FloraHolland


Spreekbeurt FloraHolland

Van tuin tot vaas

Bloemen en planten koop je in de winkel. Maar hoe komen die bloemen en planten daar terecht?

Kweker

Het begint allemaal bij de kweker. Een kweker heeft een bedrijf waar hij bloemen of planten teelt. Zodra de producten voldoende zijn gegroeid om te verkopen, worden ze geoogst en verpakt. Bloemen gaan bijvoorbeeld in emmers met water. Planten worden in potjes op een plastic bak gezet. De bloemen en planten worden vervolgens op speciale veilingkarren (stapelwagens of Deense Containers) geplaatst. Dan zijn de producten klaar om naar de veiling te gaan.

Vervoer

Elke dag worden duizenden veilingkarren vervoerd van de kwekers naar de veiling. Wanneer een kweker dicht bij de veiling woont, doet hij dit vaak zelf met zijn eigen (vracht)auto. Ook rijden er speciale vrachtwagens rond in heel Nederland die de bloemen bij kwekers komen ophalen. De vrachtwagens zijn gekoeld, zodat de bloemen langer vers blijven. Ook komen er bloemen en planten uit het buitenland. Deze bloemen en planten worden ingevlogen en klaar gemaakt voor 'het veilen'.

Koelcel
Als de bloemen en planten bij de veiling zijn, moet je ze natuurlijk wel ergens laten. De veiling heeft daarvoor grote hallen waar het koud is, de koelcellen. In deze koelcellen is het maar zo'n vijf tot acht graden Celsius, net als in de koelkast bij jou thuis. Als een bloem het koud heeft, gaat hij namelijk 'slapen' en blijft de bloem mooi dicht, zodat je hem langer kan bewaren. Planten hoeven niet koel bewaard te worden; die worden in een gewone hal in de veiling gezet.
FloraHolland heeft in Naaldwijk de grootste koelcel ter wereld. De koelcel is 43.000 vierkante meter groot, dat is meer dan tien voetbalvelden bij elkaar!

Keurmeester
Voordat de producten te koop worden aangeboden,wordt er gekeken naar de kwaliteit van het product, het product wordt gekeurd. De kweker of de keurmeester keurt de bloemen en planten. De keurmeester kijkt dan `s ochtends vroeg of de bloemen en planten niet beschadigd zijn, of er genoeg bloemen in een bos zitten en of er geen ongedierte in zit. Afgekeurde producten worden niet verkocht. Het keuren is heel belangrijk, want dan weten de kopers dat ze een goed product krijgen. Na het keuren zijn de producten klaar voor de verkoop. Er zijn vier kwaliteiten. Als een product heel mooi is, is het A1 kwaliteit, daarnaast is er nog A2, B1 en B2 kwaliteit.

Klok
Zo'n duizend kopers kopen elke dag vanaf zes uur 's morgens bloemen en planten in op één van de 39 klokken van FloraHolland. Over de klokken wordt later meer uitgelegd. De informatie over de aangeboden producten, zoals het aantal, de soort, de kleur, de naam van de kweker, enzovoorts, is te lezen op schermen naast de klok. In een paar uur tijd verkoopt de veiling miljoenen bloemen en planten. Elke dag opnieuw.

Distributie
Zodra de producten zijn verkocht, gaan ze naar een grote hal, de distributiehal. De veilingkarren worden door de veiling vervoerd met elektrotrekkers. Deze wagentjes lopen op electriciteit, zodat de medewerkers van de veiling geen last hebben van uitlaatgassen. En de bloemen en planten ook niet! De distributiemedewerkers van FloraHolland zorgen ervoor dat de producten zo snel mogelijk bij de koper komen die ze heeft gekocht. Dit kan een koper zijn die de bloemen en planten aan buitenlandse bedrijven verkoopt (een exporteur)of een koper die aan Nederlandse bedrijven verkoopt (een groothandelaar) Koper
Als de producten bij de kopers zijn terechtgekomen, is hun eindbestemming weer wat dichterbij gekomen: de vaas of bloempot in jouw huis. Een aantal kopers huurt ruimte in het veilinggebouw waar ze bloemen en planten kunnen verwerken tot bijvoorbeeld een mooi boeket. Andere kopers laden hun gekochte waar direct in hun auto en rijden naar hun eigen winkel. De meeste van de bij FloraHolland gekochte bloemen en planten blijven niet in Nederland maar gaan per vrachtwagen of vliegtuig naar het buitenland. Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn de belangrijkste bestemmingen.

