Provincie Groningen

GS stellen voorjaarsnota 2008 vast. Extra geld voor bereikbaarheid, jeugdzorg, energie, natuur en cultuur 13 mei 2008

Voor de jaren 2008-2012 heeft de provincie Groningen in totaal EUR 21,3miljoen beschikbaar voor nieuw beleid. Het meeste geld gaat naar bereikbaarheid, jeugdzorg, energie, natuur en cultuur. Ook dit jaar worden de opcenten motorrijtuigenbelasting niet extra verhoogd. Dat blijkt uit de Voorjaarsnota 2008 die het college van GS deze week heeft vastgesteld.

De provincie heeft een belangrijke taak op het gebied van bereikbaarheid. "Goede bereikbaarheid houdt de economische motor gaande en draagt bij aan de welvaart van de Groningers" schrijft het college in de voorjaarsnota. In de jaren 2008-2012 gaat daarom EUR 6,4 miljoen naar nieuwe projecten op het gebied van bereikbaarheid. Een groot project waar de provincie aan meewerkt is de Regiotram. Het college stelt voor, zonder vooruit te lopen op een go-no-go beslissing, alvast EUR 2,5 miljoen te reserveren voor het in stand houden van het projectbureau Regiotram. Een andere grote uitgave op het gebied van bereikbaarheid is het goed onderhouden van de provinciale infrastructuur (wegen en kanalen). Dit kost tot en met 2012 EUR 2,0 miljoen extra.

Als de Groninger jeugd het moeilijk heeft, moet ze kunnen rekenen op een goede jeugdzorg. Dat is de verantwoordelijkheid van de provincie. Het Rijk levert hiervoor nog altijd onvoldoende middelen en daarom ziet het college zich genoodzaakt hier zelf voor te zorgen. In totaal trekt het college voor de jeugd EUR 2,1 miljoen extra uit de komende jaren.

Grote aandacht krijgt ook het Energieakkoord. De provincie heeft flinke ambities en het is dan ook een zwaar programma geworden. Om dit goed uit te kunnen voeren en voorloper te blijven op energiegebied is tot en met 2012 EUR 2,4 miljoen extra nodig.

Een ander aandachtspunt van het college zijn de weide- en akkervogels. Met bijna EUR 700.000,- extra wil het college de stand van weide- en akkervogels stabiliseren.
Tot slot stelt het college voor tot en met 2012 EUR 800.000,- extra te reserveren voor de nieuwe Cultuurnota. Hiervan krijgen onder andere Noorderzon en Noorderslag de komende jaren EUR 35.000 per jaar.

Het geld dat beschikbaar is voor de komende jaren, komt onder andere uit het rekeningresultaat 2007, een hogere uitkering van het provinciefonds en hogere opbrengsten motorrijtuigenbelasting vanwege het zwaardere wagenpark. Het college heeft opnieuw besloten de motorrijtuigenbelasting niet extra te verhogen anders dan de jaarlijkse indexering.

Op 18 juni vergaderen Provinciale Staten over de voorstellen van het college. Daarna maakt het college de Begroting 2009.

De Voorjaarsnota 2008 kunt u downloaden van de website www.provinciegroningen.nl onder de knop `Informatiebalie', `Publicaties', selecteer thema `Bestuur en politiek'.

Voor vragen over dit persbericht kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie & Kabinet, tel: 050 - 316 41 29.

13 mei 2008