Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 13 mei 2008  |


1. Europees verkeer- en vervoerbeleid
De statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt in een notitie nader geïnformeerd over de wijze waarop de Provincie inspeelt op de ontwikkelingen binnen het Europees verkeer- en vervoerbeleid.

2. Internationale treinverbindingen
In een notitie aan de statencommissie Economie Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt een stand van zaken gegeven van de internationale treinverbindingen met de buurlanden. Het gaat om de verbinding voor het personenvervoer met België, de verbindingen voor personentreinen met Duitsland, de verbinding Rotterdam-België voor het goederenvervoer en de IJzeren Rijn.

3. Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum
Het Multimodaal Coördinatie- en Adviescentrum MCA is een onafhankelijke stichting die multimodeel goederen vervoer stimuleert. Zij ontvangt in de periode 2008-2011 jaarlijks subsidie van de Provincie. Om te voorkomen dat deze subsidie als ongeoorloofde staatssteun wordt gezien, is het noodzakelijk het MCA aan te wijzen als Dienst van Algemeen Economisch Belang. Daarmee wordt voldaan aan de Europese regelgeving voor het verlenen van subsidies door overheden aan organisaties als het MCA.

4. Verkeersveiligheid
Gedeputeerde Staten hebben het uitvoeringsprogramma 2008 van het Routeplan Verkeersveiligheid in Noord-Brabant vastgesteld. Het uitvoeringsprogramma bevat een beschrijving van de voorgenomen activiteiten dit jaar. Per project zijn de gewenste resultaten geformuleerd. In 2008 wordt ook gestart met twee nieuwe projecten voor de thema's ouderen en fiets.

5. Dynamisch Verkeersmanagement beoordeeld
Dynamisch Verkeersmanagement heeft als doel om het verkeer in Brabant door de toepassing van technologische, innovatieve hulpmiddelen beter te laten doorstromen, veiliger te maken en de milieubelasting te beperken. Hiervoor wordt een monitoringsysteem ontwikkeld. De Provincie Noord-Brabant is een van de eerste regionale overheden in Nederland die de reistijd en de betrouwbaarheid van de reistijd op bepaalde trajecten registreert.

6. Uitbesteding toezicht aan milieudiensten
De Provincie gaat een nieuwe overeenkomst aan met milieudiensten voor toezicht en klachtenafhandeling. De uitbesteding van deze taken gebeurt al langer en wordt nu geactualiseerd omdat er nieuwe kwaliteitseisen gelden voor wat betreft toezicht en eisen aan de rapportage vanuit financiële rechtmatigheid. Ook wordt de looptijd van de overeenkomst gekoppeld aan de duur van het bestuursakkoord.

7. Noordoostcorridor Veghel-Asten
Het plan van aanpak 'Integrale Gebiedsgerichte Verkenning Noordoostcorridor' is gereed en aangeboden aan de statencommissie EMG. Deze verkenning brengt de samenhang van de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden en - kansen in het gebied Veghel-Asten (N279) in beeld, samen met het gebied vanaf het knooppunt A58/A50 tot aan de N279. Hierbij worden alle relevante ruimtelijke functies betrokken als bereikbaarheid, economie, wonen, water en natuur en landschap.

8. Projectplan transferia
Gedeputeerde Staten hebben ingestemd met het projectplan transferia. In een statenmotie is eerder dit jaar gevraagd om een projectplan. Volgens PS zijn transferia belangrijk om proefprojecten zoals goedkoop openbaar vervoer tot een succes te maken. De Staten zien in Brabant mogelijkheden voor nieuwe transferia, waar automobilisten hun auto veilig kunnen parkeren en de bus kunnen nemen naar het centrum. De bedoeling is om ook nauwkeurig te meten hoe deze parkeer- en opstapplaatsen worden gebruikt.

