Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 13 mei

Fryslân, 13-05-2008 o Politieberichten van maandag 12 mei 11.00 uur t/m dinsdag 13 mei 07.00 uur

Drachten: eigenaar haalt verduisterde fiets boven water
De politie heeft maandag een 25-jarige inowner van Drachten aangehouden op verdenking van verduistering van één of meerdere fietsen. Afgelopen week kocht een man tot tweemaal toe een fiets bij een winkel in het centrum van Drachten. De fietsen zouden afgelopen vrijdag betaald worden. Toen dat afgelopen weekend nog niet was gebeurd, zocht een medewerker van de winkel op internet en zag dat daar een van de fietsen te koop stond. Hij maakte maandagochtend een afspraak en kwam bij een woning aan de Raai. Daar stond de fiets in de gang en de medewerker mocht een proefrit maken. Hij reed er direct mee naar de eigenaar van de winkel, die de fiets herkende. Daarna werd de politie gewaarschuwd. Die hield op aanwijzing van de medewerker op de Raai de verdachte aan. Hij beweerde de fiets voor een ander te verkopen. De politie doet daar onderzoek naar. In de tussentijd is de verdachte ingesloten.

Wijckel: motorrijder gewond bij aanrijding
De politie heeft maandagochtend hulp verleend bij een ongeval tussen twee motorrijders tijdens de Elfstedentocht op de Vinkebuorren. Een 43-jarige man uit Akkrum was verkeerd gereden en keerde. Op dat moment werd hij in de flank aangereden door een 30-jarige man uit Akkrum. De 43-jarige is met vermoedelijk een polsfractuur overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek.

Lemmer: insluiping
De politie heeft zondagochtend een onderzoek ingesteld naar een insluiping in een woning aan de Parkstraat. De dader kwam binnen via een openstaand raam aan de achterzijde van huis. Hij heeft sieraden, waaronder armbanden en horloge, gestolen. De 72-jarige bewoonster, die tijdens de inbraak voor haar woning zat, deed aangifte.

Leeuwarden: vernieler aangehouden
De politie heeft maandagmiddag een 47-jarige man uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van vernieling van een auto. Getuigen zagen dat de man drie deuken schopte in een auto, die geparkeerd stond op de Stationsweg. Ze belde direct de politie, die de verdachte op hun aanwijzing op de Stationsweg aanhield. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten. Als reden voor zijn gedrag gaf hij op dat hij boos was op de samenleving. De auto was eigendom van een 36-jarige man uit Grou. Hij deed aangifte.

Leeuwarden: aanrijding met twee gewonden
De politie heeft maandagmiddag een onderzoek ingesteld naar een aanrijding tussen twee autos op de Drachtsterweg. Een 31-jarige man uit Leeuwarden kwam uit de richting Warga en verleende geen voorrang aan een ander automobilist (geen gegevens beklend) die uit de richting Drachten kwam. Een aanrijding was het gevolg. De 31-jarige en een vrouwelijke passagier uit de andere auto, raakten gewond. De vrouw zat vast in de auto, die door de brandweer werd opengeknipt. Ze zijn beiden met pijnklachten aan de nek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Tsjerkgaast/Franeker/Dronrijp: rijbewijzen ingevorderd na te snel rijden
De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs ingevorderd van twee motorrijders, die te hard reden op de Strjitwei in Tsjerkgaast. Daar is maar 80 km/u toegestaan. Een 29-jarige man uit Den Haag reed 135 km/u. Een 21-jarige man uit Sexbierum reed eveneens 135 km/u. Hij reed gelijk op met de andere motorrijder.

In Franeker op de Burgemeester J. Dijkstraweg geldt een maximum snelheid van 70 km/u. Daar werd een 42-jarige bestuurder van een motorfiets uit de gemeente Hemelum geklokt op 124 km/u. Een 38-jarige Franeker motorrijder reed hier 123 km/u.

Op de A31 onder Dronrijp werd de snelheid van een motorfiets gelaserd op 175 km/u. Op de autosnelweg is 120 km/u toegestaan. De bestuurder was een 43-jarige man uit Dronrijp.

Naast de invorderingen wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt.

Hommerts: fietser gewond na val
De politie heeft maandagochtend hulp verleend bij een ongeval op de Jeltewei met een racefiets, bestuurd door een deelnemer van de Elfstedentocht. Deze 55-jarige man uit Noordeinde (Gld) was volgens getuigen zonder aanwijsbare oorzaak onderuit gegaan. Hij had daarbij ernstig hoofdletsel opgelopen. Het slachtoffer is overgebracht naar het UMCG in Groningen.

Dokkum: fietser ten val
De politie heeft maandagmorgen hulp verleend bij een ongeval op de Birdaarderstraatweg. Een 43-jarige fietser uit Tzum was daar nog onbekende oorzaak ten val gekomen. De man werd met een beenbreuk per ambulance naar het ziekenhuis in Dokkum vervoerd.

Sneek: inbraak en vernielingen school
De politie onderzoekt een inbraak in een school aan het Kaatsland, waarbij diverse vernielingen werden aangericht. Van een lokaal werd een raam vernield, waarna de inhoud van boekenkasten en lestafeltjes over de vloer werd verspreid. Op het schoolplein werden bovendien diverse regenpijpen vernield. Onbekend is of iets uit het lokaal is weggenomen. Een 50-jarige inwoonster van Bolsward deed namens de school aangifte.

Heerenveen: fietser gevallen
De politie heeft maandagavond hulp verleend bij een ongeval op de Burgemeester Falkenaweg. Een 37-jarige inwoner van Rottum was daar met zien fiets ten val gekomen. De ambulance bracht de man over naar het ziekenhuis in Heerenveen, waar geconstateerd werd dat hij een sleutelbeen had gebroken.

Schalsum: beschonken spookrijder
De politie heeft dinsdag om 01.20 uur op de A31 ter hoogte van Schalsum een 47-jarige Poolse automobilist aangehouden. Kort daarvoor was door een automobilist gemeld dat daar een spookrijder reed, waarop de politie onmiddellijk ter plaatse ging. In de middenberm werd een stilstaande auto aangetroffen met twee personen er in. De bestuurder bleek gedronken te hebben en werd voor een ademanalyse naar het politiebureau overgebracht. Gezien de uitslag van 680 ug/l is daar proces-verbaal tegen hem opgemaakt en zijn rijbewijs ingevorderd.

Wirdum: eenzijdig ongeval
De politie heeft dinsdag omstreeks 01.30 uur geassisteerd bij de afhandeling van een ongeval op de A32 ter hoogte van Wirdum. Een 23-jarige automobilist was daar met zijn voertuig van de weg geraakt doordat hij vermoedelijk achter het stuur in slaap was gevallen. De auto was daarbioj over de kop geslagen. Twee inzittenden, een 24- en een 23-jarige inwoonster van Leeuwarden, werden met nekklachten per ambulance naar het ziekenhuis in hun woonplaats overgebracht.