Inspectie voor de Gezondheidszorg


Herziening Wet op het Bevolkingsonderzoek noodzakelijk

Veel instellingen die preventief medisch onderzoek aanbieden (health checks) handelen in strijd met de Wet op het Bevolkingsonderzoek (WBO). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) onderzocht 22 instellingen die dit soort bevolkingsonderzoek aanbieden. Bij 20 van deze bedrijven ontbrak de benodigde vergunning. De bedrijven zijn zich hier vaak niet van bewust. Als de IGZ dit aankaart zijn de instellingen vaak wel bereid de werkzaamheden aan te passen.

De afgelopen jaren is het aantal bedrijven dat preventief medisch onderzoek aanbiedt gestegen. De WBO is op onderdelen moeilijk te handhaven. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport 'Toezicht op preventief medisch onderzoek', dat vandaag is gepubliceerd.

Instellingen die health checks uitvoeren geven vaak niet aan welke aandoeningen zij hiermee kunnen opsporen. Het geldt in het bijzonder bij vragenlijsten, anamnese (vragen naar ziekteverleden van persoon en familie) lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek, echo's en MRI scans. Het is de IGZ niet duidelijk of de instellingen bij deze onderzoeken speuren naar kanker of ernstige aandoeningen waarvoor geen preventie of behandeling mogelijk is. Daarom is het moeilijk om vast te stellen of het hier om vergunningplichtig bevolkingsonderzoek gaat.

De IGZ vindt dat de WBO hierdoor lastig te handhaven is. Bij instellingen die een body scan in Nederland aanbieden maar deze in het buitenland laten uitvoeren is wetshandhaving ook problematisch.

Daarnaast informeren Nederlandse instellingen hun klanten niet volledig over de onderzoeken en de mogelijke gevolgen. De IGZ vindt dat het tijd is voor een professionele richtlijn die moet waarborgen dat preventief medisch onderzoek op verantwoorde wijze plaatsvindt.

Volgens de WBO is een vergunning nodig voor bepaalde soorten bevolkingsonderzoek. Het gaat om onderzoek naar kanker zoals borstkankeronderzoek, onderzoek naar prostaatkanker, onderzoek naar bloed in de ontlasting en coloscopie. Maar ook om onderzoek waar gebruik wordt gemaakt van straling zoals een longfoto of de total bodyscan met een CT scan, en om onderzoek naar ernstige aandoeningen waarvoor geen behandeling of preventie mogelijk is.

De IGZ adviseert de minister om de Gezondheidsraad te vragen om nader advies uit te brengen voor welke soorten onderzoek een vergunning nodig is. Daarnaast adviseert de IGZ om bij aanpassing van de WBO naast de uitvoerders ook de aanbieders onder de WBO te laten vallen.

Meer informatie in het rapport 'Toezicht op preventief medisch onderzoek'