Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 mei 2008

Vragen van het lid Wolbert (PvdA) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

over de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen


1. Bent u op de hoogte van het meest recente inspectierapport over de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen?{1}


2. Wat gaat u doen met de constatering van de inspectie dat de verbeteringen in de sector te traag gaan?


3. Hebt u een plan van aanpak opgesteld dat ertoe leidt dat binnen deze kabinetsperiode de kwaliteit van alle verpleeghuizen op een minimaal acceptabel niveau is gebracht?


4. Kunt u bevestigen dat er een groot verschil is tussen de weergave van de stand van zaken door de officiële instanties zoals de IGZ en de verhalen van verwanten van cliënten zoals die te zien waren in de uitzending van Zembla{2}?


5. Is het beeld dat we hebben van de kwaliteit van de verpleeghuizen via de IGZ betrouwbaar? Zo ja, hoe rijmt u dat met de privé - beelden uit Zembla en bijvoorbeeld het bericht dat De verpleeghuiszorg ver door de bodem is gezakt {3}, waarin medewerkers van Ariëns Zorgpalet vertellen dat er niet altijd toezicht is in huiskamers omdat er met één medewerker op 16 cliënten wordt gewerkt.


6. Als veiligheid de minimumnorm is, kunt u dan garanderen dat op basis van de huidige tarieven voor verpleeghuiszorg voldoende personele bezetting kan worden ingezet om die veiligheid te bieden?


7. Zo ja, hoe verklaart u dan de constatering van de inspectie dat bij een derde van de verpleeghuizen dit niet geregeld is?


8. Bent u bereid om een norm af te spreken voor de minimale personele bezetting op afdelingen op een dusdanig niveau dat minstens de veiligheid van de bewoners is gegarandeerd?


9. Vindt u dat veiligheid de norm zou moeten zijn, of ook welzijn van de bewoners?


10. Als ook welzijn de norm is, zijn de huidige tarieven voor verpleeghuiszorg daarop dan ook gebaseerd? Zo ja, hoe verklaart u dan de berichten over bewoners die niet meer buiten komen of die bijvoorbeeld niet genoeg incontinentiemateriaal krijgen?


11. Vindt u, niet formeel maar menselijk gezien, dat directeuren van verpleeghuizen zouden mogen bepalen hoeveel incontinentiemateriaal per bewoner besteed mag worden?

{1} NRC, dd 9 mei 2008, Volkskrant dd 10 mei 2008

{1} Zembla, 11 mei 2008

{1} De Twentsche Courant Tubantia, dd 10 mei 2008

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{1} NRC, dd 9 mei 2008, Volkskrant dd 10 mei 2008

{2} Zembla, 11 mei 2008

{3} De Twentsche Courant Tubantia, dd 10 mei 2008