Ingezonden persbericht


S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

SHO: Miljoenen nodig voor noodhulp

Den Haag, 13 mei 2008

De hulpverlening in Birma komt gestaag op gang. Het lukt de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) steeds beter om hulpgoederen en hulpverleners te mobiliseren in Birma. Het Rode Kruis en Unicef hebben een luchtbrug geopend. Ook lokale hulporganisaties in Birma verlenen volop noodhulp in het getroffen gebied. Desondanks zijn er nog miljoenen euro's nodig voor noodhulp en voor wederopbouw in het land. De noodhulpactie van de SHO 'Help Slachtoffers cycloon Birma ' startte op dinsdag 6 mei, het bedrag wat op dit moment is binnengekomen op giro 555 is bijna 400.000 euro.

SHO Voorzitter Cees Breederveld: 'Wij doen een dringend beroep op het Nederlandse publiek om de slachtoffers in Birma te helpen door een financiële bijdrage op giro 555. Het is een ramp van catastrofale omvang. Alle hulp is nu nodig.'

Het Rode Kruis heeft sinds afgelopen weekend een luchtbrug vanuit Kuala Lumpur naar Birma. De hulpgoederen bestaan uit muskietennetten, tentdoek, Jerry cans, emergency shelter kits en hygiëne pakketten. Naast de hulpgoederen heeft het Rode Kruis inmiddels ook 13 hulpverleners van buiten Birma het land in gekregen. Deze hulpverleners coördineren de hulpverlening in het getroffen gebied door 27.000 Birmese vrijwilligers. Ook vliegtuigen met hulpgoederen van Unicef zijn afgelopen dagen in Birma geland, waaronder een vlucht vanuit Amsterdam. Deze vluchten bestonden vooral uit medicijnen en medische apparatuur, voldoende om 300.000 mensen drie maanden lang te voorzien van basisgezondheidszorg. Verder zijn er 540 water kits, een aantal grote tenten, melkpoeder en een grote hoeveelheid waterzuiveringstabletten naar Yargon gestuurd. De waterzuiveringstabletten kunnen 200.000 mensen een week lang voorzien van voldoende schoon drinkwater.

De andere zes SHO-leden zijn ook allemaal actief in Birma. Bijvoorbeeld via lokale partnerorganisaties die meteen na de cycloon al konden starten met noodhulpverlening. Oxfam Novib's partner Metta is gevestigd in het getroffen gebied en is volop bezig met het uitdelen van voedsel en drinkwater. Bovendien zijn er boten met overlevenden opgepikt in het overstroomde gebied. Een medisch team verzorgt gewonden, een ander team houdt zich bezig met het begraven en cremeren van stoffelijke overschotten, o.a. met het oog op het voorkomen van besmettelijke ziektes. Hulpgoederen van buiten het land zijn dringen nodig om ook de lokale partners te kunnen voorzien van voldoende middelen.

De SHO hebben sinds vorige week gironummer 555 opengesteld voor de slachtoffers van de cycloon Nargis in Birma. De SHO is een samenwerkingsverband van acht Nederlandse hulporganisaties (Nederlandse Rode Kruis, Kerk in Actie, Cordaid, Stichting Vluchteling, Tear, Oxfam Novib, Terre des Hommes en Unicef Nederland). Bij grote rampen werken zij samen in een Nationale Actie, dit keer onder de slogan 'Help slachtoffers cycloon Birma!'.

***


Ingezonden persbericht