Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 13-05-2008

Televisie
EENVANDAAG
Uitzending dinsdag 13 mei
Nederland 1 - 18.20 uur

39 PROCENT WIL EXCUSES AAN SURINAME
VOOR SLAVERNIJVERLEDEN

39 procent van de deelnemers aan een onderzoek van het EénVandaag Opiniepanel vindt dat Nederland excuses moet aanbieden aan Suriname voor het Nederlandse slavernijverleden. 48 procent vindt dit niet nodig. Aan het onderzoek deden ook 300 mensen mee met een Surinaamse achtergrond. Zij hechten veel waarde aan excuses: driekwart van hen wil dat Nederland zijn verontschuldigingen aanbiedt. De excuses moeten worden overgebracht door premier Balkenende, en niet door koningin Beatrix.

Een schadevergoeding betalen aan Suriname is niet nodig meent 86 procent van alle deelnemers. Slechts 5 procent is voor betaling. Onder de mensen met Surinaamse voorouders is dit hoger: van hen wil 42 procent dat er een schadevergoeding uitgekeerd wordt, bij voorkeur in de vorm van extra ontwikkelingshulp.

De ondervraagden weten weinig van het Nederlandse slavernijverleden. Eén op de zes weet niet dat Nederland in het verleden slaven transporteerde en verkocht. De helft (48 procent) vindt dat ze op school onvoldoende onderwijs heeft gehad over het Nederlandse slavernijverleden.

EENVANDAAG besteedt vanavond aandacht aan het bezoek van premier Balkenende en minister Verhagen aan Suriname. Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP maakt zich in de uitzending sterk voor excuses aan Suriname.

De enquête werd gehouden onder het EénVandaag Opiniepanel. 20.000 mensen deden mee, onder wie 300 met Surinaamse voorouders. De resultaten zijn representatief voor leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, provincie, opleiding en stemgedrag bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen.

Voor meer informatie: www.eenvandaag.nl