over het bericht dat zorggroep Elde een apart verpleeghuis voor moslims wil opzetten

Antwoorden op kamervragen van Agema over het bericht dat zorggroep Elde een apart verpleeghuis voor moslims wil opzetten

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DLZ-KZ-U-2844859

13 mei 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Agema over het bericht dat zorggroep Elde een apart verpleeghuis voor moslims wil opzetten.
(2070817220)

Vraag 1.
Bent u bekend met het bericht `Tekort aan opvang en zorg oudere moslims'? 1)

Antwoord 1.
Ja, dit artikel heb ik gelezen.

Vraag 2.
Deelt u de mening dat, indien ouderen van Turkse en Marokkaanse herkomst 'niet kunnen aarden in Nederlandse verpleeghuizen' omdat zij bijvoorbeeld niet worden aangesproken in de eigen taal en geen halal voedsel krijgen, zij de keuze hebben naar het land van herkomst terug te gaan en het niet wenselijk is om aparte zorginstellingen voor moslims op te zetten omdat de ouderenzorg voor alle ouderen in ons land in financiële en personele zin al erg onder druk staat? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2.
Op basis van wetgeving zoals de algemene wet gelijke behandeling en de AWBZ heeft iedere ingezetene in Nederland recht op zorg. Dit betekent dat iedere burger zorg krijgt waarbij rekening wordt gehouden met zijn of haar individuele identiteit. Dit is in Nederland een belangrijke verworvenheid.