NIBUD Persbericht

Prinses Máxima helpt juf Diny bij les over omgaan met geld

Vanmorgen, dinsdag 13 mei 2008, stond er een heel bijzondere les op het programma van groep 7 van basisschool 'De Rietkraag' in Nieuwkoop. De inhoud van de les was al anders dan anders, maar heel bijzonder was dat juf Diny Damen hulp kreeg van niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima!

Het Nibud had 'De Rietkraag' gevraagd of daar een speciale les gegeven mocht worden met het vernieuwde lespakket 'De Geldkoffer'. Prinses Máxima was aanwezig bij deze les, omdat zij leren omgaan met geld een belangrijk onderwerp vindt voor het onderwijs. Goed omgaan met geld is belangrijk om later niet in de schulden te komen.

'Welkom prinses Máxima'
Om half elf kwam prinses Máxima aan bij de school. Ze werd met veel gejuich ontvangen door de leerlingen van alle basisscholen in Nieuwkoop, die sinds kort op één locatie gevestigd zijn. Binnen werd prinses Máxima welkom geheten door Kees Vonk, directeur van basisschool 'De Rietkraag'. Gerjoke Wilmink, directeur van het Nibud, overhandigde de eerste Geldkoffer vervolgens aan de prinses. De prinses ging daarna naar de klas van juf Diny Damen, waar de leerlingen vol spanning zaten te wachten. De klas was versierd met zelfgemaakte eurobiljetten en -munten en op het bord stond heel groot: 'Welkom prinses Máxima'. Achter in de klas zaten een heleboel mensen van de pers, om de les te filmen of om er een stukje over te schrijven voor de krant.

Aan de slag met de Geldkoffer
Juf Diny maakte 'De Geldkoffer' open en vond al snel een paar lesonderdelen waar de leerlingen mee aan de slag konden. Pearl mocht de brief uit de lesbrief 'Slim omgaan met je geld' voorlezen aan de klas. In deze brief vraagt een meisje hulp, omdat zij geld heeft geleend van een vriendinnetje en zij niet genoeg geld heeft om haar terug te betalen. Het meisje uit de brief vraagt wat zij moet doen om haar probleem op te lossen. Ze wil namelijk geen ruzie met haar vriendin! Eén groepje van de klas ging met elkaar een oplossing bedenken voor dit probleem.

Nog drie andere groepjes gingen aan de slag met een paar onderdelen van 'De Geldkoffer'. Eén groepje ging aan het ´quizzen´. Door een aantal vragen te beantwoorden, ontdekten deze leerlingen welk 'geldtype' zij zijn. Er waren opvallend veel 'rekenmeesters' in deze klas. Deze leerlingen hoeven zich niet zo snel zorgen te maken; zij kunnen goed de balans houden tussen hun inkomsten en uitgaven! Twee groepjes gingen het spel 'Fix je risk' spelen. Kinderen leren hiervan wat verzekeren is en waar je verzekeringen voor kunt gebruiken.

Prinses Máxima bezoekt basisschool de Rietkraag Discussies over geld Prinses Máxima ging alle groepjes langs om de kinderen te helpen met hun opdrachten. In eerste instantie vonden de kinderen het best spannend dat er een echte prinses bij hun aan tafel kwam zitten. Maar de prinses liet zien dat zij echt belangstelling heeft voor wat de kinderen bezighoudt. Ze stelde de kinderen een paar vragen en zo ontstond er in elk groepje een levendige discussie over het onderwerp geld. In de klas was het net zo gezellig en ontspannen als anders.

'Geldkoffer past goed in lesprogramma'
Prinses Máxima nam na ongeveer een half uurtje afscheid van de klas. Juf Diny vond dat de les prima verlopen is. Van te voren had zij zich daar ook niet veel zorgen om gemaakt. 'Wij gaan er vanmorgen gewoon van genieten', had zij vooraf tegen de kinderen gezegd: een advies dat alle kinderen zich ter harte hadden genomen. Namens de leerlingen had zij één advies voor de makers van 'De Geldkoffer'. Bij de antwoorden van de quiz zou er ook een mogelijkheid moeten zijn om je eigen antwoord op te schrijven. Dan kunnen de kinderen zichzelf nog beter herkennen in het lespakket.' Een lespakket over omgaan met geld vindt zij prima in het lesprogramma passen. 'Er komt wel veel af op het onderwijs', zegt zij, 'maar een lespakket als dit kun je heel goed inpassen in de lessen. Je hoeft er niet alleen in de klas aandacht aan te besteden, maar de kinderen kunnen er ook zelfstandig mee aan de slag, bijvoorbeeld in het documentatiecentrum.'

De vernieuwde Geldkoffer De Geldkoffer is een uitgave van het Nibud en Podium, bureau voor educatieve educatie. De Geldkoffer leert kinderen van groep 7 en 8 goed omgaan met geld.

Het Nibud en Podium bedanken iedereen van basisschool 'De Rietkraag' in Nieuwkoop voor de gastvrijheid bij hen op school.

Foto's: Thierry Schut

lees ook Lees het persbericht

lees ook Lees meer over de Geldkoffer. U kunt de nieuwe editie nu bestellen!

NIEUWS

u 13-05-2008
Prinses Máxima helpt juf Diny bij les over omgaan met geld
Basisschool De Rietkraag in Nieuwkoop werkt met nieuwe Geldkoffer

u 22-04-2008
Jongeren kunnen financiële verantwoordelijkheid niet aan

Onderzoek Financieel gedrag van jongeren

u 19-03-2008
Helft lage inkomens komt moeilijk rond Reactie Nibud