Gemeente Schiedam


Mei

Rondleidingen en educatief project rond toren Grote of Sint Janskerk

13 mei 2008

Afgelopen zaterdag is de toren van de Grote of Sint Janskerk geopend door wethouder Menno Siljee (Cultuur). Vanaf nu bestaat regelmatig de mogelijkheid om onder begeleiding van een gids de kerktoren te beklimmen en een multimediale tentoonstelling op de eerste etage te bezoeken.

Zaterdag 10 mei 2008 is de toren van de Grote of Sint Janskerk geopend door wethouder Menno Siljee (Cultuur). Foto: Jan van der Ploeg. Tientallen Schiedammers maakten zaterdag en zondag gebruik van de gelegenheid de 202 treden naar boven af te leggen. Door het mooie weer hadden zij een prachtig uitzicht over de stad. Tijdens de rondleiding zagen de bezoekers ook het uurwerk en de luidklokken. Vanaf nu zijn rondleidingen voor gezelschappen mogelijk op afspraak. Verder zal de toren voor het publiek geopend zijn tijdens evenementen, zoals Open Monumentendag. Dit zal steeds vooraf worden aangekondigd. Meer informatie over de rondleidingen is te verkrijgen bij de VVV.

Educatief project
Naast de openstelling voor het publiek is er door de gemeente Schiedam een educatief project ontwikkeld in samenwerking met de Grote of Sint Janskerk. Iedere vrijdag zullen groepen leerlingen worden rondgeleid door de kerk en de toren. Een week later mogen zij dan als experts in het weekend onder begeleiding van een gids hun ouders/verzorgers gedeeltelijk zelf rondleiden.

Over de toren
De toren van de Grote of Sint Janskerk is van het Utrechtse type. In de toren waren oorspronkelijk twee luidklokken, respectievelijk uit de jaren 1455 en 1519. In 1710 is er nog een derde luidklok aan toegevoegd. In de toren hangt nu een deels uit 1786 daterend carillon, bestaande uit 38 klokken, gemaakt door Josephus van den Gheyn.

De toren is tot de omloop 46 meter hoog en tot het kruis (nu de haan) 54 meter hoog. Als men via de torentrap 202 treden naar boven gaat, is men op de omloop, waarbij na 150 treden de klokkenzolder werd gepasseerd. Vanaf de omloop heeft men een prachtig uitzicht over de oude binnenstad en de daaromheen liggende wijken.

Over de tentoonstelling
De multimediale tentoonstelling, die is te bekijken op de eerste etage, is ontwikkeld door het bedrijf Nota Bene uit Tilburg. Nota Bene is een studio die spraakmakende projecten op het gebied tussen kunst en techniek ontwikkelt. Kenmerk van Nota Bene is schoonheid en verwondering met een gezonde dosis humor.

Op zaterdag 17 mei is er een extra rondleiding in de toren die start om 14.00 uur. Aanmelden kan bij de VVV op de Buitenhavenweg (telefoon 010-473 3000). Deelname is gratis.