Nieuw-Vlaamse Alliantie


Dringend nood aan maatregelen tegen gehoorschade (13/05/08)

Het is hoog tijd voor maatregelen tegen de steeds toenemende gehoorschade, in het bijzonder bij jonge mensen en jongeren, zeggen Vlaams parlementslid Helga Stevens (N-VA) en Europarlementslid Frieda Brepoels (N-VA). Dit bleek eens te meer tijdens het symposium dat vandaag plaatsvond in het Europees Parlement over de erkenning, preventie en behandeling van Tinnitus en andere gehoorproblemen.

Niet minder dan 40 miljoen Europeanen lijden aan gehoorverlies. Van hen zijn 2 miljoen volledig doof. Bovendien worden 60% van de mensen ouder dan 70 geconfronteerd met één of andere vorm van gehoorschade. Indrukwekkende aantallen die om dringende actie vragen. Hoewel sommige problemen genetisch van aard zijn, komen de meeste voort uit omgevingsfactoren: zo spelen het verkeer, het milieu, het lawaai van vliegtuigen, dancings en ook het gebruik van GSM"s, MP3-spelers en iPods een belangrijke rol.

Naar aanleiding van een recente studie van het Britse Royal National Institute for Deaf People, stelde Helga Stevens enkele maatregelen voor om de Vlaamse jongeren te sensibiliseren. Frieda Brepoels vertaalt dit initiatief op Europees niveau.

Helga Stevens: "Ik heb Vlaams minister voor Jeugd, Bert Anciaux, gevraagd dringend werk te maken van een betere sensibilisering van onze jongeren: een grotere bewustwording en meer inzicht in de manieren om zichzelf tegen gehoorschade te beschermen, zijn immers noodzakelijk. Het gaat bovendien niet alleen om MP3-spelers en iPods. Dezelfde uitdaging geldt op festivals, bij het gamen, fuiven,... Een integrale aanpak van het probleem is dus aangewezen. Samenwerking met het Europees niveau was voor mij evident. Maatregelen van de federale regelgever naar etikettering of volumebegrenzing toe kunnen ingaan tegen het vrij verkeer van goederen. Dit debat wordt daarom dus best op Europees vlak gevoerd."

Frieda Brepoels: "Ik heb de Europese Commissie gevraagd een verplichte waarschuwing in overweging te nemen op toestellen die gehoorschade kunnen veroorzaken. Daarnaast moet een begrenzing op 90dB van deze toestellen zeker overwogen worden. Volumebegrenzers op MP3-spelers en iPods, die vandaag tussen de 90 en 120 decibels halen, worden immers eenvoudig omzeild door "volume boosters" of "volume unlockers" die gratis worden gedownload via het internet."

Opmerkingen

1. Tinnitus of oorsuizen is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Komt van het Latijnse Tinnitus Aurium, wat "gerinkel in de oren" betekent.
2. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan gehoorschade al optreden door meer dan een uur onafgebroken naar muziek te luisteren met meer dan 85 decibels. De Britse studie geeft aan dat meer dan 2/3 van de jongeren naar hun MP3-spelers of iPod luistert op een volume van meer dan 85 decibels. Bovendien gebruiken jongeren de toestellen erg frequent: ¼ zelfs meer dan 21 uur per week. Dit is te verklaren door het grotere geheugen van de apparaten en de langere levensduur van hun batterijen.

Auteur:
Helga Stevens, Vlaams parlementslid N-VA
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be