Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen wil relatie met Suriname verbreden

13 mei 2008 | Minister Verhagen is vandaag in het gezelschap van minister-president Balkenende begonnen aan een tweedaags werkbezoek aan Suriname. Het gezamenlijke bezoek is een teken van de groeiende samenwerking tussen Nederland en Suriname.

"Ik zie het als onze taak de betrekkingen tussen onze landen te koesteren en verbreden," zegt Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Suriname en Nederland hebben lang onvoldoende met elkaar gesproken. Nu is er steeds meer belangstelling voor elkaar, en dat juich ik toe."

Nederland en Suriname delen een lange geschiedenis, cultuur en taal. Er zijn 350 duizend Nederlanders van Surinaamse afkomst en er zijn familiebanden over en weer. Elk jaar steken meer dan 100 duizend Nederlanders en Surinamers de oceaan over om op bezoek te gaan.

De samenwerking tussen de twee landen is de afgelopen jaren diverser geworden. Zo hebben verschillende Haagse ministeries goede contacten met hun tegenhangers in Paramaribo, en groeit de belangstelling vanuit gemeenten, universiteiten, musea, ziekenhuizen, sportorganisaties en kerken.

Balkenende en Verhagen zullen worden ontvangen door de Surinaamse president Venetiaan en een gesprek hebben met minister van Buitenlandse Zaken Kraag-Keteldijk.

Verder brengt Verhagen in de hoofdstad Paramaribo een bezoek aan Opa Doeli, een jeugddoorgangscentrum voor de opvang van delinquenten tussen de tien en achttien jaar. Hij zal worden rondgeleid door de Surinaamse minister van Justitie en Politie Santokhi en spreken met de vrijwilligers die een programma verzorgen om de jongeren te helpen bij hun terugkeer in de maatschappij.

De beide bewindslieden, die elkaar vorig jaar in Nederland al eens ontmoetten, zullen onder meer met elkaar spreken over de samenwerking op het gebied van rechtsbescherming en veiligheid. Daarbij zal ook het probleem van het drugsverkeer tussen Nederland en Suriname aan de orde komen.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl