wederom lijkt de sleutel in handen van de nationalist Kostunica die al heeft aangekondigd alle banden met de EU te verbreken vanwege het verlies van Kosovo. De EU heeft, met de ondertekening van de Stabilisatie en Associatie-Overeenkomst (SAO) president Tadic voor een moeilijke afweging gesteld. Nu immers de ultranationalisten van Nicolic (29 procent) samen met de nationalisten onder leiding van Kostunica de ratificatie van het SAO met een meerderheid kunnen tegenhouden, dreigt dezelfde situatie zich voor te doen als na de vorige verkiezingen toen de EU een 'politieke dialoog' in het vooruitzicht had gesteld. VVD Europawoordvoerder Ten Broeke: "Dat cadeautje van de EU werd toen direct afgewezen door Kostunica en was de opmaat naar nieuwe verkiezingen. Helaas ligt er nu weer een cadeau op tafel dat misschien wel nooit wordt uitgepakt als Kostunica samenspant met de ultranationalisten en dan zijn we verder weg dan ooit." De VVD heeft het tekenen van het SAO altijd een verkeerde stap gevonden omdat dit de geloofwaardigheid van de EU en Nederland in het bijzonder heeft aangetast. Daarnaast is het nog helemaal niet zeker of het de uitlevering van Mladic en de drie andere verdachten bespoedigt of zelfsbemoeilijkt.

Tadic' eerste woorden waren dat hij een gebaar naar de Europese Unie wilde maken. Volgens de VVD werd dat hoog tijd en moet hij geen seconde wachten om daar werk van te maken. Ten Broeke: "Als Tadic nog deze week Mladic arresteert en uitlevert aan het tribunaal in Scheveningen weten we of hij de daad bij het woord voegt." De liberaal wijst erop dat de Servische president in dat geval gebruik maakt van zijn executieve bevoegdheden en van zijn derde verkiezingsoverwinning op rij. Daarmee kan worden voorkomen dat het Servische parlement hem de voet dwars zet indien het niet instemt met dit ongelukkige akkoord waarover het parlement immers het laatste woord heeft. Ten Broeke: "Voorkomen moet worden dat er aan Servische kant weer wordt getreuzeld en ze binnenkort weer met de pet in de hand komen bedelen om voor weer een aalmoes van de EU om de volgende verkiezingen te winnen, zonder dat er een verdachte wordt uitgeleverd."

Ten Broeke: "Tadic heeft nu wederom mandaat. Hij moet per ommegaande de belofte inlossen en Mladic uitleveren en niet wachten totdat het parlement het door hem ondertekende SAO verwerpt. De president gaat over arrestaties en uitleveringen, het parlement over de ratificatie van het SAO. Dat laatste kan alles verpesten. Nog een reden waarom het nooit getekend had moeten worden."