Gedesinformeerde syndici afgewezen in kortgeding

13 mei 2008 : De vordering in kortgeding door de publiekrechtelijke rechtspersoon "Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars" (BIV) in naam van alle professionele syndici tegen "vzw Nationaal Informatie Centrum voor Mede-eigenaars" (NICM) werd afgewezen op 25.04.2008. Het BIV had op 11.03.2008 vzw NICM gedagvaard voor de Rechter in kortgeding bij de Rechtbank van 1ste Aanleg te Brussel. Want deze publiekrechtelijke rechtspersoon meende dat vzw NICM de eer had "aangetast" van alle professionele syndici door een document te publiceren op zijn site op 10.02.2008.

Het verleden.
Deze webpagina van het NICM informeerde de mede-eigenaars en de tussenpersonen van de mede-eigendom over het bestaan van een strenge strafrechtelijke veroordeling. Een syndicus was namelijk veroordeeld voor een belangrijke fraude ten nadele van een vijftiental verenigingen van mede-eigenaars (VME) aan de Belgische Kust. NICM plaatste dit feit in context met andere feiten vastgesteld door haar leden. Ten slotte stelde vzw NICM voor aan de mede-eigenaars om een vragenlijst in te vullen, beschikbaar op de website van de vzw. Gezien deze dagvaarding was vzw NICM verplicht de "Dag van de Mede-eigenaar 2008" af te schaffen.

Het heden.
De rechter in kortgeding heeft op 25.04.2008 verklaard dat de vraag van BIV ontvankelijk maar ongegrond was. Bijkomend heeft BIV niet aangetoond welke de wettelijke basis was die haar toestaat, als publiekrechtelijk rechtspersoon, de private
belangen te verdedigen van alle professionele syndici. BIV is opgericht om de syndici te controleren en niet om hun belangen te verdedigen. De verenigingen voor het verdedigen van de beroepsbelangen van de vastgoedmakelaars, zoals CIB, ABSA, CIBRA, ... hebben deze opdracht. Zo is de Raad van beheer van een VME er niet om de mede-eigenaars te controleren, maar wel om toezicht te houden op de syndicus van de VME, het uitvoerende orgaan van de VME. Sommige mede-eigenaars, maar ook sommige tussenpersonen van de mede-eigendom, stellen zich de vraag: "Wie zijn de personen die een werkelijk belang hebben dat BIV dringend vzw NICM dagvaart in hun plaats?". Het is een vraag die moet opgelost worden, indien BIV aandringt om de procedure te gronde verder te zetten. Deze is al ingezet met een nieuwe dagvaarding door BIV van vzw NICM. Behalve indien BIV ernaar streeft een dading te verkrijgen. BIV heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen deze beschikking van 25.04.2008. Deze klassieke toestand van desinformatie, wordt veelvuldig vastgesteld bij verenigingen van mede-eigenaars (VME). Het is waarschijnlijk de voornaamste oorzaak van de structurele problemen van de mede-eigendom.

vzw NICM bedankt zijn leden, maar ook de mede-eigenaars, syndici en andere tussenpersonen in de context van de mede-eigendom, voor de steun die zij spontaan hebben getoond en de informatie die zij doorgegeven hebben. Deze solidariteit verdient om geciteerd te worden. Dit heeft NICM de mogelijkheid gegeven om deze zaak in zijn waarschijnlijke context te plaatsen en zal toelaten, hopen we, om te komen tot een eerbare en billijke oplossing voor de mede-eigenaars en alle tussenpersonen van de mede-eigendom.

De toekomst.
De Algemene Vergadering van vzw NICM, samengekomen op 18.04.2008, heeft de acties van zijn uitvoerende organen goedgekeurd en beslist om de herstructurering van vzw NICM te versnellen. Deze was initieel gepland voor de periode 2008 tot 2010. De oprichting van lokale antennes van de juridische dienst wordt versneld. Einde 2007 werd dit beslist ten einde de uitdagingen van de mede-eigendom in de XXIste eeuw te kunnen aangaan (boekhouding, duurzame ontwikkeling, "good governance", professionalisering, ...).
De nieuwe structuur van vzw NICM zal voorgesteld worden tijdens de "Dag van de Mede-eigenaar 2009".

De werkgroep "577" van NICM, gewijd aan de voorstellen tot wijziging van de wet van 1994 betreffende de mede-eigendom, is niet kunnen starten zoals gepland einde maart 2008, wegens de interferentie veroorzaakt door de dagvaarding in kortgeding. Deze hindernis is nu genomen. De uitnodigingen zullen eerstdaags verstuurd worden. De vragenlijst 2008 betreffende de syndici, gelanceerd door NICM op 12.02.2008, is afgesloten. De uitslagen zullen voorgesteld worden in de volgende nieuwsbrief voor de leden, maar ook in verschillende eNews voor mede-eigenaars en de tussenpersonen van de mede-eigendom. Daarna zal de volledige studie gepubliceerd worden op de website van NICM ( www.nicm.be ), in het gedeelte gereserveerd voor de leden, met een synthese in het publiek gedeelte. Een gedrukte versie zal beschikbaar zijn, voor wie geen toegang heeft tot Internet. Iedereen die vzw NICM wil helpen, als vrijwilliger of als professioneel, haar doel te bereiken, mag ons contacteren.