Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Biobrandstof biedt kansen

13-05-2008

Volgens Minister Cramer maken de tegenstanders van biobrandstoffen denkfouten. Een argument als 'een volle maag gaat boven een volle tank' noemt zij emotioneel. Uit alle recent gepubliceerde wetenschappelijke rapporten blijken er heel andere oorzaken te zijn voor de stijgende voedselprijzen, schrijft de bewindsvrouw in een opiniestuk dat het FD vrijdag 9 mei publiceerde.

De EU wil dat het aandeel biomassa in motorbrandstoffen in 2020 10 procent bedraagt. Critici beweren dat dit cijfer omlaag moet omdat het de wereldvoedselprijzen opstuwt doordat vruchtbare gronden steeds meer worden gebruikt voor het telen van gewassen voor biobrandstof. De bewindsvrouw schrijft dat deze bewering onjuist is en dat er 'hele andere oorzaken' zijn voor de prijsstijging. De bevolkingsgroei bijvoorbeeld. En de toename van de vleesconsumptie in China, waardoor veel landbouwgrond voor diervoeder wordt vrijgemaakt.

Cramer stelt dat criteria de duurzaamheid van biobrandstoffen garanderen en dat de ontwikkeling ervan niet op gespannen voet staat met de voedselproductie. ' De genoemde critici laten steeds weg ik hoop onbewust - dat de EU het 10%-doel alleen wil bereiken, als voldaan is aan de duurzaamheidseisen. Deze eisen betekenen dat de biobrandstoffen veel minder CO2 moeten uitstoten .De Commissie zegt 35%, Nederland loopt een beetje harder en vindt 50% het minimum', aldus de minister.

Cramer ziet juist kansen waar biomassa-critici problemen zien: 'In ontwikkelingslanden als Indonesië en Mozambique ben ik samen met collega Koenders proefprojecten aan het opzetten voor het opwekken van duurzame energie door de lokale boeren voor de lokale bevolking. En dan gaat het niet alleen om biobrandstoffen. In plaats van afhankelijkheid van fossiele brandstoffen zijn er door de gunstige natuurlijke omstandigheden juist nu in ontwikkelingslanden mogelijkheden voor duurzame energievormen, ook voor de kleine boeren en landgebruikers.'

Lees hier het volledige artikel van minister Cramer.