Consument
Nog dezelfde middag komt een deel van de verkochte bloemen en planten in de winkels, tuincentra en bouwmarkten aan. Voor bestemmingen in het buitenland is soms meer tijd nodig. De winkel is de laatste schakel voordat de producten in de handen van de consument belanden. En zo gaat het, het hele jaar door, elke dag opnieuw.

Wat is veilen?

Veilen is hetzelfde als verkopen, maar dan op een speciale manier. Als je iets in de winkel koopt (een blikje cola bijvoorbeeld) heeft dat een vaste prijs. Die staat op het prijskaartje. Wanneer je dingen gaat veilen weet niemand van tevoren hoeveel je ervoor moet betalen. Raar? Welnee, het is juist een heel slim systeem. Kijk maar naar dit voorbeeld:

Je hebt dorst en gaat naar de supermarkt om een blikje cola te kopen. Ineens zegt de baas van de supermarkt: "Ik ga alle boodschappen vanaf nu veilen". "Dat is best, maar ik wil een blikje cola kopen", zeg jij dan. "Dat kan", zegt de baas van de supermarkt. "Hoeveel geld wil je daar voor geven?" Jij weet, dat je altijd 50 eurocent moet betalen voor een blikje cola en je zegt: "Ik heb 50 eurocent bij me, en daarvoor wil ik dat blikje kopen". "Dat is goed", zegt de baas. "Voor 50 eurocent wil ik dat blikje wel aan jou verkopen."
Maar dan komt je buurman de supermarkt binnen lopen en hij heeft ook dorst. Je buurman wil ook een blikje cola kopen. Het probleem is alleen dat er maar één blikje cola is. "Ik betaal één euro voor dat blikje", zegt de buurman tegen de baas van de supermarkt. "Ik heb namelijk ontzettende dorst en ik wil graag dat blikje hebben." Wat denk je dat de baas van de supermarkt doet? Hij verkoopt dat blikje natuurlijk aan je buurman! Want, ook al vindt hij jou wel aardig en zou hij de cola best aan jou willen verkopen, je buurman betaalt er meer geld voor.

Andersom werkt het natuurlijk ook. Als jij en je buurman allebei een blikje cola willen en er staan genoeg blikjes in de supermarkt, dan hoef je geen hoge prijs te bieden. Dat is wat we 'marktwerking' noemen. De vraag (hoeveel mensen hebben dorst) en het aanbod (hoeveel blikjes heeft de baas van de supermarkt) bepaalt de prijs.
Met het veilen van bloemen gaat het net zo. Niemand weet hoeveel een bos bloemen kost en iedereen die bloemen wil kopen kan zeggen hoeveel hij ervoor wil betalen. Alleen wanneer jij de beste prijs voor de bloemen biedt, mag je ze kopen.

Een klok om mee te kopen

Het veilen gebeurt in een afmijnzaal. Een afmijnzaal is de ruimte waar kopers zitten en waar de veilingklokken van FloraHolland te zien zijn. In een afmijnzaal zitten honderden kopers die elke werkdag vanaf zes uur 's ochtends producten inkopen. Op elke klok worden andere producten verkocht. Op klok 1 bijvoorbeeld rozen, op klok 2 chrysanten, op klok 3 planten, enzovoorts. Het veilen gaat net zolang door totdat de bloemen en planten voor die dag op zijn. Op de vestigingen van FloraHolland draaien dagelijks 39 veilingklokken. Goed voor 125.000 veilingtransacties per dag. Ofwel: 12 miljard snijbloemen en ruim een half miljard planten per jaar.

Veilingklok

De veilingklok is in Nederland in 1902 uitgevonden. Een veilingklok ziet er een beetje uit als een gewone klok. Langs de buitenste rand staan cijfers, van 0 tot 99. De klok heeft tegenwoordig geen wijzer meer, maar een rood lampje bij elk cijfer. Bij elke klok hoort een veilmeester. Deze medewerker van de veiling weet alles over de bloemen en planten die voor de klok komen. Tijdens het veilen vertelt hij de kopers wat voor producten het zijn, van welke kweker ze komen en wat de kwaliteit is. Van elke partij die voor de klok komt, pakt een medewerker van de veiling, de opsteker, een bos bloemen of een plant van de stapelwagen en laat deze aan de kopers in de zaal zien. De klokken staan in verbinding met een computer. De computer houdt bij wie welke producten heeft gekocht en voor hoeveel geld.

