Ingezonden persbericht


Persbericht, 13 mei 2008

ICTDelta gonst van activiteit:
Publieke investering in ICT-onderzoek werkt als hefboom

Publieke subsidies voor ICT-onderzoek moet je zien als investeringen, niet als kosten. Elke euro die de overheid investeert, wordt door het bedrijfsleven in deze tak meer dan vertienvoudigd. Dat zien we niet vaak, en is zeer te prijzen , vond Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg tijdens de paneldiscussie na afloop van de presentatie van de ICT Scan 2008 tijdens ICTDelta op 8 mei.

In 22 thematische ochtendsessies bespraken kennisinstellingen en kennistoepassers de mogelijkheden en wensen voor de toekomst. Ook werd er een aantal nieuwe initiatieven gestart. Het ICT-Innovatieplatform (IIP) Create presenteerde zijn Strategische Research Agenda voor de komende jaren. Het IIP Veilig Verbonden (Security and Privacy) opende zijn eerste call voor onderzoeksvoorstellen op basis van hun tijdens ICTDelta 2007 uitgebrachte onderzoeksagenda. Het aspirant IIP Software as a Service ontving de officiële erkenning en startsubsidie van ICTRegie. Het aantal officieel door ICTRegie erkende IIP s komt daarmee op zes. En de Universiteit van Tilburg liet weten een nieuw onderzoeksinstituut te hebben opgericht: het TICC, ofwel Tilburg centre for Creative Computing.

Startersprijs
In de middag reikte ICTRegie de ICTDelta Startersprijs ter waarde van vijfduizend euro uit aan de Stichting Buurtlink. Deze stichting heeft een landelijke website ontwikkeld, waar buurtbewoners via hun postcode kennis kunnen maken met hun buurt en nieuws en meningen kunnen delen met andere buurtbewoners. Het doel van Buurtlink.nl is het verbeteren van de sociale cohesie in buurten. De ruim 800 bezoekers van ICTDelta verkozen via stemkaarten dit bedrijf tot meest kansrijke en innovatieve ICT-starter van de 14 die zich op de innovatiemarkt presenteerden.

ICT Scan 2008
De directeur van Technopolis, Patries Boekholt, vatte de resultaten samen van de in opdracht van ICTRegie uitgevoerde ICT Scan. Hieruit blijkt onder andere dat tegenover de 170 miljoen euro die de overheid investeert in ICT-onderzoek, het bedrijfsleven dik 1,8 miljard euro besteedt. Zij overhandigde het eerste exemplaar aan de vertegenwoordiger van minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken, Hans de Groene. In zijn reactie relativeerde deze het feit dat de Nederlandse overheid te weinig investeert in ICT-onderzoek, en prees hij de industrie voor het feit dat deze ongeveer tien keer zoveel aan dit onderzoek uitgaf. Maar tegelijkertijd vroeg hij ICTRegie om plannen en keuzes voor te bereiden voor als er nieuw geld vrijkomt. Hij werd op zijn wenken bediend door de presentatie van het Nationaal ICT Innovatie Initiatief (NI3) later die middag.

Paneldiscussie
In het plenaire middagprogramma stond de toekomst van Nederland als ICT-vernieuwer centraal. De ICT Scan 2008 vormde het startpunt van een geanimeerde paneldiscussie.

Océ investeert in zijn eentje al meer dan de gehele overheid in ICT , vertelde bedrijfsman Peter Hagedoorn. ICT is niet alleen een middel en een product, maar moet zichzelf ook blijven vernieuwen, dat wordt onvoldoende onderkend , stelde Aad Veenman van de NS. AWT-voorman Joop Sistermans voegde daaraan toe: We hebben de eerste geldstroom hard nodig om nieuw talent op te leiden, onderwijs is geen onderdeel van de andere geldstromen .. Om ICT-innovatie echt te laten werken moet er veel meer worden samengewerkt, bijvoorbeeld als het gaat om het ontwikkelen van standaarden. Dat voorkomt dubbel werk en dure harmonisatieprocessen achteraf , is de visie van VVD-Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg. Nederland moet zorgen dat ze haar eigen zaken intern op orde heeft, dat versterkt haar Europese positie alleen maar , adviseerde André Vits, lid van de Europese Commissie, tenslotte.

Nationaal ICT Innovatie Initiatief
Dat kennisinstellingen en bedrijfsleven elkaar op verschillende toepassingsdomeinen al weten te vinden, bewezen de kennissessies rondom de ICT-Innovatieplatforms in de ochtend. Om deze en andere losse initiatieven te bundelen en te versterken, presenteerde ICTRegie het Nationaal ICT Innovatie Initiatief (NI3). Dit kaderprogramma, dat qua opzet te vergelijken is met het zevende kaderprogramma van de EU, is een langetermijnvisie voor goed ICT-onderzoek dat leidt tot zichtbare toepassingen. In eerste instantie mikt het NI3 op een budget van 115 miljoen euro per jaar, dat is opgebouwd uit de in 2009 wegvallende Bsiksubsidie (50 miljoen per jaar) en de wegvallende subsidie voor het Telematica-instituut (5,5 miljoen per jaar), plus de 60 miljoen euro die de commissie LePair al voor de start van ICTRegie als benodigde extra investering voor ICT-innovatie becijferde.

Meer informatie:
Ir. Sonja Knols
Persvoorlichter ICTRegie
070 344 08 26
persberichten@ictregie.nl

Meer informatie over de visie van Tweede Kamerlid Brigitte van der Burg: Brigitte van der Burg, t: 06 21 70 36 39,
brigitte.vdburg@tweedekamer.nl Zie ook: www.brigittevanderburg.nl

***

###

ICTRegie
Anna van Saksenlaan 51
Postbus 93230
2509 AE Den Haag