9. Vertrouwen in Brabant
Provinciale Staten hebben gevraagd om een soort meting van de verschillende programmalijnen uit het bestuursakkoord van Gedeputeerde Staten. Dit is nodig om in de toekomst het effect van het beleid 'Vertrouwen in Brabant' te kunnen evalueren. Het is de bedoeling om alvast een programmalijn voor de zomer uit te werken als voorbeeld

10. Robuuste verbinding De Beerze
Een van de projecten in het programma Mooi Brabant is het realiseren van de zogenoemde robuuste verbinding De Beerze. Dit is een herinrichting van het landschap. Gedeputeerde Staten hebben eerder het uitvoeringsprogramma voor dit project vastgesteld. Er is nu een notitie gereed om de statencommissie Ruimte en Milieu te informeren over de stand van zaken. Voor het hele gebied van De Beerze wordt een structuurvisie opgesteld. Tegelijkertijd loopt de uitvoering van projecten als de Essche Stroom door het waterschap De Dommel door en start de Provincie met de uitvoering van nieuwe projecten zoals De Kleine Beerze. Daarbij wordt ingespeeld op de kansen van agrarisch en particulier natuurbeheer. Binnen Mooi Brabant is E 7,5 miljoen beschikbaar voor de robuuste verbinding.

11. Dienstreis naar Madrid
Gedeputeerde Essed neemt eind mei deel aan een studiereis van de IPO-adviescommsisie Bestuur en Financiën naar Madrid. Op het programma staan onder meer ontmoetingen met het regionale parlement, vertegenwoordigers van de Sociaal-Economische Raad, en de Rekenkamer van de regio Madrid.

12. Ruimtelijke kwaliteit onder Nwro
Per 1 juli wordt de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening van kracht. In dat kader verdwijnt de verplichte goedkeuring van gemeentelijke bestemmingsplannen door de Provincie. In een notitie, die door GS is vastgesteld, wordt beschreven hoe de Provincie zal toezien op de ruimtelijke kwaliteit van gemeentelijke plannen. Uitgangspunt voor de provinciale inbreng, zijn de provinciale belangen zoals geformuleerd in de Interim Structuurvisie. Via intensief ambtelijk en bestuurlijk vooroverleg zal de Provincie proberen de ruimtelijke kwaliteit te waarborgen. De notitie wordt toegezonden aan de statencommissie Ruimte en Milieu.

13. Partiële herziening Streekplan Hapert
Gedeputeerde Staten hebben een statenvoorstel vastgesteld waarbij de partiële herziening Streekplan 2002 opnieuw aan Provinciale Staten wordt voorgelegd. Het gaat om de wegomlegging N284 bij Hapert in verband met de aanleg van het Kempisch Bedrijvenpark. In december 2007 heeft de Raad van State het besluit van de streekplanherziening gedeeltelijk vernietigd. De invloed van de toekomstige bedrijvigheid op de luchtkwaliteit, was volgens de Raad van State niet onderzocht. Nieuw onderzoek heeft die relatie inmiddels wel gelegd. Op grond daarvan vormt luchtkwaliteit geen belemmering voor de realisatie van het bedrijvenpark en de wegomlegging van de N284.

14. Naleving bestuursovereenkomst
Bij het vaststellen van de reconstructieplannen in 2005 is met alle gemeenten een bestuursovereenkomst getekend. De afspraak was dat gemeenten voor 1 augustus 2009 een vastgesteld bestemmingsplan buitengebied zouden hebben dat is afgestemd op de reconstructie- en gebiedsplannen. Uit een inventarisatie van de Provincie blijkt dat ongeveer de helft van de gemeenten het proces om te komen tot een nieuwe bestemmingsplan nog niet is gestart. Per brief worden de gemeenten hiervan op de hoogte gebracht.

15. Correctieve herziening reconstructieplannen
De reconstructieplannen zijn als gevolg van uitspraken van de Raad van State op onderdelen gewijzigd. De reparatie omvat hoofdzakelijk het opnieuw vaststellen van de integrale zonering intensieve veehouderij voor enkele gebieden. De ontwerpplannen hebben vervolgens ter inspraak gelegen. Gedeputeerde Staten hebben het statenvoorstel vastgesteld. Provinciale Staten buigen zich op 27 juni over de aangepaste reconstructieplannen.

16. Nut en noodzaak muskusrattenbestrijding
Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen doorgaan met de bestrijding van muskusratten. Daarmee reageert het college op de landelijke notitie 'Nut en noodzaak muskusrattenbestrijding'. Wel zijn GS van mening dat er landelijk vervolgonderzoek nodig is naar de gevolgen van eventueel stoppen met bestrijden. Ook willen GS weten welke alternatieve bestrijdingsstrategieën mogelijk zijn. Zo moet er onderzoek komen naar een humaan alternatief voor de zogenoemde verdrinkval.

