Gemeente Utrecht


beantwoording SV 2008, nr. 39 inzake verbeteren energieprestaties huurwoningen


2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
39 Vragen van de mevrouw M.C. Mos
(ingekomen 8 april 2008
en antwoorden door het college verzonden op 13 mei 2008)

Woningcorporatie Woonbron uit Rotterdam heeft op 25 maart afspraken gemaakt met stichting Natuur en Milieu en de Woonbond om de milieuprestaties van haar woningbestand te vergroten en de woonlasten voor de huurders te beperken. Het gaat om het vergroten van de mogelijkheden op gebied van energiebesparing, CO2-reductie, duurzaam materiaalgebruik, duurzaamheid bij renoveren en slopen en het verbeteren van het binnenklimaat in een woning.

Woonbron legt zich vast op een energiebesparingdoelstelling van 3% voor het totale energieverbruik voor het wonen. Voor het woninggebonden energieverbruik, waarop de wooncorporatie rechtstreeks invloed heeft, betekent dat een besparingsdoelstelling van 4,7%.
Ook de betrokkenheid van bewoners is vastgelegd. Zo geeft Woonbron de huurders het recht van initiatief, waarmee ze zelf voorstellen kunnen doen om energiemaatregelen te treffen. Huurverhogingen zullen niet hoger zijn dan 75% van de gemiddelde besparing op de energierekening van bewoners, waardoor de woonlasten gemiddeld dalen.

GroenLinks vindt het een goede zaak dat in Rotterdam de mogelijkheden van bewoners om zelf voorstellen te doen voor energiebesparing worden vergroot. En de woningbouwcorporatie aldaar grote ambities heeft om duurzaamheid in alle facetten van zijn beleid door te voeren, waardoor de CO2-uitstoot wordt beperkt en materiaal zoveel mogelijk wordt hergebruikt, dan wel gebruik wordt gemaakt van zo duurzaam mogelijk materiaal.

GroenLinks zou graag zien dat ook de corporaties in Utrecht zo'n hoge ambitie laten zien en vindt dat de gemeente daar ook een rol in heeft. Aangezien energiebesparing goed is voor de huurder, het klimaat en daarmee voor de hele stad. Een kleine belronde naar de drie grote woningbouwcorporaties in Utrecht maakt duidelijk dat men niet staat te springen om initiatieven van bewoners.
Zo geeft men op de vraag naar mogelijkheden voor bijvoorbeeld betere isolatie, dubbel glas en zonnepanelen aan, dat zij dit niet actief aan bewoners aanbieden. Bij twee van de drie grote corporaties zijn individuele verzoeken op gebied van milieu en duurzaamheid niet mogelijk, uitgezonderd dubbel glas. Bij de derde corporatie is niet duidelijk op grond van welke criteria wordt beoordeeld of verzoeken al dan niet gehonoreerd worden.

Dit leidt tot de volgende vragen:

1. Is het college op de hoogte van de samenwerkingsovereenkomst van Woonbron met Stichting Natuur en Milieu en de Woonbond?

Ja.

2. Is het college op de hoogte van de afspraken die de gemeenten hebben gemaakt in de Verklaring van Texel (op 12 april 2007), waarin zij toezeggen om afspraken te maken met corporaties over energiebesparing in de woningbouw?

Ja.

3. Is het college op de hoogte van het Klimaatakkoord tussen de VNG en het Rijk, waarin onder meer staat dat gemeenten in prestatiecontracten met woningcorporaties en projectontwikkelaars energieprestatie-eisen opnemen voor de bestaande woningvoorraad en waarin ook concrete doelstellingen genoemd staan voor besparing op lokaal niveau. Weet het college ook dat in het Klimaatakkoord (onder meer) tevens is afgesproken dat gemeenten experimenten zullen stimuleren met het toepassen van innovatieve technieken bij nieuwbouw en renovatie?

1. Ja.

4. Wordt er uitvoering gegeven aan het Klimaatakkoord en aan de Verklaring van Texel en zo ja, op welke manier?

2. Ja. Met de visie "Utrecht creëert Nieuwe Energie" (collegebesluit van 17 juli 2007) heeft Utrecht zijn visie op de gemeentelijke uitvoering van het energie en klimaatbeleid vastgesteld. Deze visie wordt nu uitgewerkt in een werkprogramma. Hierin wordt een aantal projecten benoemd die gezamenlijk met partijen uit de stad, waaronder de woningcorporaties, worden opgepakt. Wat de gemeente betreft is een energieconvenant met de woningcorporaties daar nadrukkelijk één van. In het kader van "Utrecht creëert Nieuwe Energie" zal de gemeente het initiatief nemen om commitment bij de woningbouwcorporaties (en De Bundeling) te verwerven voor een energieconvenant.

5. Is het college het met GroenLinks eens dat het een goede zaak is om als gemeente een ambitieus beleid te ontwikkelen met andere partners, zoals de woningbouwcorporaties, op het gebied van energieopwekking en energiebesparing, aangezien zij een groot deel van het woningbestand bezitten en beheren en in Utrecht bovendien flink gebouwd en gerenoveerd wordt?

Ja.

6. Welke afspraken heeft het college daar tot nu toe over gemaakt met de woningbouwcorporaties? Tot welke doelstellingen leidt dit? Is het college bereid om in de nabije toekomst verdergaande afspraken te maken met de corporaties, zowel waar het gaat om duurzaamheid bij nieuwbouw en renovatie, als waar het gaat om het aanbieden energiebesparende- en opwekkende maatregelen aan huurders? En zo ja, aan welke afspraken denkt het college dan? En wanneer kan de raad hierover een voorstel tegemoet zien?

Op 26 maart heeft huurdersorganisatie De Bundeling het initiatief genomen voor een 'energiecafé'. Dit energiecafé is bijgewoond door bestuurders en medewerkers van De Bundeling, alle Utrechtste woningcorporaties en de gemeente. Namens het college heeft wethouder Bosch als bestuurder deelgenomen. Ook heeft de projectdirecteur Duurzaamheid van Woonbron tijdens dit energiecafé een interessante toelichting gegeven over de gemaakte afspraken in Rotterdam, die een dag tevoren het NOS journaal hadden gehaald. De toelichting op de te maken afspraken en het te doorlopen proces bieden een interessant voorbeeld om ook in Utrecht toe te passen. Alle aanwezige partijen waren unaniem positief over het doorlopen proces en zagen dit als een mogelijk voorbeeld voor Utrecht. Het energiecafé heeft geresulteerd in de procesafspraak om gezamenlijk een blauwdruk op te stellen voor een convenant, prestatieafspraken, 'gentlemens agreement' of iets van dien aard rondom energiemaatregelen in de Utrechtse sociale woningbouw.

Uw vraag: "Is het college bereid om in de nabije toekomst verdergaande afspraken te maken met de corporaties, zowel waar het gaat om duurzaamheid bij nieuwbouw en renovatie, als waar het gaat om het aanbieden energiebesparende- en opwekkende maatregelen aan huurders?" kunnen we dus bevestigend beantwoorden. En, misschien nog wel belangrijker, ook de Utrechtse woningcorporaties lijken mogelijkheden te zien.
Bij voorkeur betreft het afspraken over duurzaamheidsmaatregelen bij nieuwbouw en renovatie en het aanbieden energiebesparende- en opwekkende maatregelen aan huurders. Nadere uitwerking is onderwerp van gesprek met de corporaties en De Bundeling.
Wij verwachten voor het einde van dit jaar (2008) inhoudelijk duidelijkheid te kunnen verschaffen over de gemaakte afspraken en de inhoudelijke lijnen daarin.


---- --