Bij afslag veilen

Er zijn twee manieren van veilen: bij opbod en bij afslag. Bij opbod wordt er met een lage minimumprijs begonnen en moeten kopers steeds meer geld bieden. Als niemand meer geld wil bieden, dan is het product verkocht aan die persoon die als laatste heeft geboden. Bij een bloemenveiling wordt bij afslag geveild. Dan begin je met een hoge prijs. De prijs wordt steeds lager en de koper die het eerste aangeeft de partij te willen kopen, krijgt de producten. Vroeger moest je als koper 'mijn' roepen als je de partij wilde hebben. Daar komt het woord 'afmijnzaal' ook vandaan. Een koper wil voor een zo laag mogelijke prijs kopen. Dus hij zal zo laat mogelijk zeggen dat hij het product wil. Maar hij moet oppassen, want als iemand anders eerder is dan loopt hij het product mis.
Als er bij de veiling een nieuwe partij voor de klok komt, bepaalt de veilmeester de beginprijs van de bloemen en planten. Daarna gaat razendsnel steeds het lampje van een lager getal branden. De prijs van de bloemen en planten wordt dus steeds lager. Wanneer een koper op de knop drukt, stopt het lampje. Het cijfer waar het lampje bij stopt, dat is de prijs van de partij producten die de koper heeft gekocht. De prijs is altijd per stuk, dus per steel (bij snijbloemen) of per plant.
Inkopen op de klok is een moeilijk vak. De koper die het eerst op de knop drukt, heeft de producten gekocht. Wanneer je te vroeg drukt, dan betaal je een te hoge prijs. Maar, ben je te laat, dan gaat een andere koper er vandoor met de bloemen of planten die je wilde.

Kopen op afstand

Tegenwoordig hoef je niet meer perse naar de veiling toe om in te kopen op te klok. Het kan ook per computer. Dat heet Kopen Op Afstand (KOA). Je ziet dan op je computer precies wat de klok in de afmijnzaal doet. Met een druk op het toetsenbord kun je de producten kopen. Het voordeel is, dat je op meerdere veilingen tegelijk kunt kopen, je hoeft dan niet meer zelf in de afmijnzaal te zitten. KOA kan toegepast worden, waar ook ter wereld, gewoon vanuit je bureaustoel.

Prijzen

Voor de kweker is het elke dag weer spannend welke prijs zijn producten opbrengen. De prijs kan iedere dag anders zijn. Als er veel vraag is naar bloemen en planten, dan is de prijs hoog. Wanneer het bijvoorbeeld bijna Valentijnsdag is, zijn rode rozen erg gewild bij kopers. Dan kunnen de prijzen dus sterk stijgen. Maar als het al dagen mooi weer is, dan komen bloemen extra snel tot bloei. De kweker moet dan meer bloemen naar de veiling brengen. Doordat er zoveel keus is, zal een koper minder hoge prijzen bieden dan normaal.
In het voorjaar is het altijd het drukst bij de bloemenveiling. Vooral rond Valentijnsdag en Moederdag worden veel bloemen verkocht. Ook plantjes voor in de tuin verkopen in het voorjaar goed.

Na het veilen

Na het veilen moeten alle gekochte bloemen en planten naar de kopers worden gebracht. Dit doen de medewerkers van de veiling (de verdelers) in de distributiehal. Elke koper heeft een nummer. Op elke stapelwagen wordt na het veilen een sticker geplakt met het nummer van de koper die de bloemen of planten heeft gekocht. Zo weten de verdelers waar ze de stapelwagen naar toe moeten brengen.
Sommige kopers hebben een eigen ruimte op het veilingterrein, dit wordt een box genoemd. De medewerkers van de veiling bezorgen de bloemen dan in de box. Andere kopers komen met hun auto met aanhanger of vrachtwagen naar de veiling en laden hun gekochte bloemen en planten zelf in.

Binnen een dag de hele wereld over
Tachtig procent van alle bloemen en planten die bij FloraHolland worden gekocht, gaan naar het buitenland. De belangrijkste landen waarnaar wordt geëxporteerd zijn Duitsland, Engeland, en Frankrijk. In opkomst zijn de voormalige Oostbloklanden. In Europa worden de bloemen en planten vooral per vrachtwagen vervoerd. Voor bestemmingen buiten Europa worden de bloemen bijvoorbeeld via Schiphol per vliegtuig vervoerd. Binnen een dag zijn de bloemen over de hele wereld te koop in de winkel.

