Gerrit Meester gekozen tot voorzitter van het Landbouwcomité van de OESO

De heer prof. dr. ir G. Meester (1944) is gekozen tot voorzitter van het Landbouwcomité van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

De OESO is de organisatie waarin 30 rijke industrielanden samenwerken op economisch gebied. Deze organisatie brengt regelmatig analyses en evaluaties uit en doet aanbevelingen over het beleid in de lidstaten en ook in landen als China, India, Brazilië en ander belangrijke spelers op de wereldmarkten. Het OESO Landbouwcomité doet dat op het gebied van landbouw en voeding.

De belangrijkste jaarlijkse publicaties zijn de Monitoring en Evaluatierapporten van het landbouwbeleid in lidstaten en niet-lidstaten en de dit jaar eind mei te verschijnen OECD-FAO Agricultural Outlook 2008-2017 met de meeste recente trends en analyses over wat er op de wereldvoedselmarkten aan de orde is. In het bijzonder de verklarende factoren achter de momenteel zeer hoge voedselprijzen krijgen dit jaar in de Outlook veel aandacht.

Naast deze jaarlijkse publicaties geeft de OESO regelmatig rapporten uit over allerlei onderwerpen op het gebied van landbouw en voeding, en recentelijk diverse rapporten over de economische aspecten van biobrandstoffen, alsook over ontwikkelingen in toeleverende en verwerkende sectoren.

Gerrit Meester is Adviseur Landbouwpolitieke Vraagstukken op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Bijzonder Hoogleraar Europese Economische Integratie aan de Universiteit van Amsterdam. Eén van zijn taken als voorzitter van het OESO Landbouwcomité is de voorbereiding van een bijeenkomst van ministers van Landbouw van de OESO in 2010.

Noot voor redacties (