Gemeente Den Haag

Persbericht

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Den Haag en de woningcorporaties Haag Wonen, Vestia en Staedion.

Den Haag, 13 mei 2008

Den Haag kiest Beste Bezige Buurt

Vanaf morgen kunnen alle buurten in Den Haag meedingen naar de titel 'Beste Bezige Buurt'. Bewoners in Den Haag met een idee of bestaand project dat de leefbaarheid of veiligheid in hun buurt verbetert, kunnen zich tot 1 juli hiervoor aanmelden. Een jury en ook iedere Hagenaar kiezen de winnaar die 5.000 euro wint om een buurtproject te bekostigen. Met de actie willen de gemeente en de woningcorporaties Haag Wonen, Vestia en Staedion de spotlights zetten op al het werk dat verzet wordt om Den Haag 'schoon, heel en veilig' te houden.

In Den Haag zijn veel actieve bewoners die enthousiast bezig zijn in hun buurten. De gemeente en woningcorporaties willen hen belonen en andere inspireren om ook zelf een bezige buurt te worden. Dit vanuit het motto 'Een betere buurt begint bij je eigen voordeur'.Elke buurt, groep bewoners of bewoner kan zich opgeven met een bestaand project of idee dat nog dit jaar gerealiseerd kan worden. De projecten mogen divers van karakter zijn. Bijvoorbeeld met alle buurtbewoners het zwerfafval te lijf gaan. Een welkomstfeestje voor nieuwe bewoners. Een project om de criminaliteit tegen te gaan of een sport-en-spel-dag. Het kan een activiteit zijn van alleen bewoners als ook iets waar een corporatie of gemeente bij betrokken is.

Uit de inzendingen worden zes buurten genomineerd. De genomineerden zijn na de zomer te zien in een nieuwe tv-serie op TV-West. Op dat moment is het aan elke Hagenaar en een jury van bekende Hagenaars om te bepalen welke van de zes nominaties wordt gekozen. De stemmen van de Hagenaars via internet en die van de jury tellen beide even zwaar mee.

Aanleiding voor de actie zijn de Kaderafspraken Leefbaarheid en Veiligheid waarin de gemeente en de woningcorporaties hebben vastgelegd wat zij van 2005 tot en met 2009 investeren om de leefbaarheid en veiligheid in Den Haag te verbeteren. Voor initiatieven van bewoners op dit gebied zijn door de gemeente en corporaties diverse fondsen beschikbaar gesteld. Meer informatie over deze fondsen en Bezige Buurten staat op www.bezigebuurten.nl. Daar is ook het deelnameformulier te vinden.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Noot voor de redactie,