Gemeente Midden Delftland


---

Ondertekening Hoornsche Vaart

---

Ondertekening overeenkomst Hoornsche Vaart (13-05-2008)

Ondertekening overeenkomst Hoornsche Vaart

Op 15 mei 2008 ondertekenen wethouder P. van den Berg namens de gemeente Midden-Delfland en Dhr. R. van der Leij namens ontwikkelingscombinatie Balkengat VOF een overeenkomst voor de ontwikkeling van 14 woningen aan de Tanthofkade in Den Hoorn. Tien vrije sector woningen van het type twee onder één kap en vier geschakelde starterswoningen. Het plan krijgt de naam Hoornsche Vaart. Een gedenkwaardig moment, want met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst wordt een voorbereidingsperiode van bijna tien jaar afgerond.

De ontwikkelende partij heeft haar naam ontleend aan de locatie die ook bekend staat als "Balkengat". Een balkengat is een plek aan of nabij het water waar hout werd verwaterd en gedroogd om daarna in een houtzagerij verwerkt te worden. Als zodanig doet de plek al jaren geen dienst meer, en zo heeft de ontwikkelende partij het plan opgevat hier woningen te bouwen. De gemeente ondersteunt dit initiatief, de procedure om het bestemmingsplan hiervoor te wijzigen wordt binnenkort opgestart.

Reden voor de lange voorbereidingsperiode was onder andere dat eerst de bodemvervuiling op de locatie moest worden opgeruimd. Nu kan op korte termijn worden begonnen met de uitwerking van de 14 woningen, die naar verwachting in de zomer van 2009 zullen worden opgeleverd.

Het ontwerp is van Inbo architecten, bij de verdere uitwerking wordt veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van de woningen. Het project wordt mede ontwikkeld binnen het europese samenwerkingsverband EFL (European Foundation for Living). In dit consortium van woningbouwcorporaties, financiers, ontwikkelaars en kennisinstituten worden op dit moment in Nederland en Duitsland duurzame, innovatieve woningprojecten gerealiseerd. Zo zullen de vier starterswoningen wellicht met een kern van polystyreen (piepschuim) uitgevoerd gaan worden, waardoor de woningen energiezuiniger worden. Het hier bedoelde systeem is overigens een patent van Van der Leij, een van de partners in de Balkengat VOF.


---