Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

13 mei 2008
Vier Toptalenten UM ontvangen subsidie

Vier studenten van de Universiteit Maastricht krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een Toptalent-subsidie ten behoeve van een vierjarig promotieonderzoek. Het gaat om drie (oud)studenten van de Faculteit der Psychologie en één van het Maastricht ICT Competence Centre. Met deze subsidie van maximaal 180.000 euro per stuk kunnen de aanstaande wetenschappers hun eigen creatieve onderzoeksideeën vormgeven.

Van de 127 aanvragen werden er 48 gehonoreerd. Deze 48 kunnen direct aansluitend op het afstuderen aan de slag met hun promotie-onderzoek. Toptalent is een initiatief om promoveren aantrekkelijker te maken. Hieronder een beschrijving van de vier gehonoreerde UM-projecten.

Tom de Graaf: Brain systems of visual consciousness: functional relevance and connectivity, Faculteit der Psychologie, Cognitieve Neurowetenschappen
Wat verandert er in onze hersenen op het moment dat we ons van een waarneming bewust worden? Door de neurale activiteit tijdens dit bewustwordingsproces in de hersenen te observeren en zelfs te manipuleren met behulp van een unieke combinatie van methoden, gaat De Graaf onderzoeken welk hersengebied cruciaal is voor bewustzijn, hoe en waarom dit gebied verbonden is met andere deelgebieden en wat in de praktijk de exacte relevantie is van deze functie voor onze waarneming.

Michael Kaisers: Multi-agent learning in auctions: the design and analysis of markets and traders, Faculty of Humanities and Sciences, Maastricht ICT Compentence Centre
Dit project onderzoekt hoe `machine-learning' technieken een rol kunnen spelen bij het analyseren en verbeteren van handelsstrategieën bij veilingen. Online veilingen (e-commerce) worden meer en meer bevolkt door geautomatiseerde onderhandelaars. Dit project beoogt hen verder te verbeteren, zodat ze kunnen concurreren met menselijke experts.

Michelle Moerel: Discovering new dimensions in the human auditory cortex with real-life stimuli, Faculteit der Psychologie, Neurocognitie
Elke stimulans van het menselijk gehoor is terug te zien op diverse plaatsen in het brein, maar hoe deze hersenactiviteiten zich verhouden tot elkaar en wat hun functie is, is nog onbekend. Met behulp van natuurgetrouwe geluiden en hoogwaardige analysemethoden gaat dit fMRI-project het hoe en wat van het gehoor blootleggen.

Pim Peeters: Social threat hurts! The influence of the social context on pain, Faculteit der Psychologie, Clinical Psychological Science Met behulp van gedragsexperimenten en beeldvormingtechnieken als fMRI onderzoekt dit project welke invloed de sociale context waarin mensen zich bevinden invloed heeft op de de mate waarin ze pijn uiten.

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.