Schoonmaken

Nadat alle gekochte bloemen en planten bij de kopers zijn afgeleverd, zijn de veilinghallen weer leeg. Alles wordt dan schoongemaakt. Niet alleen de afmijnzalen en de hallen, maar ook de stapelwagens worden schoongemaakt. Er is ook een speciale wasserij in de veiling die de bloemenemmers en kratten een wasbeurt geeft. De bloemenemmers moeten natuurlijk goed schoon zijn als er weer nieuwe verse bloemen van de kwekers in gaan.

De veilinghallen blijven na het veilen, distribueren en schoonmaken niet ongebruikt. In de middag en avond komen er namelijk weer kwekers naar de veiling die daar hun producten neerzetten. Die worden dan de volgende ochtend vroeg weer geveild.

Wat is bemiddeling?

Een koper kan niet alleen bloemen en planten via de klokken kopen, maar ook via het Bemiddelingsbureau van FloraHolland, FloraHolland Connect. Dit is een soort kantoor van de veiling waar je bloemen en planten kunt bestellen. Een koper geeft door welk product hij zoekt, hoeveel en wanneer hij de producten afgeleverd wil hebben. Hij geeft dan ook door welke prijs hij wil betalen. FloraHolland Connect zoekt dan een kweker die de producten wil leveren voor de afgesproken prijs. Bij bemiddeling bepaalt de koper dus de prijs. Hij is dan niet afhankelijk van een druk op de knop bij de klok.

Bij bemiddeling ziet een koper de producten vaak niet van tevoren. Dat is niet erg, want kwekers, de veiling en kopers hebben vaste afspraken gemaakt voor de omschrijving van producten. Je kunt een product bijvoorbeeld omschrijven door de naam van het product te noemen, de kleur, de grootte van de pot, de hoogte, enzovoorts. Ook kennen kopers en kwekers elkaar en weten kopers welke kweker welk product kweekt. Daarnaast kan een koper ook naar de veiling komen om een plantje te bekijken. De veiling heeft namelijk een monsterkas, dit is een kas waar kwekers voorbeelden van hun plantjes neerzetten.

Import

Ook kwekers die niet in Nederland wonen, kunnen hun bloemen en planten via FloraHolland verkopen. De bloemen en planten uit het buitenland (bijvoorbeeld Afrika) worden in dozen met het vliegtuig naar Nederland gevlogen. Hier worden de bloemen uitgepakt en in emmers met water gezet. De volgende dag worden de producten geveild op de klok of verkocht via FloraHolland Connect.

Elke dag komen er bloemen en planten uit meer dan honderd verschillende landen aan op de vestigingen van FloraHolland. De importbloemen komen vooral uit warme landen zoals Israël, Kenia, Zimbabwe, Spanje en Equador. Je zou denken dat bloemen stuk gaan als ze met z'n allen in een grote doos worden gestopt zonder water. Maar de meeste bloemen kunnen daar best tegen. En het is juist beter om ze strak tegen elkaar in een doos te doen: hoe minder de bloemen schudden, hoe minder ze beschadigen tijdens het transport. Bovendien is de tijd dat de bloemen in een doos zitten, zo kort mogelijk. Vlak voordat ze het vliegtuig in moeten, worden de bloemen ingepakt. Zodra ze op Schiphol aankomen, worden ze direct naar de veiling gebracht en weer uitgepakt.

Geboren: nieuwe bloem

Ieder jaar worden wel 1200 tot 1500 nieuwe bloemen en planten bedacht in Nederland. Dat gebeurt om ervoor te zorgen dat bloemen en planten met de mode meegaan (andere kleur, lekkere geur) of om de kwaliteit te verbeteren (grotere bloemen, meer bladeren, langer houdbaar). Het maken van nieuwe bloemen en planten heet veredelen.

Veredelen

Het duurt heel lang voordat je een nieuwe bloem of plant hebt gemaakt, wel vijf of zes jaar. Stel: er bestaan nog geen oranje rozen en je wilt die gaan maken. Je maakt oranje door rood en geel te mengen, net als bij verf. Dus je zet rode rozen en gele rozen in je kas. Wanneer ze bloeien, neem je wat stuifmeel van een rode roos en die doe je op een gele roos. Je hebt dan de bloemen bevrucht. Dan moet je wachten tot de struik opnieuw gaat bloeien. Omdat de struik met de gele rozen bevrucht is met een rode, zullen de nieuwe bloemen iets meer oranje zijn. Je moet het bevruchten net zolang herhalen tot je de kleur hebt die je wilt. Omdat je iedere keer moet wachten tot de struik weer gaat bloeien, kan het best lang duren.

Vermeerderen

Wanneer je eindelijk een struik hebt met de goede kleur rozen, dan moet je van die ene struik nog meer struiken zien te maken. Dit heet vermeerderen. Je wilt ten slotte een kas vol met oranje rozen. Je moet dan stekjes gaan maken en maar hopen dat de struiken die uit die stekjes groeien net zulke oranje rozen hebben als die eerste struik. Een veredelaar en een vermeerderaar moeten dus echt veel geduld hebben!

Plant hunters

Soms worden ook gewoon hele gekke nieuwe bloemen en planten gemaakt. Een kweker die bloemen kweekt heeft wel eens een rare mislukte bloem tussen zijn bloemen staan. Die kun je er tussenuit halen en daar verder mee kweken. Er zijn ook mensen die er hun beroep van gemaakt hebben om nieuwe bloemen en planten te zoeken. Deze mensen heten 'plant hunters', dat is Engels voor 'plantenjager'. De plant hunters kijken overal of ze leuke, gekke bloemen en planten zien. Bijvoorbeeld in het wild, in de natuur. Als ze iets gevonden hebben, gaan ze naar een veredelaar en die probeert er dan meer exemplaren van te maken.

Namen

Een nieuwe bloem of plant moet natuurlijk ook een naam krijgen. Een naam bestaat altijd uit het ras (bijvoorbeeld 'roos') en de soort (bijvoorbeeld 'grootbloemig'). Daarnaast kan een veredelaar ook zelf een naam geven. Sommigen kiezen de naam van hun dochter of vrouw. Er zijn er ook die hun nieuwe bloem vernoemen naar een bekend persoon, zoals de tulp 'Maxima'. Deze bloem heeft de naam van onze prinses Maxima gekregen. Door het vernoemen naar bekende personen hoopt een veredelaar in de krant te komen. Dan wordt de bloem bekend en worden er meer van verkocht.

Wat is een coöperatie

Een coöperatie is een bedrijf dat van de leden is. Net zoals bij een voetbalvereniging beslissen de leden wat er wel of niet gebeurt. Er is dus niet één eigenaar. FloraHolland is zo een bedrijf, een coöperatie. De kwekers kwamen ooit op het idee om hun producten op dezelfde plek te verkopen. Hierdoor kwamen de meeste kopers ook naar die plek en verkochten de kwekers meer producten, voor een hogere prijs dan ze vroeger apart van elkaar deden. Deze kwekers hebben toen samen een bedrijf opgericht, een coöperatie. Als coöperatie verkopen ze hun producten, maar ze kweken alles afzonderlijk van elkaar. Twee keer per jaar komen alle leden bijeen om te praten over belangrijke beslissingen.

Kringen

Uit alle kwekers die lid zijn van de coöperatie worden negen leden gekozen voor het bestuur. Het bestuur van de veiling zorgt ervoor dat alles goed geregeld is voor de kwekers.
FloraHolland heeft Nederland verdeeld in een aantal gebieden. Zo'n gebied noemen we een regio. De kwekers in een regio kiezen een aantal leden die weten wat zij willen: het regiobestuur. FloraHolland kan natuurlijk niet met alle kwekers persoonlijk spreken. Daarom spreekt FloraHolland regelmatig met de vertegenwoordigers van de kwekers, de regiobesturen.

Algemene ledenvergadering

Twee keer per jaar kunnen alle kwekers meepraten over alle zaken rond hun veiling: hoeveel geld ze moeten betalen, waar het geld naar toe gaat, wat er in de toekomst moet gebeuren, enzovoort. Dit doen ze op de Algemene Ledenvergadering.

Geschiedenis

FloraHolland heeft zes vestigingen in Nederland, met elk hun eigen geschiedenis. Hieronder vind je een beschrijving van het ontstaan van FloraHolland.

Aalsmeer

In Aalsmeer werd er voor het eerst in 1911 geveild. Dit gebeurde jarenlang in twee verschillende veilingen: C.A.V. in Aalsmeer dorp en Bloemenlust in Aalsmeer Oost. In 1972 besloten deze veilingen samen te gaan. Vanaf toen vormden ze samen de Verenigde Bloemenveiling Aalsmeer.