17. Kaderrichtlijn Water
De Europese Kaderrichtlijn Water geeft aan dat ecologische doelstellingen , waterkwaliteitsdoelen en de daarvoor noodzakelijke maatregelen moeten worden vastgelegd in een Stroomgebiedbeheersplan. Dat plan moet door de lidstaten uiterlijk in december 2009 zijn vastgesteld. Een notitie geeft inzicht in de stand van zaken. Gedeputeerde Staten zenden de notitie aan de statencommissie Ruimte en Milieu.

18. Beleidsvisie externe veiligheid
De Provincie heeft een aantal wettelijke taken op het gebied van de externe veiligheid. Deze liggen met name op het gebied van milieuvergunningverlening. Daarnaast heeft de Provincie de afgelopen jaren sterk ingezet op de uitvoering van het programma Brabant Veiliger. Reden om de provinciale notitie externe veiligheid uit 1998 te herzien en te actualiseren. De ontwerp beleidsvisie externe veiligheid wordt op 27 juni 2008 aan Provinciale Staten voorgelegd. De visie heeft een looptijd van vier jaar, na 2 jaar volgt een tussentijdse evaluatie.

19. Overdiepse Polder
De Provincie wil dat het kabinet nog voor de zomer een besluit neemt over de Overdiepse Polder in het kader van Ruimte voor de Rivier. Hierdoor kunnen de wettelijke procedures snel van start gaan. De Provincie verwacht dat zodoende in 2010 met de uitvoering kan worden gestart. Gedeputeerde Staten hebben het regionale advies voor de rivierverruiming vastgesteld. De extra ruimte voor de rivier leidt bij hoog water over een grote lengte tot een lagere waterstand. Door negen boerderijen naar terpen te verplaatsen, blijft ook in de toekomst agrarisch gebruik van het gebied mogelijk.

20. Topsportaccommodaties
Gedeputeerde Staten geven een nadere toelichting aan Provinciale Staten over de topsportaccommodaties in de Provincie. Aanleiding is de nota Sport in Beeld, sportieve uitdagingen en kansen in Brabant. In eerste instantie zijn gemeenten verantwoordelijk voor sportaccommodaties. Indien echter een accommodatie een bovenregionale uitstraling en toegevoegde waarde voor de provincie heeft, is eventuele investering van de kant van de Provincie Noord-Brabant mogelijk. Zoals verwoord in de programmalijn Dynamisch Brabant, wil de Provincie talenten op het gebied van sport ontwikkelen, binnenhalen en behouden. Hiervoor zijn topsportaccommodaties noodzakelijk en dat geldt ook voor het organiseren van topsportevenementen. Topsportaccomodaties en - evenementen dragen bij aan de internationale uitstraling van Brabant. Voor een eventuele bijdrage van de provincie is het van belang dat de voorzieningen ook toegankelijk zijn voor de breedtesport.

21. Missie naar India
Op initiatief van de BOM bezoekt een Brabantse delegatie de steden Delhi en Bangalore in India. Ook twee medewerkers van de Provincie nemen deel. Tijdens het bezoek zal worden bezien of en op welke wijze de Provincie Noord-Brabant kansen ziet om samen te werken met de regionale overheid in Bangalore. Tevens worden contacten gelegd met kennisinstellingen en bedrijven ter plaatse. Het bezoek is voorbereid in samenwerking met de Nederlandse ambassade.

22. Goedkoop openbaar vervoer
Op 1 mei is in de provincie een proefproject gestart met goedkoop openbaar vervoer voor de doelgroep -12 en 65+. In de hele provincie geldt voor hen een tarief van 30 cent. In 2009 start een proefproject voor de doelgroep tussen 12 en 65 jaar. Deze busreizigers betalen 1 euro in de spits en 60 cent in de dalperiode. De Provincie hoopt dat hierdoor meer mensen de bus gaan nemen. In een notitie aan de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid wordt uitgelegd hoe de Provincie de deelname aan het openbaar vervoer en de beoogde doelstellingen wil gaan meten.

23. Voortijdig schoolverlaten
Het voorkomen en bestrijden van voortijdig schoolverlaten past in het programma Perspectiefrijk Brabant. In het onderwijs staat het ontwikkelen van talenten, kennis en vaardigheden voorop. De Provincie wil voorkomen dat door vroegtijdig schoolverlaten de kans op goede ontwikkeling wordt bedreigd. Dat kan onder meer door het stimuleren van initiatieven gericht op het ontwikkelen van talenten door jongeren. Verder wil de Provincie gemeenten en onderwijsinstellingen ondersteunen en faciliteren. De bedoeling is tot slot om zoveel mogelijk aan te sluiten op de wettelijke taak vanuit de jeugdzorg en preventie en zorg zo dicht mogelijk bij de leefwereld van jongeren te brengen.

