FNV Sport

Brief FNV Sport naar FBO: CAO voor overig personeel binnen het betaalde voetbal?

Lees dan de tekst van de brief hieronder:

Geachte heer Boetekees,

In de onlangs uitgebrachte `Voetbalzaken' (nummer 5) wordt ingegaan op de discussie binnen de sector betaald voetbal omtrent een eventuele CAO Overig Personeel. Deze discussie komt voort uit de grote diversiteit in de wijze waarop betaald voetbalorganisaties de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden van het `overige personeel' hebben geregeld. Wij hebben het hier samen in het recente verleden al eens over gesproken.

Uit recent onderzoek van FNV Sport blijken de verschillen tussen de clubs inderdaad erg groot te zijn. Er zijn een aantal clubs die het werkgeverschap voor het overige personeel serieus nemen en echt werk maken van goede arbeidsvoorwaarden. Helaas zijn er ook clubs waar dit allemaal (veel) minder goed geregeld is. FNV Sport betreurt dit en is van mening dat dit de professionaliteit van de sector betaald voetbal niet ten goede komt.

In `Voetbalzaken' geeft u aan dat u op 20 mei de mening van de leden van FBO zult polsen over het eventueel afsluiten van een CAO voor deze groep personeelsleden. U geeft ook aan dat een CAO niet per sé de methode hoeft te zijn om te komen tot een standaardisering van de arbeidsvoorwaarden.
Ik zou u willen verzoeken om, tijdens de vergadering met de leden van de FBO, de wens van FNV Sport over te brengen om een dergelijke CAO tot stand te brengen. Uiteraard houden wij hierbij rekening met de grote diversiteit tussen de verschillende clubs. Maatwerk is voor ons namelijk een belangrijk uitgangspunt.

FNV Sport heeft veel ervaring met het professioneel regelen van arbeidsvoorwaarden binnen de verschillende sectoren in de sportbranche. Ik wijs hierbij op de CAO Sport en de onlangs door ons afgesloten CAO Fitness. Verder hopen wij binnenkort met PGGM tot een akkoord te komen over het openstellen van dit pensioenfonds voor de hele sportsector. Ons doel: komen tot een verdere professionalisering van de sportbranche. Goede arbeidsvoorwaarden zijn hierbij een must!

Ik hoop spoedig een reactie van u te mogen vernemen.

Met vriendelijke groet,

Michel Jansma
Bestuurder FNV Sport
13-05-2008