Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

Meer aandacht voor ondernemingsklimaat jonge boeren


- Voorstellen Jan Mulder (VVD) aangenomen in landbouwcommissie Europees Parlement -

Er moet meer aandacht geschonken worden aan het ondernemingsklimaat voor jonge Europese boeren, dat was de strekking van een aantal concrete voorstellen van VVD-Europarlementariër Jan Mulder die vandaag werden aangenomen in de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

De voorstellen worden opgenomen in het rapport van Europarlementarier Donato Veraldi over de toekomst van jonge boeren onder de lopende hervorming van het Europese landbouwbeleid. Mulder: "Jonge boeren moeten de kans krijgen om te ondernemen in een dynamisch ondernemingsklimaat. Nederlandse boeren moeten daartoe onder gelijke voorwaarden kunnen concurreren met hun collega's binnen de Europese Unie en daarbuiten."

Om die gelijke voorwaarden te creëren deed Jan Mulder een aantal concrete voorstellen, die allemaal werden ondersteund door de landbouwcommissie. Een van deze voorstellen roept de Europese Commissie op om meer prioriteit te geven aan erkenning van de zogenaamde Non-Trade Concerns (NTC's) als importcriteria in WTO verband. Mulder: "In de EU mag je nog altijd producten consumeren, die we hier niet mogen produceren. Dit valt niet uit te leggen aan jonge boeren."

Een ander voorstel van Jan Mulder dat werd overgenomen vraagt om een voorzichtige hervorming van "artikel 69" onder de Health Check om te voorkomen dat dit tot concurrentieverstoringen leidt tussen boeren uit verschillende lidstaten. Verder werd een voorstel aangenomen dat de Europese Commissie en de lidstaten vraagt om (fiscale) maatregelen te nemen om de zware rentelast waar jonge boeren die een bedrijf overnemen mee te maken hebben. Tot slot werd het voorstel herhaald dat plattelandsontwikkelingsprogramma's direct op boeren gericht moeten worden. Dit voorstel werd eerder al opgenomen in de positie van het EP over de Health Check.

* Datum: 13 mei 2008