24. Waterveiligheid
De regio Noordoost-Brabant is van mening dat de bescherming tegen overstromingen vanuit de Maas het beste kan gebeuren door de bestaande beveiliging op een hoger niveau te brengen. Daarvan profiteert de hele regio. Een compartimenteringsdijk voorkomt een overstromig niet en beschermt alleen de regio Den Bosch. De Provincie stemt in met het bestuurlijke standpunt van de regio, zoals verwoord in een brief aan de staatssecretaris van V&W. De reactie volgt op een studie over het opdelen van dijkringgebieden in kleinere delen door de aanleg van zogenoemde compartimenteringsdijken. Als voorbeeld was het gebied oostelijk van Den Bosch bekeken. De studie past in het beleid van het kabinet om de bescherming van Nederland tegen overstromingen fundamenteel tegen het licht te houden.

25. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Mill en St. Hubert voor de uitbreiding van een metaalverwerkingsbedrijf aan de Dennendijk 5 te Langenboom; de gemeente voor de functieverandering ven vergroting van een Bosschuur aan de Merenweg 2a; de gemeente Haaren voor de restauratie en uitbreiding van Huize Gerra aan de Rijksweg; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de realisatie van een woonzorgcomplex (de Annenborch) ter plaatse van jet voormalige sportveldenterrein de Hoef; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de realisatie van seniorenappartementen (Hofgebouw) ter plaatse van het voormalige sportveldenterrein de Hoef; de gemeente Tilburg voor de uitbreiding van een café-restaurant aan de Oisterwijksebaan; de gemeente Breda voor het plaatsen van een windmolen aan de Slingerweg; de gemeente Tilburg voor de bouw van een multifunctionele accommodatie op de hoek Sinopelstraat/Lage Witsiebaan; de gemeente Halderberge voor de realisatie van een vervangende woning met bedrijfsloods een het Vlekkeplein te Stampersgat; de gemeente Drimmelen voor de realisatie van ecologische verbindingszones ten name van de Brabantse Delta; de gemeente Tilburg voor de bouw van een woning in de kom van Berkel-Enschot.

Het bestemmingsplan Noordhoeksestraat 7 in Rijsbergen wordt in afwijking van het streekplan goedgekeurd, het bestemmingsplan Binnenterrein Habsburgstraat van de gemeente Oss wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan kom Nistelrode, Tramstraat-Kromstraat (Bernheze) wordt goedgekeurd, het bestemmingsplan Nistelrode centrum wordt gedeeltelijk goedgekeurd, het bestemmingsplan Bischopsmolenstraat van de gemeente Etten-Leur wordt gedeeltelijk goedgekeurd, de wijziging van het bestemmingsplan buitengebied Molenaarsstraat 3 van de gemeente Etten-Leur wordt goedgekeurd, de plangrens uit het bestemmingsplan woonwijken kern Oirschot wordt, overeenkomstig een uitspraak van de Raad van State vernietigd, zodat de gemeente de plangrens zelf kan bepalen, goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan Randweg 's-Hertogenbosch - Vught ihkv de Wet op de Ruimtelijke Ordening van de gemeente Vught, bestemmingplsn Slotjes-West van de gemeente Oosterhout goedgekeurd, het bestemmingsplan Bedrijfsverplaatsing Hogeweg van de gemeente Someren (artikel 28 WRO) goedgekeurd, bestemmingsplan Lieshoutseweg/Eimbert, Nijnsel van de gemeente Sint-Oedenrode goesgekeurd, bestemmingsplan Borkel en Schaft 2007 ihkv de WRO van de gemeente Valkenswaard gedeeltelijk goedgekeurd, verklaring van geen bezwaar verleend aan de gemeente Geldrop voor de herinrichting locatie Rijkswaterstaat aan de Zegge te Geldrop, hebben het bestemmingsplan Bedrijventerrein Helmondsingel van de gemeente Deurne gedeeltelijk goedgekeurd, hebben gedeeltelijk goedkeuring verleend aan de gemeente Vught voor bestemmingsplan Twee percelen oostzijde Kruishoeveweg Vught ihkv WRO, hebben het bestemmingsplan De Bucht, Casteren van de gemeente Bladel goedgekeurd, bestemmingsplan Ripsoever-Noord van de gemeente Gemert-Bakel (artikel 28 WRO) goedgekeurd, bestemmingsplan Centrum Oisterwijk, herziening 1, gemeente Oisterwijk goedgekeurd, bestemmingsplan Stadhouderspark van de gemeente Vught goedgekeurd, bestemmingsplan Copal-terreinen Haaren goedgekeurd en het bestemmingsplan Margrietlaan Vught goedgekeurd.

