Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen positief over verkiezingsuitslag Servië

13 mei 2008 | "Servië heeft duidelijk gekozen voor een toekomst in Europa. Dat is positief." Dat zei minister Verhagen in een reactie op de uitkomst van de Servische parlementsverkiezingen van afgelopen zondag.

De pro-Europese partijen onder leiding van president Tadic behaalden met bijna 39% procent van de stemmen een onverwacht goed resultaat. Maar de nationalistische partijen bleven niet ver achter, zodat de vorming van een werkbare regeringscoalitie ingewikkeld zal zijn.

"Ik hoop dat dit mandaat van de kiezer door de partijen zal worden aangegrepen voor de vorming van een regering die de Europese koers van Tadic omzet in daden," aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Dat zal leiden tot meer stabiliteit en democratie komen in Servië en de regio."

De minister benadrukte dat Servië de nodige stappen zal moeten zetten om verdere toenadering tot de Europese Unie mogelijk te maken. "Het belangrijkste is dat Servië volledig samenwerkt met het Joegoslavië Tribunaal, zoals president Tadic onlangs ook heeft toegezegd. Op basis van deze verkiezingsuitslag verwacht ik nu snel vooruitgang op dit punt. Er is geen excuus meer," aldus Verhagen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl