Koninklijke Nederlandse Schaakbond

De Toren Nederlands Kampioen bij clubteams tot en met 10 jaar

Het zaterdag 10 mei in Naaldwijk gehouden Rabo Nederlands Schaakkampioenschap voor clubteams tot en met 10 jaar was erg geslaagd. De Westlandse Schaak Combinatie (WSC) organiseerde het kampioenschap in het kader van het 50-jarig bestaan van de jeugdafdeling van Schaakmat uit Naaldwijk. Overtuigend kampioen werd het team van Schaakvereniging De Toren 1 uit Arnhem.

Het mooie weer was voor de 160 kinderen, ook door de spanning van hun schaakpartijen, minder prettig, maar ze waren vaak sneller klaar dan de maximaal 40 minuten bedenktijd. In hun vrije tijd konden ze in de recreatieruimte genieten van Mr. Bean, een schaakspel voor drie personen en stripboeken. Buiten werd er geschaakt op een groot bord. Op een speelplein konden kinderen rustig bijkomen van de wedstrijd. EHBO-er Wim den Hollander hoefde slechts één pleister te plakken.

Eregasten
Voor 11.00 uur heette Ard Dekker, voorzitter van het organiserend comité, drie personen in het bijzonder welkom. Ten eerste de Westlandse Internationaal Meester Jan-Willem de Jong die (bij het Nederlands kampioenschap) als laatste van Tiviakov had gewonnen voordat deze Europees kampioen schaken werd! De tweede VIP was Ger Dekker. Hij begon zijn imposante schaakcarriere vijftig jaar geleden bij de jeugd van Schaakmat en is voor zijn vele landelijke schaakactiviteiten in 2007 geridderd. Tenslotte werd damesschaakgrootmeester Bianca Muhren geintroduceerd. In haar openingswoord stimuleerde zij de kinderen om veel te spelen en te leren, want dan wordt je een sterke schaker en kun je bij Europese en Wereldkampioenschappen veel van de wereld zien.

Hoofdwedstrijdleider Jan van den Ende en indelingsdeskundige Louis Wulffers stonden garant voor een vlekkeloos wedstrijdverloop. Het werd de wedstrijdleiders Pascal van Dijk, Leno den Broeder, Anja Valstar, Michel Onderwater, Jan-Willem de Jong, Bianca Muhren en Ronald van Etten niet moeilijk gemaakt. Dankzij Gerdien Dekker en Foto Ben Hofland kregen alle spelers en begeleiders na afloop een mooie teamfoto mee naar huis. Voorts kreeg iedereen dankzij sponsoring van DSH een sleutelhanger met een paardfiguur.

Dankzij hoofdsponsor Rabobank kregen alle spelers, begeleiders en organisatoren een heerlijk lunchpakket dat was klaar gemaakt door o.a. Gerard Helmich en Alida Dekker. De snoeptomaatjes waren een perfecte promotie voor het Westland in het algemeen en sponsor de Tommies in het bijzonder.

Esther de Kleuver was namens de KNSB aanwezig voor de prijsuitreiking. Uit de goede oplossingen voor de schaaksudoku's en de schaakopgaven trok zij twaalf formulieren voor kinderen die een prijsje mochten uitzoeken. Daarna mocht ze vijf teams een beker overhandigen en bij teamspelers en begeleider medailles om de nek hangen.

Overtuigende winnaar
SV De Toren 1 uit Arnhem sloeg vanaf het begin alle aanvallen af en werd overtuigend kampioen met 13 matchpunten uit zeven wedstrijden. Thomas Beerdsen, Yassine Mouhad, Quirine Naber en Erik-Jan Rieksen en hun teamleider ontvingen van Esther de Kleuver de grote wisselbeker. Het gelijke spel tegen SSV Klim-Op uit Capelle aan de IJssel bleek achteraf heel erg belangrijk. De kampioen van 2007, Op Eigen Wieken uit Leiden, werd tweede met 11 matchpunten, maar eindigde dankzij meer bordpunten voor SSV Klim-Op. Vierde en vijfde werden SC Santpoort en SC Assen met 10 matchpunten.

Na de nationale Pupillendagen in 1998 en 2003 was dit het derde Nederlands Jeugdschaakkampioenschap dat in Naaldwijk werd georganiseerd. Net als in 2003 vormden Timon van Dijk, Jan van den Ende, Jan Dekker en Ard Dekker het organisatiecomité. Deze keer completeerde Wim Duijvesteijn dit team. De organisatie kreeg veel enthousiaste reacties en kan daarom terugzien op een geslaagde dag. Dankzij sponsor Frans Vreugdenhil ontvingen alle vrijwilligers een mooi boeket alstroemeria's. De volledige einduitslag en veel foto's van de dag zijn te vinden op
www.westlandseschaakcombinatie.nl/nketeams/.
Ard Dekker

---