26. Grote Stedenbeleid
Verschillende opties voor de voortzetting van het provinciaal grote stedenbeleid komen naar voren komen in de notitie 'Evaluatie beleidskeuzen voor het hernieuwd provinciaal GSB' die Gedeputeerde Staten naar de statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid zenden. GS hebben daarbij een voorkeur om een accent van het grotestedenbeleid te leggen bij het thema sociale veiligheid.

27. Memorie van Antwoord Jaarstukken 2007
Tijdens de bespreking van de jaarstukken 2007 in de verschillende Statencommissies zijn vragen gesteld over o.m. de aansluiting van de financiele cijfers, de lagere uitgaven dan geraamd over openbare orde, veiligheid en rampenbestrijding, de paragraaf bedrijfsvoering en andere onderwerpen. Gedeputeerde Staten geven een toelichting in het Memorie van Antwoord dat aan Provinciale Staten gezonden wordt.

28. Archeologie, Beeldende Kunst en Vormgeving
Het versterken van de beeldende kunst en vormgeving door meer regionale inzet, een groter publieksbereik, educatie en grootschalige projecten die inhaken op het begrip ruimtelijke kwaliteit. Daarnaast is het op grond van wettelijke verplichtingen noodzakelijk te investeren in de bewaarplaatsen voor archeologisch erfgoed. Dat staat in de kaderstellende notitie voor archeologie, beeldende kunst en vormgeving die Gedeputeerde Staten toezenden aan de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur.

29. Havenschap Moerdijk
Gedeputeerde Staten hebben kennis genomen van de jaarstukken 2007 van de gemeenschappelijke regeling Havenschap Moerdijk . GS informeren de Statencommissie voor Economie, Mobiliteit en Grote Stedenbeleid en zenden de Statencommissie de concept- begroting 2009 van het Havenschap toe.

30. Memorie van Antwoord Omroep Brabant
Tijdens de vergadering van de statencommissie voor Zorg, Welzijn en Cultuur zijn vragen gesteld over de representativiteit van Omroep Brabant bij de bespreking van de verklaring die de provincie moet afgeven om de omroep in aanmerking te laten komen voor subsidie. Gedeputeerde Staten zenden Provinciale Staten een Memorie van Antwoord waarin zijn nadere informatie verschaffen over de representativiteit, de mediawet en het meerjarenprogramma van Omroep Brabant.

31. Subsidieverordening Jeugd
Gedeputeerde Staten sturen een voorbereidende notitie subsidieverordening Jeugd aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur, met het verzoek hierover richtinggevende uitspraken te doen. De bekostiging van jeugdzorg is complex. Daarom is er behoefte om daar goed met de commissie over van gedachten te wisselen. Thema's zijn de reikwijdte van de subsidieverordening, de subsidiering van het bureau jeugdzorg en de subsidiering van zorgaanbieders.

32. Natuur en Recreatieschap Biesbosch
Gedeputeerde Staten stemmen in met de jaarrekening 2007 van het Natuur- en Recreatieschap de Biesbosch en de ontwerpbegroting 2009. GS stellen de bijdragen van de provincie aan het natuur- en recreatiepark over 2008 en 2009 voorlopig vast en die voor 2007 definitief. Het betreft hier een jaarlijkse bijdrage van circa E60.000,-

33. Vergunningverlening Natura 2000 en ammoniak
Bij een afnemende of gelijkblijvende depositie van ammoniak kunnen agrarische bedrijven nabij Natura 2000 gebieden vergunningen krijgen. Bij een toenemende ammoniakdepositie is een individuele toets noodzakelijk. Dat blijkt uit een brief die Gedeputeerde Staten zenden aan de gemeenten met informatie over het toetsingskader ammoniak en Natura 2000 en het standpunt van het college over de vergunningverlening Natuurbeschermingswet 1998.


---- --