In de loop van de tijd werden er steeds meer bloemen en planten verkocht, dus het gebouw moest ook steeds groter worden. Intussen is het gebouw 10 keer zo groot als dat het in 1972 was. Met een grootte gelijk aan 200 voetbalvelden is de Bloemenveiling Aalsmeer het grootste veilinggebouw ter wereld. Kijk maar in het Guiness Book of Records.

Naaldwijk

Op 2 maart 1923 wordt de Centrale Westlandse Snijbloemenvereniging (C.W.S.) opgericht. De omzet op de eerste veildag was fl. 304,59. De C.W.S. huurde een gebouw in Poeldijk. In 1923 waren er ongeveer 75 kwekers lid van de veiling. Er werd op één klok geveild.

Op 30 maart 1931 wordt besloten de veilingvereniging om te zetten in een coöperatie. Vanaf dat moment krijgt de veiling de naam Coöperatieve Centrale Westlandsche Snijbloemenvereniging (C.C.W.S.). Besloten wordt de veiling te vestigen aan de Dijkweg in Honselersdijk, de plek waar de vestiging Naaldwijk zich nog steeds bevindt.

In 1971 wordt voor de eerste keer een kleine hoeveelheid buitenlandse bloemen via de klok verkocht. In 1976 werden twee klokken in gebruik genomen voor het veilen van potplanten. Hiermee was een einde gekomen aan het veilen van bloemen en planten op dezelfde klok.

Rijnsburg

In 1914 hebben zeventien kwekers Bloemenveiling Flora in Rijnsburg opgericht. In het begin werd er in het plaatselijke café geveild. Pas in 1917 wordt een echt veilinggebouw in gebruik genomen in Rijnsburg. Bolbloemen en vooral tulpen waren voor Bloemenveiling Flora vanaf de oprichting belangrijke producten. Vanaf ongeveer 1927 worden langzaamaan ook andere bloemen geveild.

Begin jaren '70 was Bloemenveiling Flora zo gegroeid, dat ze extra grond nodig hadden voor nieuwe gebouwen. Dat was niet mogelijk op de plek waar het oude veilinggebouw stond, dus moest er worden verhuisd. In 1980 is het nieuwe veilingcomplex in gebruik genomen. Het staat net buiten Rijnsburg op de grens met Oegstgeest, de plek waar vestiging Rijnsburg zich nu nog steeds bevindt.

Venlo

In 1915 werd de Coöperatieve Veiling-Vereeniging (CVV) opgericht in Blerick. In die tijd werden er alleen groenten en fruit geveild. Vanaf 1916 zelfs ook eieren! Het verkopen van bloemen via de CVV begon in 1962 toen een kweker van Chrysanten zich meldde bij de veiling. Zijn bloemen werden geveild op de groentenklok, want er was nog geen klok voor bloemen. Later gingen veel kwekers in plaats van groenten, bloemen kweken. Zo ontstond langzaam een echte bloemenveiling.

Na een jaar werden al zoveel bloemen geveild op de CVV, dat er een aparte bloemenhal gebouwd werd in Grubbenvorst. Dit is de plek waar vestiging Venlo zich nu nog steeds bevindt. Het nieuwe veilingcomplex is in 1965 geopend. Helaas werd op 30 april 1969 het gebouw door brand verwoest. Gelukkig kwam de bloemenveiling CCWS uit Honselersdijk (dit is nu vestiging Naaldwijk) snel helpen en de volgende dag werd geveild op de groentenklok. Een paar jaar later werd er weer een eigen bloemenhal gebouwd.

Na een aantal fusies ging de veiling CVV in 1991 uiteindelijk samen met de Coöperatieve Venlose Groentenveiling. Ze gingen verder onder de naam Coöperatieve Veiling Zuidoost-Nederland (afgekort: veiling ZON). Op 1 juli 2002 sluit het bloemengedeelte van veiling ZON zich aan bij FloraHolland.

Bleiswijk

Vanaf 1928 werden in de 'Rotterdamsche Groenteveiling' behalve groenten voor het eerst ook bloemen geveild. Een jaar later werd in Berkel een aparte veiling gebouwd voor het veilen van bloemen en werd de naam veranderd in Coöperatieve Groenten- en Bloemenveiling Berkel en Rodenrijs. In 1973 fuseerde de groenteafdeling met de Tuinbouwveiling in Rotterdam. Het veilen van bloemen ging verder onder de naam Bloemenveiling Berkel en Omstreken. In 1982 verhuist het veilinggebouw naar de Klappolder in Bleiswijk, de plek waar vestiging Bleiswijk zich op dit moment nog steeds bevindt.

