Ingezonden persbericht


Horeca bereidt zich voor op een hete zomer

Sterke vraag naar horeca-personeel houdt Monster Employment Index onverminderd hoog

Amsterdam, 13 mei 2008 -- De vraag naar personeel bleef in april onveranderd hoog. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. Het record van 210 dat vorige maand al bereikt werd, betekent een groei van 19 punten vergeleken met april 2007. In de aanloop naar de zomer nam vooral de vraag naar medewerkers in de horeca afgelopen maand explosief toe.

'Het lijkt erop of de horeca het warme zomerweer van de afgelopen week had zien aankomen.', aldus Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. 'Mede dankzij de groei in dit soort seizoensarbeid bleef de Index op zijn hoogste punt, ondanks de dalingen in enkele bepalende sectoren. De sombere economische verwachtingen in bepaalde landen lijken nog geen echte invloed te hebben op de werkgelegenheid in Nederland.'

Flinke daling marketing, PR & media
De online vraag naar personeel nam in april in een groot aantal sectoren af. Van de sectoren waarin de Index wel toenam was horeca & toerisme (+31) veruit de grootste stijger. Met 292 punten (224 vorig jaar) bereikte de Index hier een nieuw record. Ook in de transport & logistiek (+9), landbouw & visserij (+9), IT (+4) en productie (+4) steeg de vraag naar personeel.

Marketing, PR & media (-15) was in april de grootste daler, de Index staat voor deze sector drie punten lager dan in april 2007. Ook in HR (-9), onderwijs & training (-7) en management en consultancy (-7) daalde de Index flink.

Sterke toename Oost-Nederland
Gelderland en Overijssel waren met respectievelijk 13 en 9 punten de grote stijgers in april. In Gelderland waren het voornamelijk de bouw, productie en de juridische sector die voor een groei van de Index zorgden. In Overijssel waren dit horeca & toerisme en landbouw & visserij. Ook de Index van Friesland (+5), Noord-Brabant (+2) en Flevoland (+1) steeg in april. Voor deze vijf provincies was dit de vierde achtereenvolgende maand van groei.

In Noord-Holland liet de Index met 5 punten de grootste daling zien. Deze daling werd voornamelijk veroorzaakt door de financiële dienstverlening. Ook Limburg, Zeeland, en Zuid-Holland lieten met 4 punten een afname van de Index zien.

Europa daalt met 5 punten
De Europese Index daalde wel in april, met 5 punten naar 165. Dit kwam vooral door dalingen in bepalende markten als Groot-Brittannië (-8) en Duitsland (-7). Ook in België (-5) en Zweden (-4) daalde de Index aanzienlijk. Frankrijk kende een stijging met 1 punt en Italië bleef net als Nederland gelijk in april.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, een initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt. De barometer is een maandelijkse analyse van de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88-indeling). Meer dan 300 Nederlandse representatieve carrièresites en HR-secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van 8 fulltime-onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 60.000 vacatures en ruim 850.000 CV's. Per maand kent de site ruim 2.000.000 unieke bezoeken (januari 2008).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster(TM), marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 locale websites, gevestigd in 35 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster(TM). Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.600 medewerkers in 35 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index. Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (