Gemeente Anna Paulowna


080514 WMO Soap aflevering 3 'Draadjesvlees en rode kool'

(verhalenserie over de Wet maatschappelijke ondersteuning)

Vierkante aardappelen. Het is voor het eerst in de zevenenzeventig jaar dat hij op deze aardbol rondloopt, dat opa Jan vierkante aardappels ziet. En nog door zijn eigen toedoen ook. Want opa Jan leert aardappels schillen. En draadjesvlees sudderen. Niet van harte, oké. Maar het alternatief is een maaltijdservice. En dat ziet hij helemaal niet zitten. ,,Dat moderne eten, spaghetti en zo, is niks voor mij. Dat maakte ons Mientje ook niet. Geef mij maar de gestampte pot.

Opa Jan heeft een paar maanden geleden zijn Mientje verloren. Na een goed huwelijk van een halve eeuw staat hij er nu alleen voor. Natuurlijk, ze hadden wel eens woorden. Maar zijn Mientje regelde alles goed. Nu zit opa Jan met zijn handen in het haar. Niet alleen omdat hij zijn vrouw zo verschrikkelijk mist. Dat is natuurlijk al erg genoeg. De stilte, het verdriet, het vreet aan hem. En nu zijn er ook nog de praktische zaken. Opa Jan blijkt in het huishouden twee linkerhanden te hebben. En wat doe je dan? Dan bel je je schoondochter.

Maar Dorien heeft inmiddels een hoop bijgeleerd. Ze heeft geleerd om te delegeren. En dus heeft ze haar zoon Daan op opa afgestuurd. Die moest even wennen aan het intensievere contact met zijn opa. Telkens maar weer dezelfde dingen aanhoren. Hij snapte het best, hoor, dat opa eenzaam is. Hij snapte ook best dat opa geen kaas gegeten heeft van het doen van het huishouden. Dat zag je vooral aan de manier waarop het huis in rap tempo vervuilde, net als opa zelf. Maar blijven klagen, daar schiet je uiteindelijk niks mee op. Daarom heeft hij geprobeerd om opa in gedachten naar oplossingen te loodsen.

Daan is wel een beetje gemeen geweest. Hij heeft opas grootste schrikbeeld van stal gehaald, inwonen bij zijn kinderen. Hij wist dat opa alles liever heeft dan dat. En dus was die dreiging genoeg om opa wakker te schudden. Samen zijn ze naar het Wmo-loket gegaan om de situatie uit te leggen. Opa met zijn rollator en Daan geduldig ernaast. Na een lang gesprek is het tot een oplossing gekomen in de vorm van de veelzijdige Tooske. Tooske, zoveel meer dan een hulp in de huishouding. Tooske, die opa met engelengeduld leert hoe hij stof moet afnemen en ondertussen zijn verhalen aanhoort. Tooske, die lacht om vierkante aardappels: ,,Die zijn net zo lekker als ronde piepers. Tooske, die helpt maar tussen de regels door opa leert om zichzelf te helpen. Tooske die opa Jan de weg wijst naar de hulpgroep rouwverwerking en een ontmoetingsplek voor ouderen.

Daan zou voor Tooske wel een standbeeld willen oprichten. Zelf vindt ze dat maar onzin: ,,Ik doe gewoon mijn werk. Daan is het daar niet mee eens. De zorg en de aandacht van Tooske gaan veel verder dan dat. Daarom probeert hij op andere manieren zijn dankbaarheid te tonen. En hoewel ze erg bescheiden is, glundert Tooske bij het bloemetje, het bedankkaartje en de complimentjes van Daan. Iedereen wil stiekem toch graag gewaardeerd worden? Voor één probleem is helaas nog geen oplossing gevonden. Opa Jan wordt wel erg slecht ter been

Praktische informatie:

Door de Wmo is de gemeente verantwoordelijk voor het verstrekken van huishoudelijke hulp bij het huishouden. Soms is die hulp er bijvoorbeeld op gericht om de cliënt te leren om langer zelfstandig te blijven wonen. Bij het Wmo-loket weten de medewerkers ook de weg naar andere vormen van hulp, bijvoorbeeld rouwverwerking.

Volgende week kunt u iets lezen over de scootmobiel en de overige vervoersvoorzieningen.