Eelde

In 1927 werden voor het eerst bloemen geveild in het noorden van het land, in Groningen. De veiling heette toen Bloemenveiling 't Noorden. De veiling is twee keer van plek verhuisd in Groningen, in 1936 en in 1948. In 1978 verhuisde de veiling naar Eelde, de plek waar vestiging Eelde zich nu nog steeds bevindt.

FloraHolland Connect

De meeste veilingen waren echte snijbloemenveilingen. Planten zijn heel lang niet erg belangrijk geweest. Er werden wel pot- en perkplanten verkocht via de klok, maar dit was maar 4 procent van de totale aanvoer. Er waren wel genoeg kwekers die potplanten kweekten, maar die werden meestal niet via de veiling verkocht. Dat deden de kwekers zelf.

In 1972 hebben de veilingen het Bemiddelingsbureau bedacht. De veiling is toen planten gaan verkopen op een nieuwe manier, niet meer via de klok. De veiling ging 'bemiddelen' tussen kopers en kwekers van planten, op die manier konden zij de handel die voorheen buiten de veiling omging toch naar de veiling halen. Dat gebeurde door kopers te vragen welke planten ze wilden hebben en er dan een kweker bij te zoeken. Vandaar de naam Bemiddelingsbureau. Eerst ging dat met één veilingmedewerker met een telefoon. Nu zijn er ongeveer 160 mensen bij het Bemiddelingsbureau aan het werk. Er worden nu veel planten verkocht via het Bemiddelingsbureau, het zorgt wel voor ruim 25 procent van de veilingomzet. Nu heet het Bemiddelingsbureau, FloraHolland Connect.

Fusies: FloraHolland

Vroeger waren er heel veel grotere en kleinere veilingen. De kleinere veilingen zijn grotendeels verdwenen. Vanaf de jaren `60 zag je ook veel veilingen samengaan met andere veilingen. FloraHolland bestaat uit een hele hoop verschillende bedrijven die samen zijn gegaan, die gefuseerd zijn:


- 1987: C.C.W.S. en de Bloemenveiling Berkel en Omstreken worden Bloemenveiling Westland en Bloemenveiling Berkel. In 1992 fuseren beide veilingen volledig en gaan samen verder onder de naam Bloemenveiling Holland.


- jaren `70: C.A.V en bloemenveiling Bloemenlust fuseren tot bloemenveiling Aalsmeer.


- 1 januari 2000: Bloemenveiling 't Noorden en Bloemenveiling Flora fuseren tot Bloemenveiling Flora.


- 1 januari 2002: Bloemenveiling Flora en Bloemenveiling Holland fuseren tot FloraHolland.


- Op 1 juli 2002: Het bloemengedeelte van de veiling ZON voegt zich bij FloraHolland


- 1 januari 2008: FloraHolland fuseert met Bloemenveiling Aalsmeer. Hierbij wordt de naam FloraHolland gehouden en wordt het logo(de oranje tulp) van Aalsmeer toegevoegd.

Cijfers en feiten

Wist je dat.

Er elke werkdag wel 43,2 miljoen bloemen en 4,8 miljoen planten verkocht worden bij FloraHolland?

Ruim 60 procent van de handel in bloemen en planten op de hele wereld via de Nederlandse veilingen verloopt? In Nederland wordt ongeveer 95 procent van alle bloemen en planten via FloraHolland verkocht.

De veilingen in Nederland gebruiken met z'n allen 12 miljoen bloemenemmers, 5,5 miljoen plantentrays en 800.000 bloemendozen.

De koelcellen van de vestiging Naaldwijk zo groot zijn, dat er wel 125 miljoen pakken melk van een liter in bewaard kunnen worden?

Er wel 20.000 verschillende bloemen en planten zijn? En per jaar komen er
1.200 - 1.500 nieuwe producten bij. Ook verdwijnen er weer soorten.

Er wel eens exotische dieren gevonden worden in de bloemen en planten die uit het buitenland komen? Er is bijvoorbeeld wel eens een vogelspin gevonden, een giftige boomkikker, een twaalf centimeter grote sprinkhaan en een hagedis. Als dat gebeurt, belt de veiling de dierenambulance om de dieren op te komen halen. De mensen van de dierenambulance zoeken dan een goed tehuis voor de exotische dieren.

