Ministerie van Financiën

Beantwoording Kamervragen over Palminvest

Kamervragen | 13-05-2008 | nr FM08-979

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Ons kenmerk: FM 2008-00979 U

Geachte voorzitter,

In de bijlage treft u, mede namens de Staatsecretaris van Justitie, de antwoorden aan op de vragen van Kamerleden Vos en Heerts over Palminvest die aan mij en de minister van Justitie zijn toegezonden bij brief van 16 april 2008 onder nummer 2070818010.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos

Meer informatie


* Antwoorden op de vragen van Kamerleden Vos en Heerts over Palminvest (2070818010)
* Bijlage | PDF bestand , 17.0 kb

2070818010
Antwoorden van de Minister van Financiën en de Minister van Justitie op vragen van de leden Vos en Heerts (beiden PvdA) over Palminvest. (Ingezonden 16 april 2008)
1
Bent u bekend met de berichtgeving dat de eigenaren van het beleggingsfonds Palminvest de helft van het ingelegde geld in eigen zak hebben gestoken en aan privézaken hebben besteed?1 Ja.

2
Zal de FIOD overgaan tot vervolging van de eigenaars? Zo neen, waarom niet? Onder leiding van het Openbaar Ministerie verricht de FIOD-ECD strafrechtelijk onderzoek naar Palminvest. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek beslist het Openbaar Ministerie of tot vervolging wordt overgegaan.
3
Is het mogelijk het ingelegde geld terug te vorderen van de eigenaars van Palminvest en terug te geven aan de beleggers? Zo neen, waarom niet? De overheid kan niet treden in dergelijke privaatrechtelijke overeenkomsten. Uiteraard staat het gedupeerden vrij om via de civiele rechter te proberen hun geld terug te krijgen.
4
Wanneer kan de Kamer de aangekondigde maatregelen over de vrijstellingsmelding verwachten?2 Het ministerie van Financiën is momenteel in overleg met de AFM over de uitwerking en vormgeving van de vrijstellingsmelding. De Kamer zal zo snel mogelijk worden geïnformeerd over de wijze waarop de wettelijke grondslag van de vrijstellingsmelding zal worden vormgegeven en via welk wetsvoorstel deze
1 RTL nieuws, 14 april 2008: "Helft geld Palminvest in eigen zak".
2 Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2007-2008, nr. 1985. 2 / 2 wijziging zo snel mogelijk in werking kan treden.

5
Op welke wijze wordt er samengewerkt tussen het ministerie van Financiën, de AFM en het ministerie van Justitie om beleggingsfraude te voorkomen en strafrechtelijk te vervolgen? In de Wet op het financieel toezicht (Wft) zijn regels opgenomen die gericht zijn op het voorkomen van beleggingsfraude. Daarnaast werkt het platform CentiQ aan de bewustwording van financiële risico's van consumenten. Doel van het platform is de financiële kennis en vaardigheden van de consument te verbeteren en een actieve houding te stimuleren. Dit moet ertoe leiden dat de consument zelf goed geïnformeerde en bewuste financiële keuzes kan maken. Ook zet de sector voor vastgoedbeleggingen zich in voor aanvullende zelfregulering, waarbij het ministerie van Financiën en de AFM een katalyserende rol spelen. Het Openbaar Ministerie heeft regulier overleg met de AFM waarin meldingen worden besproken van mogelijke overtredingen van de financiële wetgeving. De AFM houdt onder andere toezicht op instellingen die beleggingen aanbieden tot ¤ 50.000. Mocht ter zake van een dergelijke beleggingsinstelling uit toezichtonderzoek blijken dat de financiële wetgeving is overtreden, dan volgt een aangifte door de AFM bij het Openbaar Ministerie. De aangifte kan, naast het vermoeden van overtreding van de financiële wetgeving, tevens betrekking hebben op oplichting. Mede namens de minister van Justitie.
De minister van Financiën,
Wouter Bos