Ingezonden persbericht


'Dierenliefhebbers' dumpen massaal konijnen en cavia's

OPVANGCENTRUM KNAAG & KO AL VOL VOOR OFFICIELE OPENING

Utrecht, 13 mei 2008

Nog vóór de officiële heropening eind deze maand, zit knaagdierenopvang Knaag & Ko van Dierenbescherming Utrecht Amersfoort al flink vol. Momenteel wachten zo'n honderd konijnen en knaagdieren in het opvangcentrum op een nieuw baasje. De dieren kregen massaal 'de vrijheid' (werden gedumpt) op straat, bij kinderboerderijen of in parken. "Mensen schaffen te makkelijk en te snel een lief konijntje of caviaatje aan en in dierenwinkels ontbreekt het aan goede voorlichting"; aldus directeur Mattheus Bleijenberg. "Het is echt de hoogste tijd om met een voorlichtingscampagne te starten en het publiek op te roepen eerst bij de Dierenbescherming te gaan kijken voor de aanschaf van een konijn of knaagdier". De Dierenbescherming opent het opvangcentrum binnenkort officieel en bereidt een voorlichtingscampagne met acties voor. Het doel is alle opvangdieren aan nieuwe baasjes te koppelen.

Met de voorlichtingscampagne wil de Dierenbescherming voorkomen dat Knaag & Ko zo vol komt te zitten dat tot een opnamestop moet worden overgegaan. De verzorging van de dieren groeit de vrijwilligers van het opvangcentrum inmiddels boven het hoofd. Nu de zomerperiode weer aanbreekt, is helaas te verwachten dat nog veel meer nieuwe knaagdieren en konijnen bij het centrum terecht zullen komen.

Momenteel verblijven zo'n honderd konijnen, cavia's en muizen in het opvangcentrum, waarmee het opvangcentrum al op 95% van haar maximale bezetting zit. Ook opvangadressen in de rest van de regio dreigen vol te raken. Knaag en Ko werd tot overmaat van ramp ook geconfronteerd met een afstandszaak waarbij de opvang er in een klap veertig cavia's bij kreeg vanwege een uit de hand gelopen hobby. Veel van deze dieren wachten nog steeds op een nieuwe plek. Knaag en Ko is een aantal maanden gesloten geweest in verband met het verrichten van bouwkundige aanpassingen. Nog voor de officiële heropening die eind mei zal plaatsvinden zijn de meeste plaatsen al bezet.

De vele vrijwilligers van Knaag en Ko hebben momenteel hun handen vol aan de verzorging van de vele dieren. Juist nu de temperatuur weer gaat stijgen is het van groot belang de hokken meerdere malen per week goed schoon te maken en elke dag te zorgen voor vers drinkwater. Extra handen zijn in deze tijd dan ook meer dan welkom. Kijk voor meer informatie op www.knaagenko.nl


---