Gemeente Helden

Topscore voor Heldens groen!

Wethouder overhandigt waardecheque aan deelnemers

Met een rapportcijfer van 7,1 scoort het openbaar groen van de gemeente Helden hoger dan veel andere gemeenten. Helden laat zelfs de gemeente Renkum (rapportcijfer 7,0) achter zich terwijl deze gemeente met haar kern Oosterbeek in 2005 nog goud in de wacht wist te slepen als groenste dorp in de nationale groencompetitie Entente Florale.

De score komt voort uit een enquête die, in het kader van het op te stellen groenbeleidsplan, werd verzonden naar alle huishoudens binnen de gemeente Helden. De respons was groot. In totaal werden bijna 2100 enquêtes ingevuld geretourneerd. Het verwerken was nog een hele klus, maar de gemeente is erg blij met deze berg aan informatie.

We weten nu de mening en de opmerkingen van de burger, waarderen deze en we zijn blij met de grote tevredenheid. We willen het groen samen met de inwoners opknappen en naar een hoger niveau brengen. We zijn samen verantwoordelijk. Ook de inwoners kunnen bijdragen aan een groen straatbeeld, bijvoorbeeld door verzorgde voortuinen en de aanplant van groene erf afscheidingen en bomen. aldus wethouder Rinus Janssen.

Knelpunten die op korte termijn en zonder veel kosten zijn op te lossen, worden doorgegeven aan de buitendienst. Meer structurele problemen worden nader bestudeerd en krijgen hun plaats in het groenbeleidsplan.

Via een workshop met ambtenaren en vertegenwoordigers van een aantal maatschappelijke instellingen wordt binnenkort gediscussieerd over de bomenproblematiek in een aantal straten.

De enquête wijst uit dat de bewoners tevreden zijn over de hoeveelheid openbaar groen en het aantal bomen in hun woonomgeving. Het groenonderhoud is goed en mensen voelen zich veilig in het openbaar groen. Het groene karakter wordt voornamelijk bepaald door bomen en mensen vinden bomen in de wijk belangrijk.

Wat nog beter kan, zo blijkt uit de enquête, is de belevingswaarde en de afwisseling in het openbaar groen. Het groen mag nog wat meer aanleiding geven om te spelen, te bewegen of te vertoeven. De parken mogen wat meer aanleidingen hiertoe hebben, er mag iets meer te beleven zijn.

De resultaten van de enquête kunt u hier bekijken. De resultaten worden verwerkt in het groenbeleidsplan. Naar verwachting is het plan rond september 2008 gereed.

Wethouder Rinus Janssen overhandigt aan een aantal gelukkige enquêtedeelnemers een waardecheque van 25,00.

13-5-2008 16:47