Bloemen en planten vaak ook een symbolische betekenis hebben? Een tak van de olijfboom staat voor vrede en verzoening. Een blauw viooltje staat voor hoop. Rode rozen staan voor de liefde. De lelie is het symbool voor de onschuld.

Wie aan Nederland denkt, denkt aan molens, klompen en tulpen. Maar wist je dat tulpen eigenlijk helemaal niet uit Nederland komen? Ze komen oorspronkelijk uit Turkije. De tulp is in de 16e eeuw in Nederland terechtgekomen. De tulp is altijd een populaire bloem geweest. Rond 1600 - 1637 ontstond zelfs een tulpengekte ook wel 'tulpenmania' genoemd. De bollen gingen voor zeer hoge prijzen van de hand. De duurste bol koste toen ruim 2000 euro (de waarde van het geld van die tijd gerekend). In 2007 zijn via FloraHolland 1,5 miljard tulpen geveild.

De oudste producten die via FloraHolland worden verhandeld, zijn bonsaibomen. Wanneer ze via FloraHolland Connect worden verhandeld, kunnen ze wel 50 tot 60 jaar oud zijn.

Het jongste product dat via de veiling verkocht wordt, is de Iris. Deze bloem is al na vier weken in de kas klaar om geveild te worden.

De vestiging Naaldwijk en Aalsmeer beide een eigen brandweerkorps met brandweerauto hebben?

FloraHolland

FloraHolland is marktleider in Nederland en in de wereld. Dit betekent dat de meeste bloemen en planten via FloraHolland verkocht worden.

Vestiging Aalsmeer

Vestiging Aalsmeer is een exportveiling waar heel veel verschillende soorten bloemen en planten worden geveild. Ze worden geveild op dertien klokken in vijf afmijnzalen. De vestiging staat bekend om de slimme, moderne technieken die ze bij het werk in de veiling gebruiken. Aalsmeer is het grootste handelscentrum ter wereld. Veel bedrijven die zich bezighouden met de handel, export en verwerking van bloemen en planten hebben een eigen locatie op terrein van FloraHolland. Voor de kleinere kopers beschikt vestiging Aalsmeer over een Cash&Carry, een soort Makro, voor bloemen en planten.

Vestiging Naaldwijk

Naaldwijk ligt midden in het Westland, dit is het grootste gebied ter wereld waar siergewassen worden gekweekt. Veel grote bedrijven die verkopen aan het buitenland hebben hun bedrijf op het terrein. Vestiging Naaldwijk heeft vier afmijnzalen met in totaal tien veilingklokken. Ook de vestiging Naaldwijk beschikt over een Cash&Carry.

Vestiging Rijnsburg
In Rijnsburg worden veel snijbloemen verhandeld, vooral bolbloemen en zomerbloemen. Er wordt geveild in één afmijnzaal met zes veilingklokken. Je vindt in Rijnsburg veel grote en middelgrote bedrijven die verkopen aan het buitenland.

Vestiging Venlo

In Venlo zijn naast Nederlandse kopers ook veel kopers uit Duitsland te vinden. Venlo heeft vier veilingklokken in één afmijnzaal.

Vestiging Bleiswijk

In Bleiswijk vind je vooral kopers die hun producten in Nederland verkopen, zoals bloemisten en tuincentra. Bleiswijk heeft één afmijnzaal met drie veilingklokken.

Vestiging Eelde

Eelde is de kleinste vestiging van FloraHolland. In Eelde zijn ook veel kopers uit Duitsland te vinden. Eelde heeft een aparte winkel voor boomkwekerijproducten, zoals struiken, bomen en heester. Eelde heeft één afmijnzaal met drie veilingklokken.

FloraHolland Connect

FloraHolland Connect vind je op alle vestigingen van FloraHolland. Daarnaast heeft FloraHolland Connect nog een vestiging in Boskoop. Daar worden de boomkwekerijproducten verkocht.

Bezoeken?
Nu weet je al heel wat over de veiling. Maar als je alles zelf gezien hebt, wordt het natuurlijk veel duidelijker. Je bent van harte welkom! De bezoekerscentra van de veilingingen zijn `s ochtends open. Als je echt veel wilt zien dan moet je heel vroeg komen. Kijk even op de website(www.floraholland.com) voor informatie over bijvoorbeeld de openingstijden, deze zijn anders per vestiging. De telefoonnummers van de vestigingen kun je ook op de website vinden. Je mag altijd even bellen.

Succes met je spreekbeurt en misschien tot snel!